Η Πορτογαλία τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που νομιμοποιεί την ευθανασία
Για ασθενείς τελικού σταδίου που υποφέρουν από «διαρκείς και αφόρητους πόνους»
H Πορτογαλία έγινε την Παρασκευή η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη και η έβδομη παγκοσμίως που δίνει σε ασθενείς τη δυνατότητα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο με 136 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 4 αποχές.
Οι πολίτες άνω των 18 ετών θα μπορούν να ζητήσουν ευθανασία εφόσον βρίσκονται σε ασθένεια τελικού σταδίου και υποφέρουν από «διαρκείς» και «αφόρητους» πόνους, εκτός κι αν δεν είναι διανοητικά ικανοί να λάβουν μια τέτοια απόφαση.
Η διαδικασία θα προσφέρεται μόνο στους υπηκόους της χώρας και τους νόμιμους κατοίκους της, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πολίτες από άλλες χώρες να ταξιδεύουν στην Πορτογαλία για να βάλουν τέλος στη ζωή τους.
Ο νόμος πρέπει να επικυρωθεί τώρα από τον συντηρητικό πρόεδρο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος όμως έχει δηλώσει πως θα σεβαστεί την απόφαση του κοινοβουλίου.
Ορισμένοι επέκριναν τη χρονική στιγμή που διεξήχθη η ψηφοφορία, με το αντιπολιτευόμενο κόμμα PSD να υποστηρίζει ότι λόγω της πανδημίας επικρατεί «μεγάλο άγχος, μεγάλος φόβος μεταξύ των πολιτών αναφορικά με θέματα που αφορούν τη ζωή και τον θάνατο».
Σε επιστολή τους προς το πορτογαλικό Κοινοβούλιο, δύο ενώσεις που διαχειρίζονται την πλειονότητα των κέντρων φροντίδας της Πορτογαλίας, τα οποία έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία, υποστήριξαν πως «η έγκριση της ευθανασίας αποτελεί ασέβεια προς όλους αυτούς τους ανθρώπους».
Ωστόσο, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Pessoas-Animais-Natureza (PAN) Ινές Ρεάλ δήλωσε πως «είναι ανέντιμο να επικαλείται κανείς μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στη χώρα… για να συγχέει τους θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19 με τη νομοθετική διαδικασία που στοχεύει να επιτρέψει την ευθανασία σε όσους υποφέρουν».
Η Πορτογαλία, μια καθολική χώρα, νομιμοποίησε τις αμβλώσεις το 2007 και επέτρεψε τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το 2010.
Η ευθανασία έχει νομιμοποιηθεί επίσης στο Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν το δικαίωμα στους ασθενείς τελικού σταδίου να αρνούνται την παροχή ιατρικής φροντίδας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP
- Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
- Καιρός: Τοπικές βροχές την Παρασκευή, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου