Στα άκρα η κόντρα για τα πανεπιστήμια : Την Τρίτη η συζήτηση του ν/σ στη βουλή – Ξανά στους δρόμους οι φοιτητές
Νέος γύρος αντιπαράθεσης για τα πανεπιστήμια προμηνύεται ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη την Τρίτη στη Βουλή. Νέα κινητοποίηση αύριο στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας. Ετοιμάζονται συλλαλητήρια για την Πέμπτη. Αντιδράσεις κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας από πρώην υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ
Νέος γύρος αντιπαράθεσης για τα πανεπιστήμια προμηνύεται ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη η οποία θα αρχίσει την Τρίτη στη Βουλή.
Πεδίο πολιτικής αναμέτρησης
Η κυβέρνηση παρά τις έντονες αντιδράσεις των φοιτητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας που αψήφισαν την απαγόρευση και βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους, κατέθεσε το νομοσχέδιο στη Βουλή και δείχνει ανυποχώρητη στην ψήφισή του.
Ο προγραμματισμός τόσο της κυβέρνησης, όσο και των φοιτητών δείχνει πως παρά την πανδημία και το lockdown, το νομοσχέδιο και τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε πεδίο πολιτικής αναμέτρησης και όχι μιας απλής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Με κύριο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχωρούν σε κινητοποίηση στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας αύριο Δευτέρα, μία μέρα δηλαδή πριν από την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.
Ζητούν ανοιχτές σχολές
Ενώ παράλληλα οι φοιτητές προχωρούν την Πέμπτη στις 4 Φεβρουαρίου σε νέο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας μαζί με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Ταυτόχρονα σε αναβρασμό βρίσκονται και οι φοιτητικοί σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη όπου αυτή την εβδομάδα προγραμματίζονται νέες γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φοιτητές ζητούν να ανοίξουν και οι σχολές για δια ζώσης διδασκαλία με όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα.
Μετά από Γενικές Συνελεύσεις, Διοικητικά Συμβούλια και μέσα από κοινή σύσκεψη για συντονισμό της δράσης τους, δεκάδες…
Δημοσιεύτηκε από 1 χρόνος κλειστά Πανεπιστήμια – ΩΣ ΕΔΩ στις Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021
Μετά την πρόσφατη σύσκεψη συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων Αρχιτεκτονικής, Ιατρικής, Ιστορικού – Αρχαιολογικού,…
Δημοσιεύτηκε από 1 χρόνος κλειστά Πανεπιστήμια – ΩΣ ΕΔΩ στις Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021
Δεν είναι καλή ιδέα
Μέσα σε αυτό το κλίμα ένα από τα κομβικά σημεία αντιπαράθεσης γύρω από το νομοσχέδιο αναδεικνύεται η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Μάλιστα η κυβέρνηση έχει αναγάγει το ζήτημα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της βίας σε πρόταγμα αυτού του νομοσχεδίου ωστόσο εκτός από τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό της ΝΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις προέρχονται και από δυνάμεις που δεν τάσσονται κατά της φύλαξης και της ελεγχόμενης εισόδου στα πανεπιστήμια
Tην αντίθεσή του στην πανεπιστημιακή αστυνομία εξέφρασε ο Γιώργος Σουφλιάς. Ο πρώην υπουργός της ΝΔ (έχει διατελέσει και υπουργός Παιδείας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) με άρθρο του στο Βήμα κάνει λόγο για συνταγματική επιταγή που θέλει τα ελληνικά πανεπιστήμια πλήρως αυτοδιοικούμενα και τονίζει ότι η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας «δεν είναι καλή ιδέα».
Αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων
«Η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας μου θυμίζει μία παροιμία η οποία λέει «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Κεφάλι είναι η Συνταγματική επιταγή για πλήρη αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων με την οποία όλα τα θέματα που υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο τα επιλύουν τα αρμόδια όργανα αυτού χωρίς τη συμμετοχή κανενός άλλου» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι του κ. Σουφλιά, προηγήθηκε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θόδωρος Φορτσάκης ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του τονίζοντας ότι η δουλειά της αστυνομίας δεν είναι να «κατοικοεδρεύει» στα πανεπιστήμια, καθότι όπως σημείωσε ο έλεγχος της πολιτικής δράσης των φοιτητών απάδει στο χώρο της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
Ζητούν απόσυρση και αποκλιμάκωση
Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια επί της αρχής τοποθέτησης έχουν καλέσει την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια καθότι τίθεται ζήτημα δημοκρατίας η νομοθέτηση εν μέσω πανδημίας που στερεί από τους άμεσα ενδιαφερόμενους σε κοινωνικό επίπεδο να αντιδράσουν. Στο πλαίσιο αυτό εγκαλούν την κυβέρνηση ότι πυροδοτεί επιπλέον την ένταση με τις απαγορεύσεις των συναθροίσεων και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Μετά την πρότασή του για νομοθετικό μορατόριουμ, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στο ieidiseis.gr διεμήνυσε ότι οι νόμοι της κας Κεραμέως δεν θα εφαρμοστούν και ειδικότερα για την πανεπιστημιακή αστυνομία διευκρίνισε ότι θα διαλυθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα διαλυθεί
Συγκεκριμένα ο κ. Φίλης είπε: «Οργή και θυμό συσσωρεύουν οι νόμοι που ψηφίζει η κα Κεραμέως κι είναι βέβαιο ότι ούτε διάρκεια θα έχουν, ούτε στην πράξη θα εφαρμοστούν. Ειδικά η πανεπιστημιακή αστυνομία -θέλω να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι σε αυτό και να το γνωρίζουν εκ των προτέρων όσοι με ρουσφετολογικά κριτήρια, όπως προγραμματίζεται, τη στελεχώσουν- θα διαλυθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί θα αποτελούν δύναμη αποσταθεροποίησης της τάξης και της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα πανεπιστήμια» .
