Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη με το βλέμμα σε πανδημία και εμβόλια
Στη σκιά της αβεβαιότητας που υπάρχει με την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας θα συνεδριάσει αύριο το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
- Οι αναποδιές που μπορεί να συμβούν, εάν κάνετε ποδηλατάδα έχοντας δεμένο στο πλάι τον σκύλο σας
- Ρεκόρ μετανάστευσης στις πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ – Δείτε τα στοιχεία για το 2023
- «Μαζική» επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό, μια 35χρονη νεκρή
Στη σκιά της αβεβαιότητας που υπάρχει με την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας θα συνεδριάσει αύριο το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ανησυχία και ρευστότητα
Αν και η ατζέντα αφορά το νομοθετικό έργο στο πλαίσιο της καθιερωμένης ανά μήνα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης και τη στήριξη των κλάδων και εργαζομένων που έχουν πληγεί από την κρίση, εντούτοις το βλέμμα των κυβερνητικών στελεχών στρέφεται στην μεταλλάξεις του ιού, το τρίτο κύμα της πανδημίας και φυσικά στο θρίλερ με τα εμβόλια στην Ευρώπη.
Άλλωστε αυτές οι παράμετροι είναι καθοριστικής σημασίας, ουσιαστικά αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο όλου του οικονομικού προγραμματισμού και του γενικότερου σχεδιασμού του κυβερνητικού έργου για την οικονομία και την κοινωνία.
Είναι δε χαρακτηριστικό του όλου κλίματος ανησυχίας, η ρευστότητα που υπάρχει για την άρση ή την λήψη μέτρων, την ανατροπή αποφάσεων που έχουν ληφθεί μόλις ημέρες πριν. Είναι ενδεικτικό το σκηνικό με τις δεύτερες σκέψεις που γίνονται για να μην εφαρμοστεί η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα επιστροφή των μαθητών στα θρανία Γυμνασίων και Λυκείων (πλην κόκκινων περιοχών). Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν προς ώρας τουλάχιστον η κυβέρνηση δεν συζητάει ένα τέτοιο σενάριο ανατροπής του προγραμματισμού.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει με το μικροσκόπιο στα υγειονομικά δεδομένα και την εισηγήσεις των ειδικών κάθε Παρασκευή.
Τα σενάρια και ο φόβος για τρίτο κύμα
Τόσο από οικονομικό, όσο και από το κυβερνητικό επιτελείο ξορκίζουν κάθε σενάριο να υπάρξει τρίτο κύμα, αφού δεν έχει προλάβει ακόμα να ανασάνει η αγορά που άνοιξε μόλις δύο εβδομάδες πριν.
Η χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων , με την Αττική στο “κόκκινο” και τη σκιά των μεταλλάξεων να απλώνεται σε όλη την Ευρώπη “χτυπούν” καμπανάκια με τον πρωθυπουργό να δηλώνει χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Γραμματεία Οργανωτικού της ΝΔ πως “γνωρίζουμε όμως -το είδαμε- τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ότι ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή.
Γι’ αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε, θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο. Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε”.
Στόχος να ανοίξουν και άλλοι κλάδοι
Στην κυβέρνηση η στόχευση είναι να ανοίξουν και άλλοι κλάδοι, μετά την αρχή που έγινε με το λιανεμπόριο, όπως τα χιονοδρομικά και η εστίαση, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται με προτεραιότητα την δημόσια υγεία και εκ τούτου σε καθημερινή βάση θα αξιολογείται ο αριθμός των κρουσμάτων.
Οι ειδικοί μετά και από την απότομη έξαρση των κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ αντιλαμβάνονται πως είναι πολύ πιθανό το «ένα βήμα μπροστά να μας οδηγήσει δύο βήματα πίσω». Η σιωπηλή διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς αν δεν υπάρξει ενδελεχής ιχνηλάτηση, στεγανοποίηση και απομόνωση των κρουσμάτων, τότε το τρίτο κύμα θα είναι ασταμάτητο.
Την ώρα μάλιστα που το τρίτο κύμα σαρώνει πολλές γειτονικές μας χώρες, αποτελεί ακόμη ένα φλέγον ζήτημα το οποίο κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πια εμφανές πως όσο αργεί να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού, τόσο περισσότερο πρέπει να «πολεμήσουμε» τον ιό με όπλα όπως το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή τα δεδομένα που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους δείχνουν πως αυτή η αύξηση στα κρούσματα που είχαν προαναγγείλει λόγω του ανοίγματος της αγοράς είναι υπαρκτή και ενδεχομένως να συνεχιστεί σε εντονότερο βαθμό.
Ο διπλάσιος αριθμός μολύνσεων που ανακοινώθηκε χτες αλλά και η αύξηση στον δείκτη θετικότητας που τη Δευτέρα ξεπέρασε το 4%, ενώ χτες κυμαινόταν σε αριθμούς αρκετά πάνω από το 2%, είναι δύο παράγοντες που ταράζουν τα ύδατα της επιφανειακής σταθεροποίησης των προηγούμενων ημερών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις