Κοροναϊός : Τρομάζει η αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων
Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μετά τον εντοπισμό στη Μητρόπολη Νεαπόλεως στη Θεσσαλονίκη του πρώτου κρούσματος της λεγόμενης Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης σε έναν ιερέα και ενώ μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης που πλέον ανέρχονται σε τουλάχιστον 173.
Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μετά τον εντοπισμό στη Μητρόπολη Νεαπόλεως στη Θεσσαλονίκη του πρώτου κρούσματος της λεγόμενης Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης σε έναν ιερέα και ενώ μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης που πλέον ανέρχονται σε τουλάχιστον 173.
Ο εντοπισμός του πρώτου γνωστού κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη χώρα μας, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς προέκυψε στον συγκεκριμένο χώρο, ιδίως όταν ο άνθρωπος που επιμολύνθηκε δεν είχε ταξιδέψει στο Εξωτερικό, αλλά και επειδή -όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η αυξημένη παρουσία των μεταλλαγμένων ιών συνδέεται με την επέλαση του τρίτου πανδημικού κύματος.
«Μπορούμε να πάμε σε νέο κύμα. Είχαμε υπολογίσει ένα τρίτο κύμα στις αρχές Απριλίου, με έναρξη τον Φλεβάρη… Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα που είχαμε υπολογίσει αναλυτικά, αλλά συνολικά θα μπορούσε να φτάσει 960 την ημέρα τον Απρίλιο, κάτω από 2.000 συνολικά στη χώρα. Δεν θα είναι τόσο ισχυρό όσο το δεύτερο κύμα. Αλλά πρέπει να ξαναπραγματοποιήσουμε τη μελέτη γιατί έχουμε νέα στοιχεία δεδομένων των μεταλλάξεων», ανέφερε το βράδυ της Κυριακής μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Περιμένουν πολλαπλασιασμό των μεταλλάξεων
Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα.
Ο καθηγητής τόνισε ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από τη βρετανική μετάλλαξη. «Μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη».
Επεσήμανε, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη πιο αυστηρών μέτρων. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης θα αυξηθούν, ό,τι και να κάνουμε.
Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη
Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Μητρόπολη Νεαπόλεως, παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας, δεν αφορά σε ενδοεκκλησιαστικη διασπορά. Σε κάθε περίπτωση προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή.
«Ακολουθούμε το μονοπάτι των στενών επαφών high και low risk και νομίζω όλα τα πάνε καλά», πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους κατοίκους για προσοχή, για τήρηση των μέτρων.
Από πού προήλθε
Ερωτηθείς σχετικά από το που προήλθε το νέο στέλεχος του κοροναϊού, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι υπάρχουν ενδείξεις αλλά συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις για να μπορέσει να οριστικοποιηθεί. Τόνισε δε, ότι δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. «προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική στο κομμάτι των εμβολιασμών και παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει αν υπάρχει και άλλο στέλεχος. Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ιερέα, είπε ότι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.
Δεν υποχωρεί η πανδημία
Η κατάσταση της επιδημίας στη χώρα μας και ειδικά στην Αθήνα, μόνο εφησυχασμό δεν προκαλεί καθώς η περιοχή που συγκεντρώνει σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας, καταγράφονται για πολλοστή μέρα τα μισά κρούσματα της χώρας. Η κατάσταση είναι ρευστή και όλα δείχνουν ότι τα μέτρα και οι συστάσεις δεν έχουν επιφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το Σάββατο και την Κυριακή, βοηθούντος και του καιρού, παρατηρήθηκαν για ακόμη μία φορά εικόνες συνωστισμού σε δρόμους, πλατείες, παραλίες.
Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 484 νέα περιστατικά του ιού, την ίδια στιγμή που οι διασωληνωμένοι είναι 255, ενώ την τελευταία ημέρα κατέληξαν 17 ακόμα άνθρωποι. Οσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων, στην Αττική καταγράφονται τα 221, σχεδόν τα μισά για μια ακόμα ημέρα, ενώ στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκαν 66 νέα κρούσματα. Μείωση παρουσιάζεται στην Δυτική Αττική με 6 νέες μολύνσεις.
Νέο καμπανάκι
Ηδη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας του κοροναϊού στην Αττική την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως είπε, αυξήθηκε κατά 45% μέσα σε μια εβδομάδα ο αριθμός των νέων διαγνώσεων, κάνοντας λόγο για 2.800 ενεργά κρούσματα στην περιοχή αυτή. Τόνισε πως «ενοχλεί η μεγάλη, οριζόντια διασπορά σε όλες τις γειτονιές» και χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου πως αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε εισαγωγή περισσότερων ανθρώπων στα νοσοκομεία, καθώς «ήδη παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών και στα νοσοκομεία της Αττικής».
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επιβεβαίωσε πως υπάρχει σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων στην Αττική παρομοιάζοντας την περιοχή με ένα πλοίο το οποίο κινείται προς το παρόν με αργή ταχύτητα, δηλαδή «φαίνεται μία ήπια αύξηση των περιστατικών αλλά θέλουμε όπως είπε να προλάβουμε να μην επιταχύνει».
108 τα νέα κρούσματα των μεταλλάξεων
Συνολικά 108 νέα κρούσματα της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.
Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).
Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).
Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:
Η κατανομή
⋅80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)
⋅14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)
⋅11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)
⋅1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)
⋅1 από την Πιερία (από την κοινότητα)
Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.
Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.
Ανησυχία για το εμβόλιο
Η ανησυχία του κόσμου απέναντι στην εισβολή των μεταλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού είναι έντονη καθώς κανείς επί του παρόντος δεν μπορεί να προσδιορίσει με βεβαιότητα το κατά πόσο τα εμβόλια μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματική προστασία.
Για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ο κ. Γώγος ανέφερε ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα. «Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».
Ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, είπε ότι για το στέλεχος της Βρετανίας δεν υπάρχει ένδειξη ότι δεν το πιάνουν τα υπάρχοντα εμβόλια. Κάποια ανησυχία υπάρχει για τον ιό της Νοτίου Αφρικής, τον οποίο δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη στη χώρα μας. Αυτός είναι ένας υπερμεταλλαγμένος ιός, έχει 21 μεταλλάξεις.
Τι ξέρουμε για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Η ανίχνευση και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κοροναϊού, στην χώρα, έχει θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς, καθώς φοβούνται περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης σε συνδυασμό με την κινητικότητα και τις ευνοϊκές για τη διασπορά του κοροναϊού, καιρικές συνθήκες.
Το στέλεχος, 501Y.V2, το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, φέρει μεταλλάξεις, που αλλάζουν την πρωτεΐνη-ακίδα της επιφάνειας του ιού και έχει φανεί στο εργαστήριο ότι μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων που χορηγούνται ενάντια στον SARS-CoV-2.
Επίσης προδημοσίευση στο bioRχiv ειδικών από το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο Fred Hutchinson έδειξε ότι η μετάλλαξη Ε484Κ μειώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας χορήγησης πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς με COVID-19 κατά 10 φορές.
Το συγκεκριμένο στέλεχος, υπολογίζεται ότι είναι 50% πιο μεταδοτικό, ενώ πιθανολογείται ότι διαφεύγει την ανοσία σε ένα στα πέντε άτομα που είχαν μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό στο παρελθόν, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Μπροστά σε ολικό lockdown;
«H Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες, αναγκάζεται να αντιδράσει απέναντι στον ιό. Όσο ανεβαίνει ο ιός, τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά, και το αντίθετο. Είμαστε στο χειμώνα που οι ιοί αυτοί δυναμώνουν, και ήρθε και η μετάλλαξη. Αυτά μας ανάγκασαν να πάρουμε έκτακτα μέτρα», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.
Είπε ότι όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι. «Την Πέμπτη οι λοιμωξιολόγοι μελετούν την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής. Αφού μας ενημερώνουν, την Παρασκευή καταθέτουμε τις προτάσεις μας για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η αγορά.
Δεν παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας. Οι ειδικοί καθορίζουν το πλαίσιο. Στο click in shop είχα προτείνει να μπει και το κόσμημα, που για κάποιο λόγο το απέρριψαν. Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown», είπε χαρακτηριστικά.
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ
- ΙΟΒΕ:Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού – Αρνητικό το φυσικό ισοζύγιο σε 13 περιφέρειες
- Φαντασιώσεις, αποδράσεις και έρωτας: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο άλμπουμ της Lady Gaga πριν κυκλοφορήσει
- Βασιλικές ίντριγκες, θεωρίες συνωμοσίας και μια «χαμένη» τιάρα ανεκτίμητης αξίας
- Υποθαλάσσια καλώδια: Στο «μάτι» των σαμποτέρ – Γιατί βρέθηκαν στο στόχαστρο
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο