Έλληνες και πρόσφυγες μοιράζονται συνταγές και ιστορίες μέσω Zoom
Παλιοί και νέοι κάτοικοι της Αθήνας μαγειρεύουν μαζί στις συναντήσεις της δράσης «Foodies».
Μυστικά για συριακό μουταμπάλ, φατούς και αυθεντικά φαλάφελ, γευστικά ταξίδια στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής, το Κονγκό και τη Σιέρα Λεόνε. Αυτά είναι μερικά μόνο από όσα μοιράζονται όσοι συμμετέχουν στην δράση Foodies.
Έλληνες και πρόσφυγες της Αθήνας συναντώνται και μαγειρεύουν μαζί, λένε ιστορίες και έρχονται κοντά μέσα από το φαγητό.
«Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ψάξει στη σελίδα μας πότε γίνεται η επόμενη συνάντηση και να δηλώσει συμμετοχή. Τα υλικά που χρειάζονται για τις συνταγές τα πηγαίνουμε εμείς στο σπίτι των συμμετεχόντων λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση» λέει η Μαρίνα Λιάκη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Zaatar που διοργανώνει τη δράση σε συνεργασία με πρόσφυγες εγγεγραμμένους στο πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης του Δήμου Αθηναίων «Curing the Limbo».
Η Ελληνογαλλίδα Μαρίνα Λιάκη και ο Ελληνοσύριος σύντροφός της Hasan Hmeydan ίδρυσαν την Zaatar που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια προσφέροντας με ποικίλους τρόπους βοήθεια σε πρόσφυγες της Αθήνας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στο κέντρο ημέρας Orange House που τρέχουν στην Κυψέλη ενήλικες αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες βρίσκουν έναν ασφαλή χώρο μέσα στον οποίο μπορούν να ενδυναμωθούν και να μάθουν (βλ. μαθήματα ελληνικών, κύκλοι επαγγελματικής κατάρτισης κ.α.). Ένας ξενώνας που φιλοξενεί μέχρι και 15 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, καθώς και το εστιατόριο «Οι γεύσεις της Δαμασκού» όπου ομάδες προσφύγων και αιτούντων άσυλο μπορούν να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για να εργαστούν στον κλάδο της εστίασης, αποτελούν μερικές ακόμα από τις δραστηριότητες της οργάνωσης.
Η δράση μαγειρικής «Foodies» (που λόγω των τωρινών συνθήκων μεταφέρθηκε online) έχει διπλό στόχο: να δώσει κίνητρο στους πρόσφυγες να δραστηριοποιηθούν και να εξασκήσουν τα ελληνικά τους και να φέρει τους υπόλοιπους συμμετέχοντες σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες μέσα από τον την κοινή γλώσσα του φαγητού.
Στη πρώτη συνάντηση των «Foodies» οι νοστιμιές της Συρίας μπήκαν σε περισσότερα σπίτια της Αθήνας. Συνδεδεμένοι μέσω του Zoom οι ενδιαφερόμενοι ετοίμασαν όλοι μαζί παραδοσιακές συριακές συνταγές.
Χρησιμοποιώντας τα υλικά που είχαν παραλάβει λίγες ώρες νωρίτερα έμαθαν να φτιάχνουν αυθεντική σαλάτα φατούς, μπαμπά γκανούς, μουταμπάλ και φαλάφελ ενώ όταν τέλειωσαν μοιράστηκαν εικόνες του φαγητού τους, και έφαγαν όλοι μαζί συνοδεία μουσικής.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο 27χρονος Μούσα από τη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής ήταν ένας από τους οικοδεσπότες που ακολούθησαν. Ο ίδιος, λάτρης της μαγειρικής, είχε βρεθεί στη δομή Orange House της Zaatar για να παρακολουθήσει σχετικά μαθήματα, ευελπιστώντας να έχει στο μέλλον την ευκαιρία να ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενο.
Τη μέρα της διαδικτυακής συνάντησης όλοι βρέθηκαν με τα laptop, τα κινητά τους και τα υλικά στις κουζίνες τους. Μελιτζάνες, ντομάτες, πατάτες αλλά και ένα πεντανόστιμο μείγμα μπαχαρικών που είχε φέρει ο Μούσα από την πατρίδα του, περίμεναν στους πάγκους.
Ταυτόχρονα με την προετοιμασία των υλικών ο οικοδεσπότης μίλησε για την Γουινέα, τη κουζίνα της και όλα όσα την κάνουν μοναδική.
Ακολουθώντας τις οδηγίες του οι συμμετέχοντες έφτιαξαν μαζί του «τιαγκί» με λαχανικά μαγειρεμένα με βούτυρο φιστικιού, «λαφίντι» με ρύζι και πουρέ μελιτζάνας και μπάμιας αλλά και τηγανητές μπανάνες πλαντέιν για επιδόρπιο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Η ιδέα μας ήταν να κάνουμε κάτι για να φέρουμε κοντά τους Έλληνες με τους πρόσφυγες και αυτό είναι πιο εύκολο μέσα από το φαγητό», αναφέρει Μαρίνα Λιάκη σημειώνοντας πως όλες οι συνταγές που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της δράσης δεν περιλαμβάνουν κρέας.
Το Foodies έχει σχεδιαστεί με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Οι συσκευασίες που αποστέλλονται στους συμμετέχοντες είναι από ζαχαροκάλαμο και το κουτί περιλαμβάνει ως δώρο ένα χειροποίητο φυτικό σαπούνι Aleppo, διάσημο προϊόν της Συρίας.
Για να μάθετε σχετικά με τις επόμενες συναντήσεις των foodies και να δηλώσετε συμμετοχή επισκεφθείτε τις σελίδες της Zaatar στο Facebook και το Instagram.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις