Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αυτό το δίχτυ έχει ονόματα βαριά

Αυτό το δίχτυ έχει ονόματα βαριά

Tο κόστος ενός lockdown για ένα μήνα υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ και η χώρα βρίσκεται σε περιορισμό από τις αρχές Νοεμβρίου, με το λιανεμπόριο, την εστίαση και το χειμερινό τουρισμό να βρίσκονται σε καθεστώς πολιορκίας

Τα βαριά ονόματα της ευρωπαϊκής οικονομίας έγραψαν στο κοντέρ τους μία ιστορική ύφεση για το 2020 όπως για παράδειγμα η Γερμανία και η Γαλλία, όπου στη δεύτερη το ποσοστό συρρίκνωσης είχε καταγραφεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το στοίχημα πλέον είναι να σωθεί το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν “τρέξουν” τα εμβόλια σε όλα τα κράτη – μέλη.

Αν και το 2020 είχαμε πραγματικά παγώσει μπροστά στο σοκ της πανδημίας και των καθολικών lockdown σε όλο το κόσμο, τότε οι προβλέψεις έδιναν προγνωστικά για μία κρίση που θα έχει το τελειώσει το 2021. Και τελικά αυτό δεν επιβεβαιώνεται παρά το γεγονός ότι έχουμε εμβόλια. Είναι εμφανές πως σχεδόν το μισό του έτους θα “φαγωθεί” και κανείς δεν ξέρει πότε οι οικονομίες και οι κοινωνίες θα αρχίζουν να απελευθερώνονται, πόσο μάλλον να επιστρέψουμε στη ζωή του 2019.

Το αποτέλεσμα είναι πως η ύφεση  έχει χτυπήσει σφοδρά μεγάλες οικονομίες. Και αυτές, αυτά τα μεγάλα ονόματα που έχουν πιαστεί στο δίχτυ της πανδημίας δεν στηρίζονται μόνο στον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, αλλά στη δραστηριότητα πολλών κλάδων.

Για αυτό το λόγο η ανησυχία να μην έχουμε τελειώσει με όλο αυτό μετά τον Απρίλιο – Μάιο δοκιμάζει το βασικό σενάριο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2021 και φυσικά την κοινωνία. Σε όλα τα επίπεδα.

Σημειώνεται δε πως το κόστος ενός lockdown για ένα μήνα υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ και η χώρα βρίσκεται σε περιορισμό από τις αρχές Νοεμβρίου, με το λιανεμπόριο, την εστίαση και το χειμερινό τουρισμό να βρίσκονται σε καθεστώς πολιορκίας.

Με αυτά τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα, φαίνεται πως αν τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί μέχρι την αρχή της τουριστικής σεζόν -πανευρωπαϊκά – τότε το 2021 δεν θα είναι έτος λαμπρό, ούτε έτος μαύρο. Θα είναι στις αποχρώσεις του γκρί και αυτό διότι σιγά – σιγά θα ανοίγει η οικονομία λόγω των εμβολίων και τα κοινοτικά χρήματα θα είναι μεγάλη βοήθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας.

Το θρίλερ του ρυθμού τροφοδότησης των κρατών της Ευρώπης με εμβόλια δεν δίνει σημάδια πως ο στόχος για εμβολιασμό των πληθυσμών μέχρι τον Ιούνιο θα έχει επιτευχθεί και κάθε μήνας που περνά έχει επιδράσεις στο ΑΕΠ και φυσικά πάει πίσω τις προσδοκίες για “μάζεμα” των περσινών απωλειών. Για το 2020 οι προβλέψεις για την Ελλάδα δείχνουν μία ύφεση της τάξεως του 9-10%.

Υπό το βασικό σενάριο εξελίξεων, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, στο οποίο η πανδημία θα υποχωρήσει ήπια κατά το α’-β΄τρίμηνο και δεν θα σημειωθεί νέα ισχυρή έξαρσή της, με την τουριστική περίοδο να μη διαφέρει ουσιαστικά από το 2019, ενώ θα επιτευχθεί ο στόχος απορρόφησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί 2,5% με 3,5%. Αντιθέτως, η δημόσια κατανάλωση θα συρρικνωθεί, από 3,0% έως 5,0%, αφού δεν θα χρειαστούν τόσα μέτρα στήριξης όπως πέρυσι.

Υπό αυτές τις τάσεις στο βασικό σενάριο, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το 2021, με ρυθμό 4,0-4,3%.

Εφόσον η υγειονομική κρίση υποχωρήσει ταχύτερα (ευνοϊκό σενάριο), η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί (5,0-5,3%).

Εάν όμως η επιδημιολογική κατάσταση παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, με πιθανές νέες έντονες εξάρσεις , η ανάπτυξη φέτος θα είναι αναιμική (0,5-1,0%).

Να σημειωθεί πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στη Γαλλία συρρικνώθηκε   κατά 8,3% το περασμένο έτος, ύστερα από αύξηση κατά 1,9% το 2019. Στην Ισπανία, το ΑΕΠ κατέγραψε βουτιά 11% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Η Γερμανία ανακοίνωσε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5%, που ήταν η χειρότερη χρονιά για τη Γερμανία από το 2009, παρόλο που η ανάκαμψη του βιομηχανικού τομέα επέστρεψε να περιοριστεί η ζημιά. Το Βερολίνο δείχνει υπεροχή έναντι της συρρίκνωσης 9% στο Παρίσι και φυσικά της ακόμα μεγαλύτερης ύφεσης της τάξεως του 11% της Ιταλίας.

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024