Κοροναϊός : Συνεχίζεται το θρίλερ με τα εμβόλια – Η Βρετανία έχει περισσότερες δόσεις από όσες χρειάζεται
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, οι οποίοι επικαλούνται πηγές στα ανώτατα κλιμάκια της βιομηχανίας, το περίσσευμα αναμένεται να το δωρίσει σε άλλες χώρες
- Οι Δανοί τρολάρουν τον Τραμπ για την Γροιλανδία - «Θέλουμε να αγοράσουμε τις ΗΠΑ»
- Παρακάμπτει τις κυρώσεις με…. Bitcoin η Ρωσία
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
- Οι προφητείες της Μπάμπα Βάνγκα που βγήκαν αληθινές, η «δυστοπία» και η πρόβλεψη για το 2025
Την ώρα που μαίνεται η διαμάχη μεταξύ των Βρυξελλών και της βρετανο-σουηδικής AstraZeneca για την αθέτηση της συμφωνίας για παράδοση των εμβολίων κατά της Covid-19, με την Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα να εξετάζει μπλόκο στις εξαγωγές, η Βρετανία φέρεται να έχει περισσότερα εμβόλια από ό,τι χρειάζεται για όλη τη χρονιά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, οι οποίοι επικαλούνται πηγές στα ανώτατα κλιμάκια της βιομηχανίας, το περίσσευμα αναμένεται να το δωρίσει σε άλλες χώρες.
Μια τέτοια εξέλιξη αυτή ανοιχτό το ενδεχόμενο παράδοσης εμβολίων που προορίζονται για τη Βρετανία στην ΕΕ, δεδομένου ότι η πρώτη θα έχει καλύψει τις ανάγκες της, ωστόσο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Το Λονδίνο, που είχε υπογράψει τα συμβόλαια μήνες πριν από την έγκριση των εμβολίων -και συγκεκριμένα με την AstraZeneca, τον Μάιο, τρεις ολόκληρους μήνες πριν την ΕΕ- έχει παραγγείλει 367 εκατ. δόσεις, που αναλογούν σε 5,5 για κάθε πολίτη. «Είναι πολύ περισσότερα από όσα χρειάζεται η κυβέρνηση» δήλωσε αξιωματούχος.
Ενας από τους στόχους της ειδικής επιτροπής της Βρετανίας για τον εμβολιασμό είναι να δώσει εμβόλια σε φτωχότερες χώρες.
Τι ζητά η ΕΕ
Σημειώνεται πως η ΕΕ πιέζει την AstraZeneca να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού.
Η εταιρεία έχει τέσσερα εργοστάσια: τα δύο είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα στο Βέλγιο και ένα στη Γερμανία. Η Κομισιόν επιμένει ότι υπέγραψε το συμβόλαιο με την εταιρεία για εμβόλια από όλα τα εργοστάσια και όχι μόνο από τα «ευρωπαϊκά». Οπότε επιμένει στις παραδόσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, από τα εργοστάσια, μόνο αυτό του Βελγίου έχει πρόβλημα. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η εταιρεία oφείλει να εξηγήσει από ποια εργοστάσια θα εκπληρωθεί η παραγωγή και πώς πρέπει να προέλθουν από εργοστάσια στην Ευρώπη. Για την ΕΕ είναι ξεκάθαρο ότι και τα εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν μέρος της σύμβασης.
Η πηγή των Times σχολίασε πάντως ότι το αίτημα των Βρυξελλών να παραλάβει μέρος των εμβολίων που προορίζονται για τη Βρετανία είναι απλώς «λόγια για να λέγονται». «Δεν μπορούν να σταματήσουν τα εμβόλια για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβόλαια. Μερικά από αυτά τα εμβόλια έχουν ήδη χορηγηθεί στον κόσμο που περιμένει τη δεύτερη δόση. Θα ήταν θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εκατομμύρια ανθρώπους αν σταματήσει αυτή η διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά.
Αντιδρά η Βρετανία
Αντιδρώντας σε ένα τέτοιο σενάριο, η Μεγάλη Βρετανία δήλωσε σε υψηλούς τόνους ότι πρέπει να παραλάβει όλα τα εμβόλια που έχει παραγγείλει και πληρώσει που έχουν αναπτυχθεί στην Οξφόρδη και προορίζονται για τη Βρετανία.
«Νομίζω ότι πρέπει να βεβαιωθούμε πως τα εμβόλια που έχουν αγοραστεί και πληρωθεί για το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδοθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ σε ραδιοσταθμό του Λονδίνου την Πέμπτη.
«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι στη χώρα μας, που έχουν προγραμματιστεί για εμβολιασμό, θα λάβουν τα σκευάσματα στα μπράτσα τους» είπε στο LBC Radio ο κ. Γκόουβ.
Ο βρετανός υπουργός απέφυγε να δηλώσει ότι το Λονδίνο θα εμποδίσει τις εξαγωγές εμβολίων της AstraZeneca από τη Βρετανία προς την ΕΕ, δηλώνοντας όμως ότι το σημαντικό είναι να λάβει η Βρετανία την παραγγελία της εγκαίρως κατά τον προγραμματισμό. «Δεν θα υπάρχει καμία απολύτως διακοπή σε αυτό» είπε.
Σε ηπιότερους τόνους πάντως, η Βρετανία φέρεται να εξετάζει να δώσει χείρα βοηθείας προς την ΕΕ μόνο υπό προϋποθέσεις. «Θα θέλαμε να μιλήσουμε με τους φίλους μας στην Ευρώπη για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε» δήλωσε ο Γκόουβ. «Αλλά το πραγματικά σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι το δικό μας εμβολιαστικό πρόγραμμα θα προχωρήσει ακριβώς όπως έχει προγραμματιστεί».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις