Προσφυγικό : Συριακή οργάνωση κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Το Κέντρο για την Δικαιοσύνη και Λογοδοσία για τη Συρία (Syria Justice and Accountability Center) επικαλούμενο μαρτυρίες και βίντεο, κάνει λόγο για κακομεταχείριση προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας και εντός των υπερπλήρων καταυλισμών.
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
- Όταν ο μισθός δεν φτάνει – Ακρίβεια και φόροι ροκανίζουν το εισόδημα
Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (International Criminal Court) κατέφυγε μια συριακή ομάδα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα την Ουάσινγκτον, με αίτημα να διεξαχθεί έρευνα για φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την Ελλάδα για κακομεταχείριση προσφύγων, όπως μεταδίδει το Associated Press.
Το Κέντρο για την Δικαιοσύνη και Λογοδοσία για τη Συρία (Syria Justice and Accountability Center) επικαλούμενο μαρτυρίες και βίντεο, κάνει λόγο για κακομεταχείριση προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας και εντός των υπερπλήρων καταυλισμών.
Γίνονται μάλιστα και αναφορές σε περιστατικά αστυνομικών αρχών που κάνουν χρήση δακρυγόνων σε πρόσφυγες καθώς και στις άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς.
Ο Mohammad Al-Abdallah, εκτελεστικός διευθυντής του κέντρου, δήλωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη νομική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη μεταχείριση των προσφύγων.
«Αν αυτή η υπόθεση προχωρήσει, θα σταλθεί ένα σαφές μήνυμα ότι μπορεί να έχετε σωστές πολιτικές σε ορισμένες χώρες, αλλά και ότι διέπεστε από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες για τους πρόσφυγες και όχι από μεμονωμένες αποφάσεις κρατών» ανέφερε.
Οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα εξετάσουν την υπόθεση πριν αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν μια έρευνα πλήρους κλίμακας, η οποία πιθανότατα θα χρειαστεί μήνες για να ολοκληρωθεί.
Τα περιστατικά κακομεταχείρισης που καταγράφονται από τον Μάρτιο του 2016 επεκτείνονται στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας όπου υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για σαμποτάρισμα μεταναστευτικών σκαφών, τα οποία αφήνονται να παρασυρθούν ή ωθούνται πίσω (pushbacks).
Τέτοια περιστατικά επαναπροωθήσεων θεωρείται ότι είναι αντίθετα στις διεθνείς συμφωνίες προστασίας προσφύγων, σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι δεν πρέπει να απελαθούν ή να επιστραφούν σε μια χώρα όπου η ζωή τους ενδέχεται να κινδυνεύει.
Το Κέντρο Δικαιοσύνης και Λογοδοσίας της Συρίας δήλωσε πως υπάρχουν στοιχεία ότι το προσωπικό του Frontex, συμμετείχε ή ήταν συνένοχο σε αυτές τις ενέργειες, κάτι που, όπως αναφέρει, μπορεί να ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Frontex βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο ερευνών έπειτα από δημοσιεύματα για εμπλοκή στελεχών της σε περιστατικό επαναπροώθησης στο Αιγαίο.
«Η Nesma Bashi, νομικός συνεργάτης του Syria Justice and Accountability Center)που διεξήγαγε έρευνα στα ελληνικά νησιά, προέτρεψε το ΔΠΔ να διερευνήσει τους ισχυρισμούς για την Ελλάδα και τη «διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει και να παράσχει υποστήριξη για τον τερματισμό των δεινών των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων , που συνεχίζουν να υποφέρουν στην Ελλάδα».
«Ελπίζουμε ότι αυτό θα επηρεάσει επίσης την πολιτική και τη συζήτηση για τους πρόσφυγες εντός της ΕΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα», δήλωσε ο Al-Abdallah. «Καμία χώρα της ΕΕ δεν θέλει να κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις