Ευθυνόφοβη και ζημιάρα
Οταν το δίλημμα τίθεται ανάμεσα στην ευθυνοφοβία από τη μια και, από την άλλη, την επιπολαιότητα που προξενεί ζημία, ό,τι και αν επιλέξεις έχει γεύση πικρή.
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Οταν το δίλημμα τίθεται ανάμεσα στην ευθυνοφοβία από τη μια και, από την άλλη, την επιπολαιότητα που προξενεί ζημία, ό,τι και αν επιλέξεις έχει γεύση πικρή. Η κ. Ούρσουλα της Επιτροπής προσωποποιεί την περίπτωση αυτή: στην προσπάθειά της να επανορθώσει το φιάσκο με τα εμβόλια, η συμπαθής κοσμική κυρία κόντεψε να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τη συμφωνία με τη Βρετανία για το Brexit, αλλά και τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που έφερε την ειρήνη στη Β. Ιρλανδία μετά από δεκαετίες αιματοχυσίας.
Ο σκοπός υποτίθεται ότι ήταν η Ευρώπη να εμποδίσει τις εξαγωγές εμβολίων από την επικράτειά της σε τρίτες χώρες. Για τον λόγο αυτόν, περί τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Επιτροπή έσπευσε να ανακοινώσει την άμεση ενεργοποίηση ειδικής προνοίας στη Συμφωνία για το Brexit, η εφαρμογή της οποίας ουσιαστικά σήμαινε την επιβολή «σκληρού συνόρου» μεταξύ της Ιρλανδίας και της (βρετανικής) Βόρειας Ιρλανδίας. Η κίνηση ήταν τελείως απερίσκεπτη: δεν είχαν ενημερωθεί σχετικώς ούτε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας ούτε ο βρετανός ομόλογός του. Αμφότεροι επικοινώνησαν με την κ. Ούρσουλα και η αναστάτωση που προκλήθηκε ήταν τέτοια, ώστε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η Επιτροπή υποχρεώθηκε να ανακαλέσει.
Μετά από αυτή τη μεγαλειώδη γκάφα, η δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις της κ. Ούρσουλας δεν κρύβεται. Ο διεθνής και ιδίως ο γερμανικός Τύπος βρίθουν επικρίσεων και ειρωνειών για το πρόσωπό της. Ορισμένοι έφθασαν στο σημείο να αποδίδουν την άγνοιά της για το σχετικό πρωτόκολλο, που ορίζει τη λειτουργία των συνόρων Β. Ιρλανδίας και ΕΕ, στο γεγονός ότι αυτό συμφωνήθηκε επί των ημερών Γιούνκερ.
Το αποκορύφωμα όμως ήταν εκτενές δημοσίευμα στο τελευταίο τεύχος του «Der Spiegel», υπό τον τίτλο «Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιχειρεί να αποφύγει τις ευθύνες της». Η κεντρική ιδέα – αυτό που λέμε στα ελληνικά «το πόιντ» – είναι ότι από όλα τα υπουργεία της Γερμανίας στα οποία υπηρέτησε η κ. Ούρσουλα (Οικογένειας, Εργασίας, Αμύνης) το μοτίβο που ακολουθούσε πάντα ήταν να εξαγγέλλει μεγαλόπνοα, φιλολαϊκά σχέδια και να την κοπανάει την κατάλληλη στιγμή, αφήνοντας τους διαδόχους της να καθαρίσουν το χάος που άφηνε πίσω της.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν υπάρχει διέξοδος προς τα πάνω για την κ. Ούρσουλα – υπάρχει μόνο προς τα κάτω, δηλαδή η παραίτηση. Επειδή όμως κάτι τέτοιο προφανώς η ίδια δεν θέλει ούτε να το σκέπτεται, αμέσως μετά τη δημοσίευση του άκρως επικριτικού άρθρου του «Der Spiegel», ο εκπρόσωπός της ανακοίνωσε ότι χθες, Κυριακή, η κ. Ούρσουλα επρόκειτο να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους διευθύνοντες συμβούλους των φαρμακευτικών εταιρειών από τις οποίες η ΕΕ έχει παραγγείλει εμβόλια. Τουλάχιστον η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μολονότι ήλθε αργά, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού η μόνη δυνατότητα για τη διευθέτηση του προβλήματος βρίσκεται στη στενή συνεργασία με τις εταιρείες και όχι στις άγονες διενέξεις.
Στη σύσκεψη, τελικά μετείχε και η αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, παρότι αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι είχε παραλειφθεί. Είχαν προσκληθεί, πάντως, οι ειδικοί σύμβουλοι της κ. Ούρσουλας και, υποθέτω, ο κομμωτής, η μανικιουρίστα της, ο μακιγιέρ και ο υπεύθυνος των δημοσίων σχέσεών της…
ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ
Ουάου! Ο χοροπηδηχτός αγορίνος θύμωσε και τρέμει η γη… Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Γ. Βαρουφάκης διαμαρτύρεται ότι «η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδια και η Βουλή τα ψηφίζει με αμείωτους ρυθμούς, χωρίς να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των βουλευτών στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες». Ζητεί, ως εκ τούτου, από τον Κ. Τασούλα «να αναλάβει τις ευθύνες τους».
Μήπως όμως θα ήταν καλύτερο αν πρώτα αναλάμβανε εκείνος τις δικές τους; Το λέω, επειδή στα δύο τελευταία νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή το κόμμα του είχε τη δυνατότητα να μιλήσουν πέντε βουλευτές του, πέραν του εισηγητή και του αρχηγού. Πώς εξηγεί, λοιπόν, ότι αντί των πέντε μίλησε μόνον ένας;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις