Κοροναϊός : Η βρετανική μετάλλαξη του ιού προκαλεί ανησυχία
Η διευθύντρια Ευρώπης για Επείγουσες Καταστάσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μιλάει στα «ΝΕΑ» για την επικινδυνότητα του νέου στελέχους Covid-19, συνιστά σε όλους να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα δημόσιας υγείας και συμπεριφοράς, ενώ αξιολογεί και την ελληνική αντίδραση στην πανδημία
Της Μαρίας Βασιλείου
Την ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις μεταλλάξεις του Covid-19, και ιδίως του στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας μεταφέρει η δρ Ντορίτ Νιτζάν, διευθύντρια Ευρώπης για Επείγουσες Καταστάσεις στον ΠΟΥ μέσω της συνέντευξής της στα «ΝΕΑ». Η κ. Νιτζάν τάσσεται υπέρ ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, όχι, όμως, για ταξιδιωτική χρήση, τουλάχιστον προς το παρόν, ενώ αντικρούει την κριτική που έχει δεχθεί ο ΠΟΥ για τη διαχείριση της πανδημίας, ένα χρόνο ακριβώς μετά τη διαπίστωση ότι ο νέος ιός έθετε τη δημόσια υγεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνώς.
«Οι μεταλλάξεις ιών είναι σύνηθες φαινόμενο και δεν είναι από μόνες τους επικίνδυνες, αλλά γίνονται εάν αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του ιού καθιστώντας τον πιο μολυσματικό και ικανό να διαφύγει από τα εμβόλια που υπάρχουν ήδη ή ασθενώντας τους ανθρώπους κατ’ επανάληψη» επισημαίνει η κ. Νιτζάν, τονίζοντας ότι «το νέο στέλεχος που κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή περιφέρεια (το επονομαζόμενο της Μεγάλης Βρετανίας) προκαλεί ανησυχία, καθώς οι ενδείξεις δείχνουν ότι μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα». Ετσι, η ειδική του ΠΟΥ συνιστά στις κυβερνήσεις «να συνεχίσουν και να διπλασιάσουν όλα τα βασικά μέτρα δημόσιας υγείας και κοινωνικής συμπεριφοράς», όπως είναι τα τεστ, η απομόνωση και η αντιμετώπιση των κρουσμάτων, η ανίχνευση επαφών, η καραντίνα και «την υιοθέτηση προστατευτικών μέτρων από τους ανθρώπους», όπως είναι η τήρηση της υγιεινής των χεριών, η διατήρηση απόστασης και η χρήση μάσκας. «Ο Covid-19 είναι ήδη μια σοβαρή ασθένεια και πρέπει να γίνονται τα πάντα για να ελεγχθεί η εξάπλωσή του» δηλώνει.
Παρότι χαρακτηρίζει «θετική εξέλιξη» τη μείωση των νέων κρουσμάτων στις μισές περίπου ευρωπαϊκές χώρες επιμένει ότι «δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού». Επεξηγεί ότι «η διαθεσιμότητα ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων αποτελεί εξέλιξη – κλειδί στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο παρότι τα εμβόλια Covid-19 θα βελτιώσουν σημαντικά την εργαλειοθήκη που διαθέτουμε για να καταπολεμήσουμε τον Covid-19, δεν θα την αντικαταστήσουν. Ο πιθανός αντίκτυπος των εμβολίων στην προσπάθειά μας να τερματίσουμε την πανδημία θα πάρει χρόνο και μπορεί να γίνει μόνο εάν η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων εμβολιαστούν». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ 35 χώρες στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει εμβολιασμούς, χορηγώντας περίπου 25 εκατ. δόσεις σε ομάδες υψηλής προτεραιότητας. «Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει όλους τους ανθρώπους, στους οποίους έχει δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού από τις εθνικές αρχές να αποδεχθούν την πρόσκληση» τονίζει.