Τι σχέση έχει ο Καραγκιόζης με την αρχαία ελληνική Μυθολογία;
Την απάντηση έχει ο καραγκιοζοπαίχτης Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ο τεράστιος Ευγένιος Σπαθάρης έλεγε για τον Καραγκιόζη (τον Μαυρομάτη, ελληνιστί) πως ήταν υπαρκτό πρόσωπο.
Έζησε στην Προύσα της Μικράς Ασίας .Ήταν ένας άνθρωπος γελαστός και καλόκαρδος που διασκέδαζε τον κόσμο με τα αστεία του και τα πειράγματά του.
Ο Καραγκιόζης δούλευε ως χτίστης για τον Χατζηαβάτη, μεγάλο εργολάβο της εποχής ,που είχε αναλάβει να χτίσει το σαράι του Πασά. Ο Χατζηαβάτης με τους εργάτες του είχαν ξεκινήσει το χτίσιμο, αλλά οι μήνες περνούσαν και η δουλειά δεν προχωρούσε, γιατί ο Καραγκιόζης διασκέδαζε τους εργάτες και έτσι αυτοί δε δούλευαν.
Όταν ο Πασάς το κατάλαβε, εκνευρίστηκε πολύ και έδωσε διαταγή να αποκεφαλίσουν τον Καραγκιόζη , πράγμα που έγινε αμέσως. Από εκείνη τη μέρα και μετά όμως κανείς δε χαιρετούσε πλέον τον Πασά .Σε κάθε συνάντηση μαζί του οι άνθρωποι, απογοητευμένοι και φοβισμένοι από τη σκληρή συμπεριφορά του, έσκυβαν το κεφάλι και άλλαζαν δρόμο.
Τότε ο Πασάς αρρώστησε βαριά από τη στεναχώρια του ούτε έτρωγε, ούτε έπινε, ούτε μιλούσε.Του έφεραν τους πιο καλούς γιατρούς, αλλά δεν κατάφεραν τίποτα.
Μια μέρα τον επισκέφθηκε ο Χατζηαβάτης και ο Πασάς του εξομολογήθηκε πόσο του είχε λείψει ο Καραγκιόζης . Ο Χατζηαβάτης δημιούργησε τις φιγούρες των ηρώων με σκοπό να παρηγορήσει τον σουλτάνο. Έκανε μια κατασκευή από ξύλα πάνω στην οποία τέντωνε και στερέωνε ένα άσπρο πανί. Πίσω από το πανί, κουνούσε κάποιες φιγούρες του Καραγκιόζη και άλλων συμπολιτών τους, με ξεκαρδιστικούς διαλόγους και ιστορίες βασισμένες σε μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα.
Ο Πασάς γιατρεύτηκε και ο Χατζηαβάτης έγινε ο πρώτος Καραγκιοζοπαίχτης. Άρχισε να γυρίζει όλη τη Μικρά Ασία και να διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους με τις ιστορίες του Καραγκιόζη.Το Θεάτρου Σκιών είχε μόλις γεννηθεί.
View this post on Instagram
Το θέατρο σκιών όμως, σύμφωνα με μελέτες, έχει βαθύτερες ρίζες στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια,όπου ο μύστης (χωρίς να φαίνεται ο ίδιος) διαδραμάτιζε τα δρώμενα ή λεγόμενα πίσω από ένα προπέτασμα φωτισμένο από λυχνάρια.
Αργότερα το μυστηριακό θέατρο(«απόγονος» των Ελευσινίων μυστηρίων) άκμασε κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους στην Μικρά Ασία, με το θέατρο σκιών .
Εκεί λοιπόν, λέγεται πως κάποιος σουλτάνος είδε μια παράσταση,εντυπωσιάστηκε και πλήρωσε για να γίνει ο Καραγκιόζης συμπατριώτης του,φέρνοντας στη χώρα του τους καλύτερους καραγκιοζοπαίχτες.
Επομένως το θέατρο σκιών με την πάροδο του χρόνου ξαναγύρισε στη γενέτειρά του με τη μορφή του γνωστού μας Καραγκιόζη που από το 1900 και μετά απέκτησε ελληνικό χαρακτήρα. Ο Καραγκιόζης λοιπόν φτωχός,πονηρός,τεμπέλης,ετοιμόλογος πάντα, ανακατεύεται και καταπιάνεται με όλα και στο τέλος συνήθως…τον ξυλοφορτώνουν.
Πολύ φτωχός, πάντα ξυπόλητος με τρία τρομερά αγόρια ,την Αγλαΐα σύζυγο που μένει σε μια παράγκα απέναντι από το σαράι. Άσπονδος φίλος του ο Χατζηαβάτης,κόλακας,τελάλης ,που πάντα έχει καλές σχέσεις με τον πασά και, γενικώς, την εξουσία.
View this post on Instagram
Ο ξεχωριστός Καραγκιοζοπαίχτης που ακούει στο όνομα Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής, γεμάτος ενέργεια, κέφι και έμπνευση αντιλαμβάνεται την δυσκολία της άμεσης επαφής αυτή την εποχή, αλλά αφουγκράζεται την ανάγκη του κοινού για επικοινωνία. Έτσι, μεταφέρει την παράγκα του Καραγκιόζη διαδικτυακά, μέσω του viva.gr. Την στήνει, όμως, εντελώς διαφορετικά από ό, τι έχουμε συνηθίσει.
Με μεγάλη σκηνή 5 μέτρων, με δερμάτινες και χάρτινες σκαλιστές φιγούρες, με περίτεχνα σκαλιστά και έγχρωμα σκηνικά, χρησιμοποιώντας ευρηματικά οπτικά και ακουστικά τεχνάσματα, αλλά και έχοντας ως βασικό συστατικό το «Λόγο», ο Κωνσταντίνος «παντρεύει» τις σκιές με τη μυθοπλασία και παρουσιάζει 2 σπάνιες και ξεχωριστές «μυθικές» παραστάσεις, «ταξιδεύοντας» μικρούς και μεγάλους στην ελληνική μυθολογία, μέσα από τον εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και σατυρικό τους χαρακτήρα.
Η καλλιτεχνική εταιρία art ensemble δίνει την ευκαιρία στο θεατρόφιλο κοινό να παρακολουθήσει την παράσταση στην τιμή των 6 ευρώ.Η μαγνητοσκόπηση είναι υψηλής ανάλυσης και πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Άλφα Ληναίος – Φωτίου».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Πίσω από τη σκηνή σε όλους τους ρόλους (φωνές & μιμήσεις):
Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής
Χειρισμός – Κίνηση Φιγούρων (με αλφαβητική σειρά):
Ορφέας Καλλιντζής
Μιχάλης Καντήλωρος
Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής
Δημήτρης Μπερέκος
Μάνος Παπαδόπουλος
Κατασκευή φιγούρων & σκηνικών (με αλφαβητική σειρά):
Βάγγος Κορφιάτης
Τάσος Κούζης-Κούζαρος
Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής
Δημήτρης Μπερέκος
Χαράλαμπος Ρουμελιώτης
Νικόλας Τζιβελέκης
Κάμερα – Μοντάζ: Γιάννης Μπερερής (Gizmo)
Ηχοληψία: Κωστής Κοπανάς
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Διάρκεια: 60′
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις