Έρευνες αποδεικνύουν πως οι ευφυείς άνθρωποι βρίζουν περισσότερο
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ εξέτασαν δείγμα 1.000 ανθρώπων σχετικά με 400 τύπους συμπεριφορών και ανακάλυψαν ότι υπάρχει μία δυνατή σύνδεση μεταξύ της εξυπνάδας και των ύβρεων...
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ εξέτασαν δείγμα 1.000 ανθρώπων σχετικά με 400 τύπους συμπεριφορών και ανακάλυψαν ότι υπάρχει μία δυνατή σύνδεση μεταξύ της εξυπνάδας και των ύβρεων…
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταγράψουν πόσο συχνά εμφανίζουν αυτές τις 400 συμπεριφορές. Εκείνοι με τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας ήταν πιο επιρρεπείς στις βρισιές, τρώνε πικάντικο πρωινό και κυκλοφορούν μέσα στο σπίτι γυμνοί. Είναι πιο εξωστρεφείς, τους αρέσει να οδηγούν γρήγορα, να τζογάρουν, να λένε σόκιν ανέκδοτα και να πίνουν πολύ.
Η μελέτη εξερεύνησε την περιπλοκότητα που περιβάλλει κάθε διαφορετική προσωπικότητα και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με την καθεμία. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Personality and Individual Difference journal».
Μία προηγούμενη έρευνα είχε καταδείξει ότι οι άνθρωποι που απαριθμούν τις περισσότερες βρισιές ανά λεπτό τείνουν να πετυχαίνουν υψηλότερες επιδόσεις στα τεστ IQ.
Αντί να είναι δείγμα ενός ανθρώπου με περιορισμένο λεξιλόγιο, η μελέτη -που δημοσιεύθηκε το 2015 στο Language Science– κατέδειξε ότι η αθυροστομία είναι ένα δείγμα ρητορικής ικανότητας.
Τι δείχνει νέα έρευνα;
Σύμφωνα με έρευνα του Κολεγίου Μάριστ των ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Κολέγιο της Μασαχουσέτης, οι άνθρωποι που βρίζουν δεν είναι αμόρφωτοι, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά πιο έξυπνοι.
Οι ψυχολόγοι Kristin και Timothy Jay ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στο πείραμα, να πουν όσες περισσότερες βρισιές μπορούσαν σε ένα λεπτό.
Μετά τους ζήτησαν να πουν όσα περισσότερα ζώα μπορούσαν, στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Από αυτό το απλό πείραμα, οι ερευνητές κατάλαβαν ότι οι άνθρωποι που βρίζουν περισσότερο είναι εύγλωττοι, εκφραστικοί και έχουν μεγαλύτερο λεξιλόγιο.
Οι υβριστές απέδωσαν επίσης, καλύτερα και στα IQ test.
Μπορεί μια βρισιά να διώξει τον πόνο; Μπορεί!
Παράλληλα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Κιλ στην Αγγλία, παρατήρησαν ότι οι βρισιές μειώνουν τον πόνο.
Ο επικεφαλής Richard Stephens, έβαλε 67 φοιτητές να κρατήσουν τα χέρια τους, κάτω από παγωμένο νερό.
Στην πρώτη δοκιμασία, τους επέτρεψαν να βρίζουν για όσο έκαναν το πείραμα και στη δεύτερη φάση τους το απαγόρευσαν.
Παρατηρήθηκε ότι, οι φοιτητές άντεξαν το παγωμένο νερό, 40 δευτερόλεπτα παραπάνω όταν έβριζαν και δεν ένιωθαν πόνο.
Ο Stephens διαπίστωσε επίσης ότι, το βρίσιμο βοηθάει στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Εκτονώνεται ο θυμός και το άγχος.
Δημιουργεί το αίσθημα της ανακούφισης και βελτιώνει τη ψυχική κατάσταση, γιατί εξωτερικεύονται τα αρνητικά συναισθήματα.
Ο ψυχολόγος Timothy Jay, αναφέρει στο βιβλίο του «Why We Curse» ότι, όσοι βρίζουν φαίνονται πιο αστείοι.
Η συμπεριφορά επηρεάζεται από τη νευρολογική κατάσταση, τους ψυχολογικούς περιορισμούς και τις κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες.
Έτσι, μια ιστορία γίνεται πιο αστεία όταν χρησιμοποιούνται βρισιές. «Φέρνει τους άλλους προ εκπλήξεως γιατί λένε λέξεις που θεωρούνται ταμπού και τους κάνουν να γελάνε», ανέφερε ο ψυχολόγος, σύμφωνα με το value for life.
- Τέμπη: «Δεν έπρεπε να με αφήσουν μόνο στη βάρδια» – Τι υποστήριξε ο σταθμάρχης στη συμπληρωματική του απολογία
- Τζο Μπάιντεν: «Φυσικά και θα παραστώ στην ορκωμοσία Τραμπ» – Τον κατηγόρησε για «παιδιαρίσματα»
- Ολυμπιακός – Πεκς 93-75: Άγγιξαν το… θαύμα οι Ερυθρόλευκες (vid)
- Χειμερινό ηλιοστάσιο: Πότε αρχίζουν ξανά να μεγαλώνουν οι μέρες;
- Αστυνομικός της Βουλής: Αλλάζει στάση ο 14χρονος γιος – Τι λέει για τη μητέρα
- Δημοσκόπηση: επιμένει η δυσαρέσκεια – αναζητείται αντιπολίτευση