Κοροναϊός : Μαίνεται ο «πόλεμος» των εμβολίων – Το Λονδίνο εξετάζει αντίποινα στην ΕΕ
Η βρετανική κυβέρνηση μελετά σοβαρά να επιβάλει περιορισμούς στην εξαγωγή εμβολίων ή υλικών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή τους
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Τους τρόπους με τους οποίους θα απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που παρεμποδίσει την παράδοση των δόσεων του εμβολίου για την Covid-19 μελετά το Λονδίνο, δίνοντας με τον τρόπο αυτό συνέχεια στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη επιβάλλει εκ νέου lockdowns προς αποφυγή του τρίτου κύματος πανδημίας.
Σύμφωνα δημοσίευμα του Politico, η βρετανική κυβέρνηση μελετά σοβαρά να επιβάλει περιορισμούς στην εξαγωγή εμβολίων ή υλικών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή τους, ως αποτέλεσμα του φόβου του Λονδίνου ότι εμβόλια που παράγονται στην επικράτειά του θα παραδοθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ δεν θα έχουν καλυφθεί οι εσωτερικές ανάγκες.
Όπως αναφέρουν πρόσωπα που παρακολουθούν την υπόθεση, αν ληφθεί τέτοια απόφαση, θα γίνει για να εξασφαλιστούν οι εγχώριες ανάγκες και δεν θα απαγορευθούν οι εξαγωγές των επιπλέον εμβολίων ή υλικών.
Σημειώνεται πως οι Βρυξέλλες θέλουν να καλύψουν το έλλειμμα με τις δόσεις που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο -κυρίως από την AstraZeneca- και από το Σάββατο έχουν επιβάλει μηχανισμό που θα επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να εμποδίζουν τις εξαγωγές εμβολίων εάν δεν έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις των συμβάσεων του μπλοκ.
Σε συνέντευξη τύπου του, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι έχει «εμπιστοσύνη στους προμηθευτές μας» και παρότρυνε τις Βρυξέλλες να μην αντιτίθενται στη συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Τι θα περιλαμβάνει πιθανή απαγόρευση
Πιθανά αντίποινα από το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιορίζονται στην κάλυψη των δόσεων που προορίζονται για την αγορά του και όχι σε περαιτέρω απαγόρευση, δηλαδή στα 100 εκατομμύρια δόσεις που έχουν συμφωνηθεί με την AstraZeneca.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα τέτοιο μέτρο δεν θα ήταν αντίθετο με το εθνικό δίκαιο ή τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες και θα μπορούσε να επιβληθεί με τις αρχές να επικαλούνται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ερωτηθείς εάν οι υπουργοί έχουν ζητήσει νομικές συμβουλές σχετικά με τους περιορισμούς στις εξαγωγές, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει. Σε δήλωσή του, είπε ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων και σίγουροι ότι οι παραδόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα διαταραχθούν».
«Η πανδημία αποτελεί παγκόσμια πρόκληση και η διεθνής συνεργασία για την ανάπτυξη εμβολίων εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας» πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως η παραγωγή του εμβολίου της AstraZeneca από το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ο Tom Keith-Roach, επικεφαλής της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε στους βρετανούς βουλευτές νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η εταιρεία έχει «κατασκευάσει ειδικές αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο για να εκπληρώσει τις συμβατικές μας ευθύνες».
Σε δύσκολη θέση η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, βρέθηκε αντιμέτωπη με πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί μετά το θέμα που προέκυψε με τον περιορισμό των εξαγωγών εμβολίων στη Βόρεια Ιρλανδία, απειλή πάντως από την οποία η ΕΕ υπαναχώρησε.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές των Βρυξελλών, ευρωπαίοι διπλωμάτες διαφώνησαν με την απόφαση της Ντερ Λάιεν να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους στα βορειοϊρλανδικά σύνορα προκειμένου να ελέγχονται οι εξαγωγές εμβολίων που παράγονται στην ΕΕ.
Παρά το γεγονός πως τα σχέδια της ΕΕ δεν πήραν σάρκα και οστά, η απόφαση της Ντερ Λάιεν να θέσει το ζήτημα φέρεται να την έφερε ενώπιον αντιδράσεων από τον κύκλο των ίδιων της των συνεργατών, οι οποίοι την κατηγόρησαν για εκδικητική στάση απέναντι στη Βρετανία μετά το Brexit.
Διπλωμάτης της ΕΕ ανέφερε ότι οι τελευταίες αυτές εξελίξεις έχουν θέσει την πρόεδρο της Κομισιόν σε επισφαλή θέση.
Πάντως, από την πλευρά της Κομισιόν οι πληροφορίες ούτε επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται, καθώς εκπρόσωπος της Ντερ Λάιεν αρνήθηκε να σχολιάσει επί θεμάτων που σχετίζονται με «εσωτερικές διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις