Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκοπήσεις : Η κυριαρχία Μητσοτάκη στο «κέντρο» – Ασυγχρονία με τα «αντιδεξιά» αφηγήματα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Δημοσκοπήσεις : Η κυριαρχία Μητσοτάκη στο «κέντρο» – Ασυγχρονία με τα «αντιδεξιά» αφηγήματα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πολιτικά στοιχεία που φέρνουν με έμφαση στην επιφάνεια οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις (της Metron Analysis για το MEGA και της Pulse για τον Σκάι) είναι η ευθεία σύγκρουση των ευρημάτων με τα αντιπολιτευτικά «αντιδεξιά» αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πολιτικά στοιχεία που φέρνουν με έμφαση στην επιφάνεια οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις (της Metron Analysis για το MEGA και της Pulse για τον Σκάι) είναι η ευθεία σύγκρουση των ευρημάτων με τα αντιπολιτευτικά «αντιδεξιά» αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Εκ δεξιών διείσδυση στο κέντρο

Και οι δύο έρευνες αναλύθηκαν και ερμηνεύτηκαν σε πολιτικό επίπεδο ως αποτύπωση της ιδεολογικοπολιτικής ηγεμονίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο χώρο του κέντρου, την ίδια ώρα που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ σε διαφορετικό βαθμό αντιπολιτεύονται κυρίως στη βάση μιας αντιδεξιάς γραμμής.

Δηλαδή, τη στιγμή που τόσο η Κουμουνδούρου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη έχουν κάνει σημαία τους το χώρο του κέντρου και ως εκφραστές ο καθένας από την πλευρά του, της «προοδευτικής παράταξης», κατηγορώντας τη ΝΔ και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη για δεξιά στροφή (πχ ανασχηματισμός) και δεξιές ιδεοληψίες (πχ πανεπιστημιακή αστυνομία, απαγόρευση συναθροίσεων κλπ, καταστροφή μεσαίων στρωμάτων) όχι μόνο δεν ανακάμπτουν πολιτικά αλλά φαίνεται να δίνουν μια μάχη εκ των προτέρων χαμένη καθώς ο εν λόγω χώρος φαίνεται ήδη κατειλημμένος από την «δεξιά ΝΔ».

Είναι δε από τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα (στο βαθμό που μπορούν να αποτυπώσουν με ακρίβεια τις διεργασίες στην κοινή γνώμη οι δημοσκοπήσεις σε συνθήκες μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής ρευστότητας) τα οποία συγκλίνουν στην άποψη για διείσδυση και κυριαρχία Μητσοτάκη στον λεγόμενο κεντρώο χώρο είναι η θετική απήχηση του ίδιου του πρωθυπουργού τους ψηφοφόρους των άλλων δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του MEGA στους ψηφοφόρους της ΝΔ οι θετικές γνώμες για τον κ. Μητσοτάκη στο 88%, ενώ ακόμα πιο θετική άποψη για τον πρωθυπουργό έχουν οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ που ανέρχονται στο 92%, Ακόμα και στο ΣΥΡΙΖΑ ο ένας σχεδόν στους τρεις ψηφοφόρους του, συγκεκριμένα το 29% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχει θετική γνώμη για τον κ. Μητσοτάκη.

Κλειστά αυτιά και εξ’ αριστερών

Αντίστοιχα ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν δυστοκία να πλασαριστούν ως αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική λύση αυτή τη στιγμή έναντι του κ. Μητσοτάκη, ενώ και το ΚΙΝΑΛ αδυνατεί εμφανώς να αποτελέσει τρίτη λύση και να ξεμπλοκάρει από το δημοσκοπικό τέλμα που κυμαίνεται σε επίπεδα στασιμότητας στα εκλογικά ποσοστά του 2019 ή και πιο κάτω από αυτά.

Το γεγονός ότι υπερτερούν οι αρνητικές γνώμες στην αξιολόγηση του κ. Τσίπρα (20%-69% στο σύνολο των ερωτηθέντων) και μάλιστα υπάρχει και ένα 38% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που κρίνουν αρνητικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ χαρακτηριστικό.

Μάλιστα αυτό που φαίνεται είναι πως πέραν του χώρου του κέντρου ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά αδυνατεί να απευθυνθεί πειστικά και στο εξ’ αριστερών του ακροατήριο καθώς και στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ είναι υψηλό το ποσοστό των αρνητικών γνωμών για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παγιωμένη τάση

Η πρόθεση ψήφου και η εκτίμηση εκλογικού ποσοστού με αναγωγή των ευρημάτων της πρόθεσης ψήφου σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα στις συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν παρά τα όποια μικρά μπρος-πίσω μια γενική τάση παγιωμένη:

Η ΝΔ έχει αδιαμφισβήτητο και σταθερό προβάδισμα που κυμαίνεται στις 15-16 μονάδες. Η ίδια βρίσκεται σε ποσοστά γύρω από την εκλογική της δύναμη του 2019 (παρά τις όποιες μικροδιαρροές, μικροεισροές) ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε επίπεδα της τάξης του 20% ή και λίγο πάνω, απέχοντας κατά πολύ από την εκλογική δύναμη που κατέγραψε στην ήττα του 2019.

Το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα μικρότερα κόμματα βρίσκονται ως συνήθως στα δικά τους εκλογικά και δημοσκοπικά στάνταρ, χωρίς καμία θεαματική αλλαγή να διαφαίνεται άμεσα στον ορίζοντα. Αν και στην περίπτωση της Pulse αυτά τα κόμματα (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελ. Λύση, ΜέΡΑ25) εμφανίζονται κάπως πιο ενισχυμένα, ενώ στην περίπτωση της Metron Analysis εμφανίζονται σταθερά το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ σε αντίθεση με Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25 που δείχνουν να κινούνται καθοδικά.

