Αντιμετωπίζοντας το φούσκωμα με έξυπνα διατροφικά tips
Ποιες τροφές να αποφύγετε και οι διατροφικές συνήθειες που θα σας κάνουν να ξεχάσετε για πάντα το ενοχλητικό φούσκωμα
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Το αγαπημένο σας παντελόνι μπορεί καμιά φορά να μην κουμπώνει τόσο εύκολα, όχι επειδή έχετε πάρει κιλά, αλλά επειδή κάποιες τροφές σάς προκαλούν φούσκωμα.
Ακριβώς επειδή τα 2-3 παραπάνω κιλά που δείχνει η ζυγαριά μπορεί να είναι πλασματικά, μπορείτε να απαλλαγείτε εύκολα από αυτά με συγκεκριμένες κινήσεις που δεν απαιτούν δίαιτα.
Ποιες τροφές προκαλούν φούσκωμα
Oρισμένες τροφές μπορούν να κάνουν την κοιλιά σας να φαίνεται διπλάσια από όση είναι στην πραγματικότητα, μέσα σε λίγες ώρες αφότου καταναλωθούν.
Ωστόσο, κάποιες από τις τροφές αυτές, όπως τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα, είναι άκρως θρεπτικές και απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας.
Eμείς απλώς συστήνουμε να τις αποφεύγετε κάποιες μέρες που θα βάλετε ένα στενό ρούχο ή θέλετε επίπεδο στομάχι.
Φακές, φασόλια, ρεβίθια, αγκινάρες, σπαράγγια, λαχανάκια Bρυξελλών, μπρόκολο, κουνουπίδι, αγγούρια, πράσα, πιπεριές, κρεμμύδια, μπιζέλια, πατάτες, μπανάνες, πορτοκάλια, αχλάδια, δαμάσκηνα, ανθρακούχα ποτά, μπίρα, χυμοί φρούτων, καλαμπόκι, προϊόντα από σιτάρι ολικής άλεσης και πίτουρα, γάλα, μαλακό τυρί.
Τι να αποφύγετε και πώς να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα
Μικρά και συχνά γεύματα
Tο στομάχι δεν πρέπει να μένει πολλές ώρες άδειο. Η παράλειψη γευμάτων οδηγεί σε υπερβολική πείνα, άρα και σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής, με αποτέλεσμα απότομο φούσκωμα. Δεν χρειάζεται να τρώτε μεγάλες ποσότητες.
Δύο φρυγανιές ή ένα φρούτο ανάμεσα στα βασικά γεύματα αρκούν.
Περιορίστε το αλάτι
H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, λόγω του νατρίου που περιέχει, προκαλεί κατακράτηση υγρών και επομένως πρήξιμο, κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια.
Μειώστε το αλάτι κατά το μαγείρεμα και αντικαταστήστε το με περισσότερο λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά που χαρίζουν γεύση στα φαγητά.
Aποφύγετε, επίσης, τη μεγάλη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο, όπως αλλαντικά, τυριά, παστά ή καπνιστά ψάρια, σάλτσες, κονσέρβες, αλμυρά μπισκότα κ.λπ.
Μασήστε καλά την τροφή
Σταματήστε να τρώτε γρήγορα, γιατί έτσι εμποδίζεται η φυσιολογική λειτουργία των εντέρων. Όταν τρώτε πολύ γρήγορα, συχνά καταπίνετε και αέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες στομαχικές διαταραχές, όπως καούρες, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Φροντίστε λοιπόν να τρώτε ήρεμα και μικρές μπουκιές.
Προτιμήστε τις πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες βοηθούν στην καταπολέμηση των οιδημάτων και των φουσκωμάτων. Tροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, το αβγό, το κρέας κ.λπ.
Αποφύγετε τους υδατάνθρακες
H αποχή από τους υδατάνθρακες, τόσο την ημέρα που είστε φουσκωμένοι όσο και για 2-3 ημέρες μετά, είναι καλή για να ηρεμήσει το πεπτικό σας σύστημα από τον τυμπανισμό.
Πιείτε περισσότερο νερό
Πολλοί πιστεύουν ότι πίνοντας νερό φουσκώνουν περισσότερο. Aυτό όμως δεν ισχύει. Mπορεί η κοιλιά να φουσκώσει στιγμιαία, αλλά πολύ γρήγορα θα ξεφουσκώσει.
O οργανισμός είναι ένας μεγάλος αποταμιευτής νερού.
Γι’ αυτό, αν του παρέχεται λίγο νερό, έχει την τάση να κρατά περισσότερο από αυτό που ήδη έχει, κι έτσι δημιουργείται κατακράτηση υγρών.
Έτσι λοιπόν, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η κατακράτηση υγρών καταπολεμάται με κατανάλωση νερού.
Tο νερό αυξάνει τη διούρηση και βοηθά στην ισορροπία των υγρών του οργανισμού και στην αποβολή του επιπλέον νατρίου από τα νεφρά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις