Τι δείχνουν οι βρισιές για την εξυπνάδα, την ειλικρίνεια και τον χαρακτήρα των ανθρώπων
Σε αναπάντεχη για πολλούς διαπίστωση κατέληξαν επιστήμονες που μελέτησαν το υβρεολόγιο που χρησιμοποιούν αρκετοί άνθρωποι.
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
Οι βρισιές θεωρούνται από αρκετούς ως ένδειξη χαμηλής νοημοσύνης και εκπαίδευσης και αγένειας, ωστόσο κάποιοι επιστήμονες μελέτησαν το φαινόμενο, ανατρέποντας όσα θεωρούσαμε σωστά μέχρι στιγμής.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το CNN, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το ακατάσχετο υβρεολόγιο μπορεί να είναι ένδειξη λεκτικής υπεροχής, ενώ σημειώνουν πώς μπορεί να επηρεάσει την νοημοσύνη και την ψυχοσύνθεση του κάθε ανθρώπου.
Μπορεί να είναι δείγμα υψηλού IQ
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, οι άνθρωποι που κατάφερναν να εντοπίσουν περισσότερες λέξεις που να ξεκινούν από ένα συγκεκριμένο σύμφωνο, μπορούσαν επίσης να βρουν και όσες βρισιές ξεκινούσαν από αυτό, χωρίς να φοβούνται και να τις χρησιμοποιήσουν.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η κατοχή ενός πλούσιου λεξιλογίου πολλές φορές συμπίπτει και με την στρατηγική γνώση του πώς και πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί -είτε περιλαμβάνει εξευγενισμένες λέξεις, είτε απλές και καθημερινές ή ακόμα και χυδαίες βρισιές.
Ως ένδειξη… ειλικρίνειας
Σύμφωνα με άλλες μελέτες, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που είναι πιο ειλικρινείς στην έκφραση των συναισθημάτων τους, δεν διστάζουν να κάνουν χρήση ύβρεων, αν αισθανθούν ότι μέσα από αυτές θα εκφραστούν καλύτερα.
Αν όμως κάποιος βρίζει με την παραμικρή ευκαιρία και συνεχώς, τότε δεν μπορεί να υπολογίζεται ως ειλικρινείς, τονίζουν οι επιστήμονες.
Αύξηση της αντοχής στον πόνο
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως οι βρισιές έχουν βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν καλύτερα επίπονες ή κουραστικές διαδικασίες. Αυτό συμβαίνει καθώς, οι ύβρεις ενεργοποιούν μια στρεσογόνο αντίδραση στον εγκέφαλό του ανθρώπου, απαλύνοντας τους μύες από τον πόνο.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν είναι τυχαίο που κάθε φορά που χτυπάμε, μας βγαίνει αυθόρμητα κάποια βρισιά.
Δείγμα δημιουργικότητας
Αν και ο λόγος εδράζεται κυρίως στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, έρευνες έχουν δείξει ότι οι βρισιές συνδέονται και με το δεξί μέρος, το οποίο είναι υπεύθυνο για δημιουργικές και καλλιτεχνικές διαδικασίες, την κατανόηση του χιούμορ και την έκφραση συναισθημάτων.
Όπως έχει φανεί σε μελέτες, ασθενείς των οποίων έχει πληγεί το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου τους αδυνατούν πράγματι να εκφράσουν συναισθήματα, να κατανοήσουν, αλλά ακόμα και να βρίσουν, ακόμα και αν προηγουμένως το συνήθιζαν.
Δείγμα… πολιτισμού
Οι βρισιές είναι ένα δείγμα έκφρασης των αρνητικών συναισθημάτων κατά κάποιου, με ένα τρόπο «ασφαλούς» επιθετικότητας, χωρίς να προκαλούνται σωματικές βλάβες.
Αντίθετα, στα ζώα, η έκφραση αυτή δεν υπάρχει, με τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν πως η έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων μέσω «συμβόλων», όπως οι λέξεις, αποτελεί δείγμα εξελικτικής ανωτερότητας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις