Τουρκία : Κρέμασαν πίνακα με την Κάαμπα και το σήμα των ΛΟΑΤ – «Συνελήφθησαν τέσσερις διεστραμμένοι», λέει ο Σοϊλού
Η Κάαμπα είναι ένα οικοδόμημα του 7ου αιώνα που καλύπτεται με ένα μαύρο πανί, στο κέντρο της αυλής του Μεγάλου Τεμένους της Μέκκας. Είναι ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία μετά την ανάρτηση ενός πίνακα που απεικόνιζε τον ιερότερο τόπο του Ισλάμ στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, ένα έργο τέχνης που οι τουρκικές αρχές θεώρησαν προσβλητικό.
Οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται ότι «σπίλωσαν ανοιχτά θρησκευτικές αξίες που ενστερνίζεται μέρος της κοινής γνώμης», ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Η αστυνομία ανέφερε πως καταζητεί ακόμα δύο ακόμη άτομα, χαρακτηρίζοντας τον πίνακα μια «άσχημη επίθεση» στο Ισλάμ.
Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε χθες σε tweet του ότι συνελήφθησαν «τέσσερις ΛΟΑΤ διεστραμμένοι», σχόλιο που προκάλεσε οργή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο πίνακας – στον οποίο ήταν ζωγραφισμένη επίσης μια σημαία ουράνιου τόξου, το σύμβολο της ΛΟΑΤ κοινότητας, σύμφωνα με το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης – κρεμάστηκε την Παρασκευή μπροστά από το γραφείο του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Boğaziçi University), σε μια κίνηση που καταδικάστηκε αμέσως από Τούρκους αξιωματούχους.
Η «προσβολή» της Κάαμπα δεν ήταν «ούτε ελευθερία του λόγου, ούτε δικαίωμα στη διαμαρτυρία», τόνισε χθες σε tweet του ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Δεσμεύτηκε πως «αυτή η «αποκλίνουσα συμπεριφορά θα τιμωρηθεί όπως απαιτεί ο νόμος».
Η Κάαμπα είναι ένα οικοδόμημα του 7ου αιώνα που καλύπτεται με ένα μαύρο πανί, στο κέντρο της αυλής του Μεγάλου Τεμένους της Μέκκας. Είναι ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ.
Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου έγινε πρόσφατα σημείο φοιτητικών διαδηλώσεων που απαιτούσαν την παραίτηση του πρύτανη Μελίχ Μπουλού, που επελέγη από τον Ταγίπ Ερντογάν για να διευθύνει το Πανεπιστήμιο.
Ο διορισμός του Μπουλού, που δεν έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο και το 2015 είχε προσπαθήσει να εκλεγεί με τα χρώματα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν προκάλεσε κατακραυγή.
Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε ορισμένους από τους διαδηλωτές «τρομοκράτες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις