Άρωμα γυναίκας έχει η μάχη για τα εμβόλια που διεξάγει τούτες τις ημέρες η ΕΕ. Μια πραγματική μάχη που δίνει η Κομισιόν με τις εταιρείες παρασκευής εμβολίων ώστε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να παραδώσουν τον ακριβή αριθμό των εμβολίων που δεσμεύτηκαν στην ώρα τους. Άρωμα γυναίκας όμως έχουν και οι ευθύνες της διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Και εξηγούμαι…
Η πρώτη ευρωπαία  των εμβολίων δεν είναι άλλη από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία αυτή κάνει το κουμάντο στη διάθεση των εμβολίων στις χώρες μέλη της ΕΕ και που λέει πως έχει πάρει το θέμα προσωπικά. Έφθασε μάλιστα στο σημείο, όταν διαπιστώθηκε το μπάχαλο με τα εμβόλια, να τηλεφωνήσει η ίδια στον CEO της AstraZeneca, ζητώντας όχι μόνον να επισπεύσει τις παραγγελίες, αλλά και να τιμήσει το συμβόλαιό της εταιρίας.
Ακολουθεί η Στέλλα Κυριακίδου, η Κυπρία αρμόδια Επίτροπος για την Υγεία.
Μαθαίνω πως έχει χάσει τον ύπνο της από το αλαλούμ που επικράτησε (και επικρατεί) με τα εμβόλια. Προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τα θηρία των φαρμακευτικών εταιρειών. Αμέσως μετά είναι η επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της ΕΕ με τις φαρμακευτικές, Σάντρα Γκαλίνα.

Ωστόσο δεν είναι, λένε στις Βρυξέλλες, ώρα για κριτική αλλά δεν είναι λίγοι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι που ανακαλύπτουν κενά στις συμβάσεις με τις φαρμακευτικές εταιρίες, όπως για παράδειγμα η απουσία ρήτρα παράδοσης εμβολίων. Τέλος στη μάχη των εμβολίων είναι και η γενική διευθύντρια του EMA (European Medical Agency) Εμέρ Κουκ η οποία και αυτή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.