Ανησυχία για Υγεία και Οικονομία

Το παραπάνω πολιτικό σκηνικό φαίνεται να αντανακλά πολύ συγκεκριμένες κοινωνικές διεργασίες και αντιλήψεις της κοινής γνώμης γύρω από το πώς αξιολογεί την ιστορική και πολιτική συγκυρία καθώς και πως ιεραρχεί τα προβλήματα και τα διακυβεύματα αυτής της εποχής.

Η πλειοψηφία του κόσμου φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με την άποψη πως η πανδημία δεν είναι κάτι παροδικό, είναι κάτι που θα μας ακολουθεί και το 2021 και να στηρίζει τις ελπίδες της αποκλειστικά στο εμβόλιο.

Για παράδειγμα η μεγαλύτερη ανησυχία όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis είναι κατά 42% η πανδημία και αν αθροίσει κανείς το 32% της οικονομίας και το 8% της ανεργίας, ουσιαστικά αυτό που απασχολεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους πολίτες είναι η υγειονομική κρίση και οι οικονομικές της συνέπειες.

Απαισιοδοξία και μοιρασμένες εντυπώσεις

Υπ’ αυτή την έννοια η σημερινή κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ θα κριθεί και ενδεχομένως να επηρεαστεί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση ανάλογα πχ με τις εξελίξεις στο εμβόλιο και πως θα αποτιμήσει ο κόσμος όλο αυτό τον τραγέλαφο σε επίπεδο ΕΕ και τους εκβιασμούς των φαρμακευτικών εταιρειών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το κυρίαρχο αίσθημα όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων είναι η απαισιοδοξία και για την πανδημία και για την οικονομία, ενώ και για τη συνολική πορεία της χώρας οι γνώμες είναι μοιρασμένες για το αν είναι θετική ή αρνητική η κατεύθυνση στην οποία πορευόμαστε. Άλλωστε και η αξιολόγηση της κυβέρνησης παρά το όποιο θετικό ισοζύγιο (49% έναντι 42%) θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι απόψεις είναι μοιρασμένες.

Τι θα γίνει αν…

Αντίστοιχα θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του ότι το γεγονός πως όχι μόνο είναι χαμηλά στην ατζέντα της κοινής γνώμης τα ελληνοτουρκικά αλλά και πως δεν έχει καθόλου προσδοκίες από τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία είναι ένα ανοιχτό πεδίο που θα μπορούσε να επηρεάσει στο μέλλον τις εξελίξεις στο βαθμό που διαψευστούν οι προσδοκίες αυτές και υπάρξει μια συμφωνία με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι το 76% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία με την Τουρκία στις διερευνητικές επαφές και μόνο ένα 17% απαντάει θετικά πως θα προκύψει κάποιο αποτέλεσμα.

Τι θα συμβεί λοιπόν αν προκύψει ελληνοτουρκική συμφωνία που θα αφορά ένα κορυφαίο εθνικό θέμα και θα έχει πολιτικό κόστος; Και αυτό αφορά και την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση που θα τηρήσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 64% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Metron Analysis  θεωρεί μοναδική διαφορά τις θαλάσσιες ζώνες και θα μπορούσε να εικάσει ότι δύσκολα θα αποδεχόταν ένα συμβιβασμό με την Τουρκία που θα μπορούσε να τον εκλάβει ως παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναμέτρηση

Από την άλλη μεριά κορυφαίο θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης που παίρνει χαρακτήρα και πολιτικής αναμέτρησης είναι η κατάσταση στο πανεπιστήμιο και ιδίως το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Αν και φαίνεται ότι υπάρχει μια οριζόντια στο σύνολο των ψηφοφόρων των πολιτικών δυνάμεων θετική στάση (64% υπέρ) έναντι του συγκεκριμένου κυβερνητικού μέτρου εντούτοις στο χώρο της νεολαίας και των φοιτητών υπάρχει πλειοψηφική απόρριψή του με ποσοστό αυτή τη στιγμή στο 55% κατά του μέτρου.

Ποιος θα επηρεάσει ποιον;

Ποιος θα επηρεάσει ποιον στο βαθμό που η κυβέρνηση προχωρήσει το μέτρο; Οι φοιτητές και η εκπαιδευτική κοινότητα -που σπάνε απαγορεύσεις στην πράξη όπως έδειξαν χτες- θα επηρεάσουν την τάση στην υπόλοιπη κοινωνία όπως συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν ή η υπόλοιπη κοινωνία θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στο φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα, στο κίνημα της νεολαίας;

Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι ανοιχτές και υπό αυτή την έννοια τα καμπανάκια υπάρχουν και για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρά το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες συνθήκες και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή φαντάζει κυρίαρχος του Αλέξη Τσίπρα και ο τελευταίος φαντάζει σαν να έχει ένα πολύ περιορισμένο κοινό έτοιμο για να του απευθυνθεί και να τον ακούσει στις δοσμένες συνθήκες.

Must in

Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)

Μια από τα ίδια για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είδε την Μπόρνμουθ να φεύγει με μεγάλο «διπλό» από το Ολντ Τράφορντ (3-0) – Στο 0-0 έμειναν Τσέλσι και Έβερτον, με τους μπλε να μένουν πίσω στη «μάχη» του τίτλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο