Σάββατο 06 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
«Καμπανάκια» και προβληματισμός στην κυβέρνηση για εμβόλια και μεταλλάξεις

«Καμπανάκια» και προβληματισμός στην κυβέρνηση για εμβόλια και μεταλλάξεις

Όλα είναι στο τραπέζι χωρίς μάλιστα να αποκλείονται αλλαγές στα μέτρα μόλις δύο εβδομάδες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και λίγες ημέρες από την λειτουργία των σχολείων

Κρούσματα, μεταλλάξεις και εμβολιασμός είναι οι βασικές πηγές προβληματισμού στην κυβέρνηση η οποία σε καθημερινή βάση τοποθετεί στο μικροσκόπιο τα υγειονομικά δεδομένα.

Όλα είναι στο τραπέζι χωρίς μάλιστα να αποκλείονται αλλαγές στα μέτρα μόλις δύο εβδομάδες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και λίγες ημέρες από την λειτουργία των σχολείων. Στον στρατηγικό σχεδιασμό παραμένει η εβδομαδιαία επανεξέταση της κατάστασης και η λήψη αποφάσεων κάθε Παρασκευή, ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών και το μεγάλο στοίχημα είναι να τρέξει ο ρυθμός εμβολιασμών, υπό το συνεχή φόβο όμως να χτυπήσει την Ελλάδα και τρίτο κύμα, ενώ την ίδια ώρα πανευρωπαϊκά μαίνεται η θύελλα των εμβολίων και των μεταλλάξεων του κοροναίου.

Τα σενάρια και ο φόβος για τρίτο κύμα

Τόσο από οικονομικό, όσο και από το κυβερνητικό επιτελείο ξορκίζουν κάθε σενάριο να υπάρξει τρίτο κύμα, αφού δεν έχει προλάβει ακόμα να ανασάνει η αγορά που άνοιξε μόλις δύο εβδομάδες πριν.

Η χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων , με την Αττική στο “κόκκινο” και τη σκιά των μεταλλάξεων να απλώνεται σε όλη την Ευρώπη “χτυπούν” καμπανάκια με τον πρωθυπουργό να δηλώνει χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Γραμματεία Οργανωτικού της ΝΔ πως “γνωρίζουμε όμως -το είδαμε- τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ότι ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή.

Γι’ αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε, θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο. Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε”.

Στόχος να ανοίξουν και άλλοι κλάδοι

Στην κυβέρνηση η στόχευση είναι να ανοίξουν και άλλοι κλάδοι, μετά την αρχή που έγινε με το λιανεμπόριο, όπως τα χιονοδρομικά και η εστίαση, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται με προτεραιότητα την δημόσια υγεία και εκ τούτου σε καθημερινή βάση θα αξιολογείται ο αριθμός των κρουσμάτων.

Οι ειδικοί μετά και από την απότομη έξαρση των κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ αντιλαμβάνονται πως είναι πολύ πιθανό το «ένα βήμα μπροστά να μας οδηγήσει δύο βήματα πίσω». Η σιωπηλή διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς αν δεν υπάρξει ενδελεχής ιχνηλάτηση, στεγανοποίηση και απομόνωση των κρουσμάτων, τότε το τρίτο κύμα θα είναι ασταμάτητο.

Την ώρα μάλιστα που το τρίτο κύμα σαρώνει πολλές γειτονικές μας χώρες, αποτελεί ακόμη ένα φλέγον ζήτημα το οποίο κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πια εμφανές πως όσο αργεί να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού, τόσο περισσότερο πρέπει να «πολεμήσουμε» τον ιό με όπλα όπως το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα.

Την ίδια στιγμή τα δεδομένα που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους δείχνουν πως αυτή η αύξηση στα κρούσματα που είχαν προαναγγείλει λόγω του ανοίγματος της αγοράς είναι υπαρκτή και ενδεχομένως να συνεχιστεί σε εντονότερο βαθμό.

Ο διπλάσιος αριθμός μολύνσεων που ανακοινώθηκε χτες αλλά και η αύξηση στον δείκτη θετικότητας που τη Δευτέρα ξεπέρασε το 4%, ενώ χτες κυμαινόταν σε αριθμούς αρκετά πάνω από το 2%, είναι δύο παράγοντες που ταράζουν τα ύδατα της επιφανειακής σταθεροποίησης των προηγούμενων ημερών.

Sports in

Μεγάλη κίνηση απο τον Βαγγέλη Μαρινάκη: Η απόφαση για το «Καραϊσκάκης» και την Εθνική μπάσκετ

Μεγάλη πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος μέσω εντολής άνοιξε το πάρκινγκ του «Γεώργιος» Καραϊσκάκης για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που πήγε στο ΣΕΦ για να παρακολουθήσει την Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Ιουλίου 2024