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Ποια είναι η άποψή της για το ενεχόμενο να πρέπει να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο; «Αυτό είναι πιθανό, αλλά δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Θα εξαρτηθεί από το πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός τους επόμενους μήνες και χρόνια, και από την καλύτερη κατανόηση της διάρκειας της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια, που έχουμε ήδη, και εκείνων που αναπτύσσονται» τονίζει η ειδικός σε επείγουσες καταστάσεις. Οσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού εκτιμά ότι «η απόδειξη ότι έχει κάνει ένα άτομο το εμβόλιο, είτε σε έντυπη κάρτα είτε σε μορφή ψηφιακού πιστοποιητικού, είναι σημαντική για κάθε εμβόλιο. Αυτό είναι κρίσιμο για την παρακολούθηση της κάλυψης του εμβολιασμού, την κατανόηση της αποτελεσματικότητάς του και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, των υπηρεσιών και των αποτελεσμάτων του προγράμματος εμβολιασμού». Πάντως, διευκρινίζει ότι «προς το παρόν, ο ΠΟΥ δεν υποστηρίζει την εισαγωγή απαιτήσεων, που να αποδεικνύουν ότι έχει γίνει εμβολιασμός κατά του Covid-19 για διεθνείς ταξιδιώτες. Χρειαζόμαστε καλύτερη κατανόηση του ιού και των εμβολίων, και πρέπει επίσης να λάβουμε προσεκτικά υπόψη δεδομένα σχετικά με την κατάσταση εφοδιασμού εμβολίων για να διασφαλίσουμε ισοτιμία και δικαιοσύνη σχετικά με τον εμβολιασμό και την ιεράρχηση».
Η ελληνική επιτυχία
Πώς αξιολογεί ο ΠΟΥ την «ελληνική» αντίδραση στην πανδημία; «Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στην επιτυχή διαχείριση στην αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ήταν η ταχεία ανταπόκριση και η συνολική συμμόρφωση του κοινού με τα προτεινόμενα μέτρα» επισημαίνει. «Καθώς τα εμβόλια γίνονται ένα κρίσιμο εργαλείο στον αγώνα μας κατά της πανδημίας, ο ΠΟΥ χαίρεται που βλέπει την Ελλάδα να προχωρά με επιτυχία το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών Επιχείρηση «Ελευθερία», δίνοντας προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες. Ο Οργανισμός προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας του με την ελληνική κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει ολιστική και επιμελή αντίδραση στην πανδημία» λέει η κ. Νιτζάν.
Κρίνει πάντως «αξιέπαινη» την προσπάθεια των κρατών μελών του ΠΟΥ όσον αφορά τον εμβολιασμό, τονίζοντας πάντως, δείχνοντας εμμέσως τη θέση του Οργανισμού στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για την προμήθεια των εμβολίων, ότι «καθώς διατίθενται περισσότεροι τύποι και όγκοι εμβολίων, θα έχουμε μια ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία να τερματίσουμε την πανδημία». Επιμένει στη σημασία των εμβολιασμών, αλλά και την ανάγκη να υπάρχει «εμπιστοσύνη ολόκληρου του πληθυσμού στα εμβόλια και τις υπηρεσίες που τα παρέχουν» και διαμηνύει, παράλληλα, ότι «μέχρι να προστατευθούμε όλοι μέσω εμβολιασμού, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα άλλα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τις κοινότητες από τον θανατηφόρο ιό».
Αμεση η ανταπόκριση του Π.Ο.Υ.
Τι απαντά η κ. Νιτζάν στην κριτική, που ασκήθηκε στον ΠΟΥ, για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας; «Η πανδημία χαρακτηρίστηκε επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας στις 30 Ιανουαρίου 2020. Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου, μόλις μία ημέρα μετά τις πρώτες αναφορές για «ιική πνευμονία» στην Ουχάν της Κίνας, ο ΠΟΥ είχε συστήσει την ομάδα που αργότερα θα γίνει η ομάδα υποστήριξης διαχείρισης περιστατικών (IMST), ο μηχανισμός αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης» τονίζει κατηγορηματικά. «Αυτό μας επέτρεψε αμέσως να ανταποκριθούμε στις επείγουσες ανάγκες των χωρών που αντιμετώπιζαν μια νέα ιογενή απειλή. Η ταχύτητα της επιδημίας ήταν δραματική, όπως και η αντίδραση του προγράμματος έκτακτης ανάγκης υγείας του ΠΟΥ Ευρώπης» τονίζει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις