«Πόλεμος» της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα εμβόλια
Απαντήσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα εκατομμύρια των δόσεων εμβολίων που δεν έχουν ακόμη παραδοθεί ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση
- Ο Γεραπετρίτης, ο Φιντάν, η αντιπολίτευση και ο ελληνοτουρκικός διάλογος
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
Μαίνεται ο πόλεμος των Βρυξελλών με τις φαρμακευτικές εταιρείες και με το Λονδίνο για τις περικοπές στις παραδόσεις των εμβολίων.
Οι συζητήσεις επί συζητήσεων ελάχιστα έχουν αμβλύνει την οργή στην Ε.Ε. κατά της AstraZeneca. Οι περικοπές στις παραδόσεις της εταιρείας είναι η τελευταία αναποδιά στα σχέδια της Ε.Ε. για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων μέχρι το καλοκαίρι. Είχε προηγηθεί στις αρχές του μήνα η ανακοίνωση της Pfizer ότι επίσης μειώνει προσωρινά τις παραδόσεις εμβολίων της στην Ε.Ε., επικαλούμενη ζητήματα στην παραγωγή της.
Απαντήσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα εκατομμύρια των δόσεων εμβολίων που δεν έχουν ακόμη παραδοθεί ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νομικών προσφυγών ή και περιορισμό των εξαγωγών σκευασμάτων που παράγονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.
«Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων κατά του Covid-19 στον κόσμο. Και τώρα οι φαρμακευτικές πρέπει να φέρουν εις πέρας και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν.
«Το ζήτημα δεν είναι να είσαι πρώτος αλλά να είναι δίκαιος. Αυτό είναι το θέμα. Δεν μπορώ να πω στους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους πολίτες ότι τα εμβόλια που παράγονται στην Ευρώπη είναι διαθέσιμα σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά όχι στην Ευρώπη» τόνισε ο γερμανός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν.
Οι Βρετανοί λένε ότι έκαναν από νωρίς τις προπαραγγελίες εμβολίων. Ο πρωθυπουργός του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, τάχθηκε κατά της επιβολής περιορισμών στις εξαγωγές των σκευασμάτων. Και κάλεσε στις Βρυξέλλες να τηρήσουν τις συμφωνίες.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον ανέφερε: «Δεν θέλω να δω διασυνοριακούς περιορισμούς στα εμβόλια ή στα συστατικά τους. Το μόνο που θα έλεγα είναι ότι, προφανώς, αναμένουμε κι ελπίζουμε ότι οι φίλοι μας στην Ε.Ε. θα τιμήσουν όλες τις συμβάσεις».
«Πόλεμος» για τις παραδόσεις
Χείρα βοηθείας στην αύξηση της παραγωγής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ειδικά για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνει τώρα η γαλλική φαρμακευτική Sanofi. Στόχος, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της, είναι η παραγωγή 125 εκατομμυρίων δόσεων του σκευάσματος μέχρι τα τέλη του έτους. Παράλληλα, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η βρετανο-σουηδική AstraZeneca προσφέρθηκε να επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις του δικού της εμβολίου στους «27».
«H Βρετανία είναι εμμέσως ένας παράγοντας εκνευρισμού, θα έλεγα. Κι αυτό γιατί η AstraZeneca κάνει κανονικά τις παραδόσεις του εμβολίου της επί βρετανικού εδάφους. Ο λόγος, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, είναι ότι οι Βρετανοί είχαν κάνει προπαραγγελία των δόσεων πριν από την Ε.Ε.» ανέφερε η ανταποκρίτρια του CNN στο Παρίσι, Συρίλ Βαρνιέ.
Εν αναμονή της έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca στα τέλη της εβδομάδας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αφήνει τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο εξουσιοδότησης της χρήσης μόνον σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Είχαν προηγηθεί δύο γερμανικά δημοσιεύματα για αποτελεσματικότητα μόλις 8 τοις εκατό του βρετανο-σουηδικού σκευάσματος σε άτομα άνω των 65 ετών. Κάτι που διέψευσε η εταιρεία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις