Κοροναϊός : Χορεύοντας στον ρυθμό του… ακορντεόν – Συναγερμός για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Αυτό που θεωρείται δεδομένο, όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικά στελέχη, είναι η στρατηγική για lockdown «ακορντεόν» ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Θα ανοίγουν δηλαδή και να κλείνουν οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής έως και τον Μάρτιο - Απρίλιο
Μια λύση η οποία βρισκόταν στα χείλη ειδικών και κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά δεν εφαρμόστηκε στην ουσία ποτέ, φαίνεται πως προκρίνεται τώρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κοροναϊού.
Η αύξηση των ημερήσιων μολύνσεων μέσα σε λίγες μέρες -κυρίως στην περιοχή της Αττικής, η ανησυχία για μεγάλη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους, καθώς και οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση του ιού είναι οι τρεις παράγοντες που γεννούν προβληματισμό. Σε αυτούς προστίθεται, δε, ο εντοπισμός -μετά τη βρετανική- της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να σπεύδουν στην περιοχή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Σε μια ακόμη προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας, από το πρωί του Σαββάτου έχουν τεθεί σε ισχύ περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, όπως διαμηνύουν οι αρμόδιες Αρχές σε κάθε τόνο, σε περίπτωση που η κατάσταση επιβαρυνθεί το επόμενο διάστημα θα ληφθούν νέα έκτακτα μέτρα, με το lockdown τύπου Μαρτίου να παραμένει στο τραπέζι, όπως έσπευσε να τονίσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Αυτό πάντως που θεωρείται δεδομένο, όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικά στελέχη, είναι η στρατηγική για lockdown «ακορντεόν» ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Θα ανοίγουν δηλαδή και να κλείνουν οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής έως και τον Μάρτιο – Απρίλιο, όταν θα δοθεί ώθηση σε μαζικότερους εμβολιασμούς και ο καιρός θα έχει «μαλακώσει».
Η τακτική του «ακορντεόν» επιχειρεί να βρει το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στον έλεγχο της πανδημίας και τη λειτουργία βασικών τομέων της οικονομίας.
Τη στρατηγική αυτή «έδειξε» μάλιστα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα.
«Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική ‘βλέποντας και κάνοντας’, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πονοκέφαλος» η Αττική
Ιδιαίτερο προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, η οποία καταγράφει αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές που έκαναν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία της νόσου στη χώρα, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο Λεκανοπέδιο.
Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας του κοροναϊού στην Αττική την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως είπε, αυξήθηκε κατά 45% μέσα σε μια εβδομάδα ο αριθμός των νέων διαγνώσεων, κάνοντας λόγο για 2.800 ενεργά κρούσματα στην περιοχή αυτή. Τόνισε πως «ενοχλεί η μεγάλη, οριζόντια διασπορά σε όλες τις γειτονιές» και χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου πως αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε εισαγωγή περισσότερων ανθρώπων στα νοσοκομεία, καθώς «ήδη παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών και στα νοσοκομεία της Αττικής».
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επιβεβαίωσε πως υπάρχει σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων στην Αττική παρομοιάζοντας την περιοχή με ένα πλοίο το οποίο κινείται προς το παρόν με αργή ταχύτητα, δηλαδή «φαίνεται μία ήπια αύξηση των περιστατικών αλλά θέλουμε όπως είπε να προλάβουμε να μην επιταχύνει».
Αν ξεκινήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα το πλοίο αυτό θα είναι δύσκολο να σταματήσει, άφησε να εννοηθεί.
Συναγερμός μετά από κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης
Σε μια τελευταία εξέλιξη που επιτείνει την ανησυχία, το μεσημέρι της Κυριακής, εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κοροναϊού στη Θεσσαλονίκη.
Για το λόγο αυτό, εκτάκτως μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Η μετάβαση των κ.κ. Χαρδαλιά και Αρκουμανέα κρίθηκε απαραίτητη σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης.
Άλλωστε, οι μεταλλάξεις του κοροναϊού – που αυξάνουν τη μεταδοτικότητά του – ήταν ένας από τους παράγοντες που ώθησαν τους ειδικούς να λάβουν αυστηρότερα μέτρα περιορισμού, υπό τον φόβο νέας έξαρσης της πανδημίας.
Στο τραπέζι το ολικό lockdown
Ανεξαρτήτως της τακτικής «ακορντεόν», τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ σήμερα αναμένεται να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί δραματικά.
«Την Πέμπτη, οι λοιμωξιολόγοι μελετούν την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής. Αφού μας ενημερώνουν, την Παρασκευή καταθέτουμε τις προτάσεις μας για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Δεν παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας. Οι ειδικοί καθορίζουν το πλαίσιο. Στο click in shop είχα προτείνει να μπει και το κόσμημα, που για κάποιο λόγο το απέρριψαν. Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown» είπε σε μια αποστροφή του λόγου ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο «οι αποφάσεις μας αντιδρούν στην κίνηση του ιού. Όσο ανεβαίνει ο ιός, τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά, και το αντίθετο. Είμαστε στο χειμώνα που οι ιοί αυτοί δυναμώνουν, και ήρθε και η μετάλλαξη. Αυτά μας ανάγκασαν να πάρουμε έκτακτα μέτρα».
Μάλιστα, χαρακτήρισε την τακτική «ακορντεόν» ως λύση την οποία χρησιμοποιούν πολλές χώρες. «Μόνο ακορντεόν θα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται, όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμη δεν έχει καταλάβει τι είναι η πανδημία. Σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρχει. Κάποτε θα έχουμε αυστηρότερα και κάποτε χαλαρότερα μέτρα. Αυτό θα πάει για όσο χρειαστεί, όσο υπάρχει κίνδυνος θανάτων θα πηγαίνουμε ακορντεόν».
«Oι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να υπάρχει λιγότερος συνωστισμός στους δρόμους. Δεν μας ενδιαφέρει η κίνηση στους δρόμους με τα αυτοκίνητα, μας ενδιαφέρουν οι πεζοί στους δρόμους» επεσήμανε.
Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για τον εμβολιασμό
Καθοριστικό παράγοντα για το «άνοιξε – κλείσε» των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων αναμένεται να αποτελέσει η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η οποία έχει πάει ουσιαστικά πίσω, όπως και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της καθυστέρησης στην παράδοση των εμβολίων από την AstraZeneca.
Παρά το γεγονός ότι στόχος σε όλο το μπλοκ ήταν αρχικά ο εμβολιασμός του 60-70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έβαλε σήμερα πιο χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι στόχος είναι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχουν εμβολιαστεί ηλικιωμένοι, υγειονομικοί και ευπαθείς ομάδες. Ακόμα όμως και αν αυτό επιτευχθεί, θα είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για τείχος ανοσίας.
«Εάν συνεχίσει χωρίς διακοπές η προμήθεια των κρατών – μελών και έρθουν τα εμβόλια, είναι προφανές ότι μέχρι αρχές καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει τις ευπαθείς ομάδες, τους υγειονομικούς, τους μεγάλους σε ηλικία έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ατενίζουμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 270.000 εμβολιασμοί και τόνισε ότι τον Φεβρουάριο ο αριθμός θα είναι τριπλάσιος και τον Μάρτιο ακόμα μεγαλύτερος.
- Αϊτή: Κατά 70% αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που στρατολογούνται σε συμμορίες
- Τουρκία: Ο κινητήρας αεροσκάφους με 95 επιβαίνοντες τυλίγεται στις φλόγες (δείτε βίντεο)
- Ουρουγουάη: Ο Ζαμαντού Ορσί της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας
- Ταϊλάνδη: Η αστυνομία ερευνά «τεχνική διαλογισμού» με δεκάδες πτώματα σε βουδιστικό μοναστήρι
- Περού: 11 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα – Συμμετείχαν σε σχολική εκδρομή
- Μεξικό: 6 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε μπαρ