ΕΕ : Κάνει πίσω μετά την οργή για τον περιορισμό εξαγωγών εμβολίων στη Β. Ιρλανδία
Σε αντίθεση με την αρχική της πρόθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν ενεργοποιεί τη ρήτρα διασφάλισης», η οποία θα της επέτρεπε μια κατ’ εξαίρεση παρέκκλιση από αυτό το Πρωτόκολλο για τη διανομή των εμβολίων.
Σε μια απότομη στροφή 180 μοιρών, η Ευρωπαϊκή Ένωση αργά χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα απέσυρε το σχέδιο της να παρακάμψει μέρος του Πρωτοκόλλου για το Brexit για να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 στην Βόρεια Ιρλανδία, μετά την οργή που προκάλεσε η ανακοίνωση της απόφασης των Βρυξελλών στο Μπέλφαστ, στο Λονδίνο και το Δουβλίνο.
«Στο πλαίσιο της οριστικοποίησης αυτού του μέτρου, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι το πρωτόκολλο Ιρλανδίας / Βόρειας Ιρλανδίας δεν θα επηρεαστεί», τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
Our statement on the vaccine export authorisation scheme https://t.co/cKxupyy1zJ
— European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) January 29, 2021
Σε αντίθεση με την αρχική της πρόθεση, η Επιτροπή «δεν ενεργοποιεί τη ρήτρα διασφάλισης», η οποία θα της επέτρεπε μια κατ’ εξαίρεση παρέκκλιση από αυτό το Πρωτόκολλο για τη διανομή των εμβολίων.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αν εμβόλια και δραστικές ουσίες μετακινηθούν προς τρίτες χώρες και έξω από το ευρωπαϊκό μπλοκ, θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που διαθέτει».
Έτσι, περίπου 3,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer θα πάνε τελικά στη Βρετανία.
Η κίνηση της ΕΕ που προκάλεσε την οργή της Βρετανίας
Σε μια απότομη κλιμάκωση της μάχης της ΕΕ για την εξασφάλιση προμηθειών εμβολίων, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν νωρίτερα χθες ότι θα ενεργοποιήσουν το άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να αποφασίζουν και να δρουν μονομερώς, εφόσον υπάρχει κάποια μη αναμενόμενη, αρνητική επίπτωση από τη συμφωνία αυτήν.
Η απότομη μεταστροφή των Βρυξελλών λίγο πριν τα μεσάνυχτα ήρθε έπειτα από σειρά πανικόβλητων τηλεφωνημάτων με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να εκφράζει τις «σοβαρές ανησυχίες» του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν επικοινώνησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Μπόρις Τζόνσον για την εξεύρευση λύσης.
Μετά την μεταστροφή των Βρυξελλών ο Μάρτιν χαιρέτισε την απόσυρση του αρχικού σχεδίου.
Νωρίτερα χθες, η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ χαρακτήρισε «απίστευτη εχθρική πράξη» την απόφαση της ΕΕ, λέγοντας πως «με την πρώτη ευκαιρία, η ΕΕ επαναφέρει τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό με το εμβόλιο για τον κοροναϊό».
— Arlene Foster #WeWillMeetAgain (@DUPleader) January 29, 2021
«Πυρά» Τζόνσον κατά ΕΕ
Πιο πριν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε εκφράσει τις «σοβαρές ανησυχίες» του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προσπάθεια των Βρυξελλών να περιορίσουν τις εξαγωγές εμβολίων της Covid-19 στην Βόρεια Ιρλανδία.
«Ο πρωθυπουργός συνομίλησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα το βράδυ», ανέφερε αργά χθες το βράδυ ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον.
«Ο ίδιος εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες του για τις δυνητικές επιπτώσεις των βημάτων που έλαβε σήμερα η ΕΕ στις εξαγωγές εμβολίων», πρόσθεσε.
Γιατί ο Μακρόν εκνεύρισε τους Βρετανούς
Λίγες ώρες πριν εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca από την ΕΕ για χρήση σε όλες ηλικίες, ο Εμανουέλ Μακρόν αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητά του στους άνω των 65 ετών. Πρόκειται για μια κίνηση που εκνεύρισε τους Βρετανούς, οι οποίοι αναμένεται να έχουν κέρδη από την εξαγωγή του εμβολίου της αγγλοσουηδικής εταιρείας.
«Έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες για το εμβόλιο αυτό, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του EMA. Σήμερα, πιστεύουμε ότι είναι σχεδόν αναποτελεσματικό για τα άτομα άνω των 65 ετών», είπε ο Μακρόν μιλώντας στους ανταποκριτές του Ξένου Τύπου στο Παρίσι.
«Αυτό που μπορώ να σας πω επισήμως είναι ότι τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δεν είναι ενθαρρυντικά για τα άτομα άνω των 60-65 ετών. Επομένως, εγώ περιμένων από τη μία την άποψη του ΕΜΑ, από την άλλη την εκτίμηση της Ανώτατης Αρχής Υγείας (σ.σ. της Γαλλίας) επειδή αυτοί έχουν τα στοιχεία», ανέφερε. «Εγώ, δεν έχω κανένα δεδομένο, ούτε κάποια ομάδα επιστημόνων που εξετάζει τα στοιχεία», παραδέχτηκε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις