Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εκπληκτικής ανάλυσης φωτογραφία του «Κοριτσιού με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» - Δείτε κάθε λεπτομέρεια

Εκπληκτικής ανάλυσης φωτογραφία του «Κοριτσιού με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» – Δείτε κάθε λεπτομέρεια

Θαυμάστε τον πίνακα σε μια νέα φωτογραφία 10 δισεκατομμυρίων pixel.

Τώρα μπορούμε να θαυμάσουμε κάθε λεπτομέρεια του διάσημου πίνακα του Βερμέερ «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» μέσα από μια εκπληκτικής ανάλυσης φωτογραφία.

9.100 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με μικροσκόπιο τριών διαστάσεων ενώθηκαν δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία θέασης του αριστουργήματος.

Το έργο του Ολλανδού ζωγράφου που αποτύπωνε το φως με μοναδικό τρόπο στους πίνακές του δημιουργήθηκε το 1665 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να γοητεύει.

Η μυστηριώδης ταυτότητα της γυναίκας καθώς και οι ιδιαίτερες χρωστικές και τεχνικές που επιστράτευσε ο Βερμέερ για να πετύχει την περίφημη λάμψη και φωτεινότητα του πίνακα σαγηνεύουν φιλότεχνους ανά τους αιώνες.

Πλέον, από την οθόνη του υπολογιστή μας, έχουμε την δυνατότητα να μελετήσουμε κάθε λεπτομέρεια του αινιγματικού πίνακα χάρη στην διαδραστική εικόνα 10 δισεκατομμυρίων pixel που βρίσκεται εδώ.

Ερευνητές, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μικροσκόπιο τριών διαστάσεων αποτύπωσαν κάθε σημείο του έργου που βρίσκεται στη συλλογή του Μαουριτσχάους στη Χάγη. Ακολούθησε η «σύνθεση» των χιλιάδων φωτογραφιών και η δημιουργία αυτού του μοναδικού πανοράματος υψηλής ανάλυσης.

Μέσα στα χρόνια οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πως ο Βερμέερ εκτελούσε το έργο του χρησιμοποιώντας διαφορετικές χρωματικές επιστρώσεις.

Για παράδειγμα τροποποίησε τη αρχική δομή στη σύνθεση του πίνακα, μετακινώντας τη θέση του αυτιού, την κορυφή του μαντηλιού και τον αυχένα του μοντέλου, ενώ χρησιμοποίησε χρωστικές πρώτες ύλες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και ενός φυσικού μπλε- της ουλτραμαρίνης (από την πέτρα λάπις λαζούλι) από το Αφγανιστάν που εκείνην την εποχή ήταν «πιο πολύτιμη και από τον χρυσό».

Το δε μαργαριτάρι είναι μια «ψευδαίσθηση» αποτελούμενη από έναν συνδυασμό από «ημιδιαφανείς και αδιαφανείς πινελιές λευκού χρώματος».

Οι φωτογραφίες και η τελευταία, διετής έρευνα του Μαουριτσχάους αποκάλυψε και άλλα άγνωστα στιχεία σχετικά με τον πίνακα. Για παράδειγμα, η κοπέλα πόζαρε αρχικά μπροστά από μια πράσινη κουρτίνα, όμως οι αλλαγές στο χρώμα με την πάροδο του χρόνου την έχουν κάνει να φαίνεται γκρι.

Ο καλλιτέχνης επίσης φρόντισε να ζωγραφίσει τις βλεφαρίδες της κοπέλας, που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι αλλά διακρίνονται στις φωτογραφίες του μικροσκοπίου.  Η ταυτότητα της ωστόσο παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της τέχνης.

Sports in

Όλα καλά με Τολιόπουλο!

Καθαρή η μαγνητική στην οποία υποβλήθηκε ο Βασίλης Τολιόπουλος για τις ενοχλήσεις που είχε στον δεξί ώμο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024