Lockdown : Τελευταία ευκαιρία στην Αττική για να μην «ερημώνει» από τις 18:00 – Το παρασκήνιο της απόφασης
Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου η κυκλοφορία θα απαγορεύεται από τις 18:00 έως τις 05:00 της επόμενης. Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η Αττική...
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σε μια νέα κανονικότητα μπαίνει από αύριο, Σάββατο 30 Ιανουαρίου, η Ελλάδα, με τη χώρα μας να χωρίζεται ξανά -μετά από σχεδόν τρεις μήνες- σε επίπεδα συναγερμού.
Πρόκειται για δύο επίπεδα συναγερμού, αυτό της επιτήρησης «κίτρινο» και αυτό του αυξημένου κινδύνου «κόκκινο».
Στο «κόκκινο» επίπεδο, θα βρίσκεται από αύριο στις 06:00 η Αττική και ακόμα εννιά περιοχές. Πρόκειται για τις: Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.
Συγκεκριμένα, στις παραπάνω (δηλαδή τις «κόκκινες») περιοχές οι αγορές θα πραγματοποιούνται με click away σε όλα τα καταστήματα, εκτός αυτών με ρούχα, παπούτσια και βιβλιοπωλεία, στις οποίες θεσπίζεται το click inside.
Παράλληλα, στις «κόκκινες» περιοχές, θα ανοίξουν κανονικά από Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, τα Γυμνάσια, ωστόσο τα Λύκεια θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.
Επιπλέον, στις περιοχές αυξημένου κινδύνου η κυκλοφορία θα απαγορεύεται από τις 18:00 έως τις 05:00 της επόμενης. Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η Αττική.
- Δείτε αναλυτικά: Αυτός είναι ο νέος υγειονομικός χάρτης της Ελλάδας – Οι «κίτρινες» και οι «κόκκινες» περιοχές
Γιατί εξαιρείται η Αττική;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, μόνο για αυτή την εβδομάδα (σ.σ μέχρι την ενημέρωση της επόμενης Παρασκευής) η απαγόρευση κυκλοφορίας θα συνεχίσει να ισχύει από τις 21:00, έως τις 05:00 τις επόμενης μέρας.
Πρόκειται για την… τελευταία ευκαιρία της Αττικής. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν τα επόμενα επτά 24ωρα δεν αλλάξει κάτι στα επιδημιολογικά δεδομένα του Λεκανοπεδίου, τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.
Ο λόγος που αποφασίστηκε να διατηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 στην Αττική και όχι από τις 18:00, όπως στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές είναι, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω της μητροπολιτικότητας της περιοχής, αλλά και του κινδύνου μεγάλου συνωστισμού, λόγω του μεγάλου πληθυσμού, αλλά και του εκτεταμένου δικτύου μαζικών μεταφορών.
Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, ακόμα ένα λόγος που παρέμεινε η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 είναι πως το «κοκκίνισμα» της πρωτεύουσας έγινε… προληπτικά.
Να μην γίνει… Θεσσαλονίκη
Ο λόγος που η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, είναι η Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται ότι στη συμπρωτεύουσα η κυβέρνηση καθυστέρησε λίγες μέρες να επιβάλλει μέτρα, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να εκτοξευτούν και να γίνουμε όλοι «μάρτυρες» των τραγικών εικόνων στα νοσοκομεία της περιοχής.
Μάλιστα, αυτό το έχει παραδεχτεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό να τονίζει σε συνέντευξή του πως εάν γυρνούσε το χρόνο πίσω θα έπαιρνε νωρίτερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη.
«Νοσεί βαριά» η Αττική
Ο λόγος που η Αττική μπήκε στο «κόκκινο» είναι η «έκρηξη» κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα μάλιστα, η Αττική καταγράφει περισσότερα από τα μισά κρούσματα της χώρας.
Ενδεικτικός είναι ο σημερινός αριθμός, όπου το Λεκανοπέδιο καταγράφει 526 νέες μολύνσεις, περισσότερες δηλαδή από τις μισές, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται μόλις 58 κρούσματα.
Εκ των κρουσμάτων αυτών, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών συγκεντρώνει 130 κρούσματα. Σε κακή κατάσταση είναι και η Ανατολική Αττική με 84 κρούσματα, όπως και ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 83.
Ακόμα, 78 κρούσματα εντοπίζονται στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, ενώ 65 μολύνσεις «δίνει» ο Νότιος Τομέας Αθηνών. Ο Πειραιάς καταγράφει 61 κρούσματα και μόλις 24 κρούσματα στη Δυτική Αττική.
Τέλος, τα νησιά του Αργοσαρωνικού καταγράφουν μόλις ένα κρούσμα.
Ανοίγουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα – Μόνο τα Γυμνάσια στην Αττική
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, στο επίπεδο Α’ δηλαδή στις «κίτρινες» περιοχές, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.
Στο επίπεδο Β’, δηλαδή στις «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται πια και η Αττική, λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλεκπαίδευση).
Click Away και click inside στις «κόκκινες» περιοχές
Ωστόσο, πέραν του click away, που όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ τι είναι, στη ζωή μας μπαίνει και το click inside από το πρωί του Σαββάτου.
Αυτή η μέθοδος θα ισχύει στα καταστήματα πώληση ενδυμάτων, υποδημάτων και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου.
Σε αντίθεση με το click away, όπου ο πελάτης πρέπει να έχει προπαραγγείλει το προϊόν είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος και το παραλαμβάνει στον εξωτερικό χώρο του φυσικού καταστήματος ύστερα από ραντεβού, το click inside θα λειτουργεί ως εξής:
Ο καταναλωτής μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού καταστήματος ή εφαρμογής που μπορεί να διαθέτει μια εμπορική επιχείρηση θα κλείνει ραντεβού για να επισκεφθεί το κατάστημα συγκεκριμένη ημέρα και ώρα και να κάνει τις αγορές του εκεί, δοκιμάζοντας τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν.
Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύουν περιορισμοί ως προς τον αριθμό των ατόμων που θα βρίσκονται μέσα στο κατάστημα.
Τα οφέλη του click inside
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να δώσει λύση σε δύο βασικά προβλήματα: πρώτον, να αποφευχθούν ουρές απέξω, κάτι που ενδεχομένως μπορεί να παρατηρηθεί εάν επαναλειτουργήσουν τα φυσικά καταστήματα με τους αυστηρούς όρους για τον μέγιστο αριθμό ατόμων τα οποία επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα.
Δεύτερον, να λειτουργήσουν περισσότεροι κλάδοι, όπως αυτός της ένδυσης και της υπόδησης, οι οποίοι που έχουν πληγεί περισσότερο από το γεγονός ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί να δοκιμάσει ή να δει από κοντά το προϊόν που θέλει να αγοράσει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις