Lockdown : Η Αττική αλλοιώνει την επιδημιολογική εικόνα – «Στα δύο» ξανά η Ελλάδα
Σε καταλύτη εξελίξεων μετατράπηκε η Αττική, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στους επιστήμονες και φέρνει τα πάνω - κάτω στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας
Σε καταλύτη εξελίξεων μετατράπηκε η Αττική, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στους επιστήμονες και φέρνει τα πάνω – κάτω στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας.
Η αύξηση κρουσμάτων τόσο στο σύνολο της χώρας μας, όσο και ιδιαιτέρως στην Αττική, αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης του κοροναϊού, σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις των εμβολίων, οδήγησε τους επιστήμονες στην εισήγηση για περαιτέρω μέτρα, τουλάχιστον -προς το παρόν- σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.
Ανάμεσα σε αυτές και η Αττική, η οποία καταγράφει σχεδόν σε καθημερινή βάση τα μισά κρούσματα της χώρας, με αποκορύφωμα σήμερα που είχε περισσότερα από τα μισά.
«Είναι σαφές ότι τα βλέμματα όλων μας μετακινήθηκαν από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική, όπου δυστυχώς την τελευταία εβδομάδα η επιδημιολογική εικόνα άλλαξε. Αν και παρατηρούσαμε κάπως αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, κυρίως στη Δυτική Αττική και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών εδώ και περίπου 3 εβδομάδες, την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε σαφή άνοδο των κρουσμάτων σε όλες τις περιοχές της Αττικής, στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας» είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.
«Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, έχουμε μία αύξηση των νέων κρουσμάτων κατά 45% με ένα κυλιόμενο μέσο των τελευταίων 7 ημερών που αυξήθηκε μέσα σε μία εβδομάδα από το 4,8 σε 7,1 νέα κρούσματα ανά 100.000. Ενώ υπολογίζουμε ότι σήμερα έχουμε 2.800 περίπου ενεργά κρούσματα συνολικά στην Αττική. Ενοχλεί η μεγάλη διασπορά οριζόντια σε όλες τις γειτονιές και όχι μόνο σε ένα Τομέα ή σε ένα Δήμο της Αττικής. Επίσης, ενοχλεί η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας» συμπλήρωσε.
«Τέλος, παρατηρούμε μία αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών στην Αττική όπου σήμερα έχουμε κατάληψη των 43% των απλών κλινών Covid και 61% των κλινών ΜΕΘ-Covid για την Αττική» εξήγησε η κ. Παπαευγγέλου, δίνοντας μας μια… ιδέα για το τι θα ακολουθούσε.
Στο θέμα της Αττικής αναφέρθηκε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος με τη σειρά του τόνισε πως «στην Αττική, ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημεία σημαντικής αύξησης που έφτασε και το 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη η συρρίκνωση της επιδημίας επιβραδύνθηκε σε επίπεδα κάτω από 15% και πιθανώς τώρα σταθεροποιείται».
- Διαβάστε επίσης: Τι μας… ξημερώνει – Όλα τα μέτρα για λιανεμπόριο και σχολεία σε Αττική και υπόλοιπη Ελλάδα
Η Ελλάδα «χωρίστηκε» στα δύο
Έτσι, προκειμένου να αποφευχθούν τα οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα, αποφασίστηκε η «επιστροφή» του υγειονομικού χάρτη. Αυτός θα χωρίζεται σε δύο επίπεδα, στο επίπεδο επιτήρησης «κίτρινο» και αυξημένου κινδύνου «κόκκινο».
Η Αττική, λόγω της «έκρηξης» κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, βρίσκεται στο «κόκκινο», μαζί με ακόμα εννιά περιοχές.
Στο «κόκκινο», επίπεδο Β, μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί οι εξής περιοχές: Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.
- Διαβάστε επίσης: Ανησυχία των ειδικών για τις επόμενες μέρες – Επιθετική στα παιδιά η βρετανική μετάλλαξη
Δείτε αναλυτικά το επίπεδο ανά περιοχή:
Τα μέτρα που εφαρμόζονται οριζόντια σε όλη την Επικράτεια είναι τα εξής:
- Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
- 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους
- Απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων
- Απαγόρευση ιδιωτικών συναθροίσεων
- Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
- Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
- Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες
- Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων
- Λειτουργία Super League 1 & 2, Basket League, Volleyball League
Στο Επίπεδο Α – Επιτήρησης (κίτρινο):
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 05:00
- Διά ζώσης λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια – Λύκεια)
- Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων εντός ναών και έως 50 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς
- Λειτουργία καταστημάτων λιανεμπορίου με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
- Επανέναρξη λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ (όχι ΟΠΑΠ PLAY) από 01/02/2021
Στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο):
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00 με εξαίρεση την Αττική όπου η απαγόρευση ισχύει από 21:00 έως 05:00. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι στους Δήμους Αχαρνών και Ασπροπύργου η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει από 18:00 έως 05:00.
- Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
- Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
- Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
- Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
- Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές
Πού αποσκοπούν τα μέτρα
«Με βάση τα στοιχεία της επιδείνωσης στον αριθμό των νέων διαγνώσεων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα, και για λόγους προληπτικούς, προχωρήσαμε σε λήψη αυξημένων προληπτικών μέτρων με σκοπό τον περιορισμό της μετάδοσης στο Λεκανοπέδιο» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Ο στόχος των μέτρων παραμένει η εξισορρόπηση της μετάδοσης και κοινωνικής δραστηριότητας. Ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προσπάθειας, ωστόσο, είναι η συμβολή κάθε πολίτη με την τήρηση των μέτρων υγιεινής, τη χρήση της μάσκας και την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων. Γνωρίζουμε ότι είσαστε κουρασμένοι, αλλά σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Με υπομονή και επιμονή θα διαβούμε το δύσκολο χειμώνα, μέχρι ο εμβολιασμός χτίσει τις απαραίτητες αντιστάσεις που χρειαζόμαστε» συμπλήρωσε.
Γιατί εξαιρείται η Αττική από την απαγόρευση κυκλοφορίας;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, μόνο για αυτή την εβδομάδα (σ.σ μέχρι την ενημέρωση της επόμενης Παρασκευής) η απαγόρευση κυκλοφορίας θα συνεχίσει να ισχύει από τις 21:00, έως τις 05:00 τις επόμενης μέρας.
Πρόκειται για την… τελευταία ευκαιρία της Αττικής. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν τα επόμενα επτά 24ωρα δεν αλλάξει κάτι στα επιδημιολογικά δεδομένα του Λεκανοπεδίου, τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.
Ο λόγος που αποφασίστηκε να διατηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 στην Αττική και όχι από τις 18:00, όπως στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές είναι, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω της μητροπολιτικότητας της περιοχής, αλλά και του κινδύνου μεγάλου συνωστισμού, λόγω του μεγάλου πληθυσμού, αλλά και του εκτεταμένου δικτύου μαζικών μεταφορών.
Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, ακόμα ένα λόγος που παρέμεινε η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 είναι πως το «κοκκίνισμα» της πρωτεύουσας έγινε… προληπτικά.
- Διαβάστε επίσης: Τελευταία ευκαιρία στην Αττική για να μην «ερημώνει» από τις 18:00 – Το παρασκήνιο της απόφασης
Να μην γίνει… Θεσσαλονίκη
Ο λόγος που η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, είναι η Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται ότι στη συμπρωτεύουσα η κυβέρνηση καθυστέρησε λίγες μέρες να επιβάλλει μέτρα, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να εκτοξευτούν και να γίνουμε όλοι «μάρτυρες» των τραγικών εικόνων στα νοσοκομεία της περιοχής.
Μάλιστα, αυτό το έχει παραδεχτεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό να τονίζει σε συνέντευξή του πως εάν γυρνούσε το χρόνο πίσω θα έπαιρνε νωρίτερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη.
«Νοσεί βαριά» η Αττική
Ο λόγος που η Αττική μπήκε στο «κόκκινο» είναι η «έκρηξη» κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα μάλιστα, η Αττική καταγράφει περισσότερα από τα μισά κρούσματα της χώρας.
Ενδεικτικός είναι ο σημερινός αριθμός, όπου το Λεκανοπέδιο καταγράφει 526 νέες μολύνσεις, περισσότερες δηλαδή από τις μισές, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται μόλις 58 κρούσματα.
Εκ των κρουσμάτων αυτών, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών συγκεντρώνει 130 κρούσματα. Σε κακή κατάσταση είναι και η Ανατολική Αττική με 84 κρούσματα, όπως και ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 83.
Ακόμα, 78 κρούσματα εντοπίζονται στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, ενώ 65 μολύνσεις «δίνει» ο Νότιος Τομέας Αθηνών. Ο Πειραιάς καταγράφει 61 κρούσματα και μόλις 24 κρούσματα στη Δυτική Αττική.
Τέλος, τα νησιά του Αργοσαρωνικού καταγράφουν μόλις ένα κρούσμα.
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί
- Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός 0-0: Όλα μηδέν στις Σέρρες
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Athens Kallithea (pic)
- Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιος θα υπερισχύσει;
- Συρία: Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι – Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων