Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι του προκαλούν «ιδιαίτερη ανησυχία» οι εξουσίες των εταιρειών των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο κ. Γκουτέρες εκτίμησε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί που να ρυθμίζουν αποφάσεις όπως ο αποκλεισμός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter.

Ο επικεφαλής του Twitter Τζακ Ντόρσι έχει δηλώσει ότι ο αποκλεισμός του Τραμπ μετά τα βίαια επεισόδια στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου ήταν «σωστή απόφαση», αλλά παραδέχτηκε ότι δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Γκουτέρες απάντησε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί «ένα ρυθμιστικό πλαίσιο με κανόνες που θα επιτρέπουν να γίνεται κάτι τέτοιο με βάση τη νομοθεσία».

«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο στον οποίο θα έχει δοθεί υπερβολική εξουσία σε έναν περιορισμένο αριθμό εταιρειών», επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Και πρέπει να πω ότι ανησυχώ ιδιαίτερα από τις εξουσίες που ήδη διαθέτουν».

Το μπλοκ του Τραμπ

Στις αρχές του μήνα, και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε την απόφαση του Twitter να μπλοκάρει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση της πλατφόρμας «προβληματική» ρήξη του θεμελιώδους δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση.

To Twitter ανέστειλε «επ’ αόριστον» τον λογαριασμό του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο της εισβολής όχλου στο Καπιτώλιο, επικαλούμενο «επανειλημμένες και σοβαρές» παραβάσεις των κανονισμών και των πολιτικών λειτουργίας του. Το Facebook επέβαλε παρόμοιο απαγορευτικό.

Μέσω του εκπροσώπου της, η Άνγκελα Μέρκελ σχολίασε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας, υιοθετώντας νόμους για τον περιορισμό της υποκίνησης (σ.σ βίας) μέσω Διαδικτύου, αντί να επιτρέπει σε πλατφόρμες όπως το Twitter και το Facebook να καθορίζουν αυτόνομα τους κανόνες τους.

Αντιδράσεις

Σε γενικές γραμμές, στις ΗΠΑ οι τεχνολογικές εταιρείες μπορούν να διαμορφώνουν το δικό τους πλαίσιο κανονισμών για τις πλατφόρμες τους, αν και τελευταία εντείνονται οι κινητοποιήσεις για τον περιορισμό των ρυθμιστικών τους ελευθεριών.

Αρκετά μέλη του Κογκρέσου επεξεργάζονται νομοθετικές προτάσεις για τον περιορισμό της «προστασίας» που απολαμβάνουν οι εταιρείες των social media απέναντι σε μηνύσεις από τρίτους για περιεχόμενο που αναρτάται στις πλατφόρμες τους. Ορισμένοι μάλιστα πιέζουν για ένα νέο ομοσπονδιακό νομοσχέδιο που θα μοιράζεται παραπλήσιο πλαίσιο με το αντίστοιχο GDPR της ΕΕ.

Η μετοχή του Twitter έπεσε περισσότερο από 7% όταν οι επενδυτές θορυβήθηκαν από το νέο ντιμπέιτ που έχει ξεκινήσει, σχετικά με την προοπτική πιο αυστηρών κανονισμών στα social media.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε πως η ελευθερία του λόγου είναι «θεμελιώδες δικαίωμα ζωτικής σημασίας» που μπορεί να περιοριστεί, «αλλά μόνο σε συμφωνία με τους νόμους και εντός πλαισίου ορισμένου από νομοθέτες – όχι από την απόφαση των διοικούντων στις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων».

Πηγη: ΑΜΠΕ