Βασικό επιχείρημα και του ΚΙΝΑΛ που αντιτίθεται στη συγκεκριμένη διάταξη για την πανεπιστημιακή αστυνομία είναι το ζήτημα της κατάργησης του αυτοδιοίκητου και χαρακτηρίζει τονίζοντας ότι η κα Κεραμέως «προβάλει ως αμετακίνητη υπερασπιστής της αστυνομοκρατικής αντίληψης της κυβέρνησης».
‼ Το ν/σ του Υπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων που κατατέθηκε με αντικείμενο την εισαγωγή στα ΑΕΙ, την φύλαξη & αστυνόμευση & το πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών είναι άλλη μια απόδειξη της πολιτικής αλαζονείας του Υπουργείου.
➡ https://t.co/3Kk5Z4JXqs#kinima_allagis #πανεπιστημια pic.twitter.com/ODHCPnOJB2
— Κίνημα Αλλαγής (@kinimallagis) January 31, 2021
Κύμα οργής
Θράσος απέδωσε στην κυβέρνηση το στέλεχος του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός καθώς όπως είπε «φέρνει εν μέσω πανδημίας νομοσχέδια, όπως αυτό για την Παιδεία και ταυτόχρονα θέλει ο κόσμος να μην αντιδρά» ενώ επεσήμανε ότι θα γιγαντωθεί το κύμα οργής.
«Αν κόπτεται για τη δημόσια υγεία, ας αποσύρει το νομοσχέδιο», τόνισε και προσέθεσε ενόψει των νέων κινητοποιήσεων των φοιτητών πως η κυβέρνηση «ήδη πήρε δείγματα την προηγούμενη βδομάδα και αυτά θα πολλαπλασιαστούν», καθώς «»είναι στα κάγκελα» οι άνθρωποι του αθλητισμού, οι εργαζόμενοι στην εστίαση, οι άνθρωποι του πολιτισμού».
Παράλληλα ο κ. Σοφιανός χαρακτήρισε «υποκρισία», από την πλευρά της κυβέρνησης τη στοχοποίηση των διαδηλώσεων ως υπαίτιες για τη μετάδοση του κοροναϊού επισημαίνοντας ότι σε ανοιχτούς χώρες μειώνεται το ρίσκο της μετάδοσης του ιού.
Απαξίωση και υποτίμηση του πανεπιστημίου
«Δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση που να μιλάει με τόσο απαξιωτικά και υποτιμητικά σχόλια για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, για τους πανεπιστημιακούς και τη νέα γενιά όπως κάνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με το βίντεο της ΝΔ που κοινοποίησε κιόλας η κα Κεραμέως» σχολίασε από την πλευρά του το ΜέΡΑ25.
Δεν έχει υπάρξει Κυβέρνηση που να μιλάει με τόσο απαξιωτικά και υποτιμητικά σχόλια για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, για τους πανεπιστημιακούς και τη νέα γενιά όπως κάνει η Κυβέρνηση του κ.@kmitsotakis με το βίντεο της @neademokratia που κοινοποίησε κιόλας η κ.@nkerameus.
— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) January 31, 2021
- Ακίνητα: Τι πρέπει να γνωρίζουν ιδιοκτήτες, ενοικιαστές πριν υπογράψουν
- Ακόμα γεμίζεις τις καρδιές μας: Η Σελίν Ντιόν συγκινεί με ανάρτηση για την επέτειο γάμου της
- Χριστούγεννα: Τέσσερα βήματα για να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά των γιορτών
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
- «Οι διακοπές είναι για τεμπέληδες» – Μια αιρετική άποψη της αρχαιότητας
- Kids Wallet: Το πρώτο βήμα για φίλτρο στα social κατά του εθισμού των ανηλίκων