Προς lockdown «ακορντεόν» – Κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών για σχολεία και λιανεμπόριο
Τη στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα την εφαρμογή ενός lockdown τύπου ακορντεόν έδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Την επιβολή lockdown τύπου «ακορντεόν» αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση καθώς εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη με την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα στην Αττική η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν το «κόκκινο».
Θορυβημένη, όμως, φαίνεται και η επιστημονική κοινότητα με τους επιδημιολόγους να συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα το απόγευμα, ώστε να επανεκτιμήσουν την απόφασή τους για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων αλλά και αν θα πρέπει να εισηγηθούν το κλείσιμο εκ νέου των καταστημάτων λιανικής.
Τα δεδομένα που ανησυχούν τους ειδικούς είναι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο ημερήσιος αριθμός νοσηλειών, ο αριθμός νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, αλλά και η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού.
Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν
Τη στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα την εφαρμογή ενός lockdown τύπου ακορντεόν έδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα δεδομένα που ανησυχούν τους ειδικούς
Τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική και οι μεταλλάξεις του κοροναϊού είναι το βαρόμετρο για τις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών.
Οι ειδικοί αναμένουν το απόγευμα να έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα από 400 ύποπτα δείγματα μετάλλαξης του ιού που συλλέχθηκαν και παραδόθηκαν στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ΙΙΒΕΑΑ.
Επιπλέον, η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων θα συνεκτιμηθεί στην απόφαση τους για τον τελικά θα πρέπει να εισηγηθούν στο κλείσιμο, πριν καλά καλά ανοίξουν των Γυμνασίων και Λυκείων ή στο κλείσιμο των καταστημάτων.
Ενα πολύ πιθανό σενάριο είναι το άνοιγμα των σχολείων να μετατεθεί κατά μία εβδομάδα. Και αυτό διότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί το άνοιγμα μόνο των γυμνασίων ή των λυκείων αλλά ολόκληρης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
«Θα έδινα προτεραιότητα στο άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Δημόπουλος, διευκρινίζοντας πως θα πρότεινε επίσης την τήρηση και αυστηροποίηση των μέτρων για το συνωστισμό έξω από τα σχολεία.
Χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων ταυτόχρονα με την ανοιχτή αγορά, τόνισε όμως ότι «πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση» και υπενθύμισε ότι και από πλευράς Πολιτείας έχει αναδειχθεί αυτή η προτεραιότητα.
Το άνοιγμα των σχολείων, αν και η απόφαση θεωρείται ειλημμένη για την 1η Φεβρουαρίου, είναι κάτι που θα εξεταστεί κατά τη σύσκεψη των επιδημιολόγων αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητή παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών.
Οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν», και από την άλλη «η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση».
Όπως έχει επισημανθεί, τα λύκεια των «κόκκινων» περιοχών θα παραμένουν κλειστά και θα συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση, ενώ ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την Αττική στην οποία συγκεντρώνεται πολλά σχολεία και η επιδημιολογική της κατάσταση δεν είναι καλή.
«Μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη».
Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ζήτημα για κλείσιμο των ήδη ανοιχτών δομών εκπαίδευσης, όπως είναι τα δημοτικά σχολεία.
Προβλεπόμενη όμως λίγο πιο τσιμπημένη από αυτή που περιμέναμε χαρακτήρισε την αύξηση των κρουσματών ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Βάσει μοντέλου που έχει αναπτυχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο προβλέπει την πορεία των κρουσμάτων, η παρούσα αύξηση ήταν «προβλεπόμενη», όμως «λίγο πιο ‘τσιμπημένη’ από αυτό που περιμέναμε», όπως είπε ο καθηγητής Σαρηγιάννης.
Ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1 προέβλεψε ότι, τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.
«Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2.000 μέσα στο Μάρτιο», προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι, «με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και με τη μετάλλαξη, δε θα φτάσουμε τόσο ψηλά».
Επιστροφή στο ckick away;
Όσον αφορά το λιανεμπόριο, τηρείται πάντα η ισορροπία μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας και βούληση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να κινείται η αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται αύριο να αποφασιστεί η επιστροφή του click away, ως τρόπου λειτουργίας των καταστημάτων στις περιοχές που παρατηρείται επιδημιολογική επιβάρυνση και να μπει τέλος στη φυσική παρουσία στα καταστήματα. Οι εικόνες συνωστισμού σε γνωστούς εμπορικούς δρόμους, όπως η Ερμού, και σε μεγάλα πολυκαταστήματα έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επιδημιολόγους, οι οποίοι δεν κρύβουν την αγωνία τους κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες καταστάσεις».
«Η Αττική αυτή την στιγμή «φλερτάρει» στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.
Όπως ο ίδιος ανέφερε και αύριο αυτό θα είναι στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης λοιμωξιολόγων και ότι πολύ πιθανό η Αττική να μπει στο κόκκινο.
Ανάλογη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική εξέφρασε και ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος:\. «Μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις