Χωρίς ρεύμα
Τι θα έφερνε μια ακραία συνθήκη, που ίσως να μην είναι και τόσο απίθανη
Απασχολημένοι με την πανδημία και τα εμβόλια που δεν έρχονται, ελάχιστοι απ’ όσους ζουν στην Ευρώπη κατάλαβαν ότι πριν λίγες ημέρες, λίγο έλειψε να βυθιστεί ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος στο σκοτάδι.
Όπως ανέφερε το Bloomberg και ο Γιώργος Κανελλόπουλος στα «ΝΕΑ», πριν λίγες εβδομάδες, στις 8 Ιανουαρίου, η Ευρώπη κινδύνεψε με μαζικό μπλακ άουτ.
Οι υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν την ημέρα εκείνη, αύξησαν τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος στο δίκτυο Κωνσταντινούπολης – Λισαβόνας, σε επίπεδα τέτοια, που η βορειοδυτική και νοτιοανατολική Ευρώπη αδυνατούσαν να παραμείνουν στην ίδια συχνότητα ρεύματος.
Ξεκινώντας από την Κροατία, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης «περιορίστηκαν» τελικά σε ορισμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Γαλλία και την Ιταλία και σε περίπου 200.000 νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη.
Φάνηκε όμως ότι δεν απέχουμε πολύ από το να ζήσουμε ένα από τα πιο αγαπημένα δυστοπικά κινηματογραφικά σενάρια, στο οποίο ξαφνικά οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζήσουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς τροφή για περίπου 20 ημέρες και χωρίς νερό για περίπου 100 ώρες. Πόσες ώρες όμως μπορεί να ζήσει ο σύγχρονος άνθρωπος χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα;
Μπλακ άουτ
Είναι 12 το μεσημέρι, και ενώ βρισκόμαστε μπροστά στον υπολογιστή του γραφείο μας, ξαφνικά κόβεται το ρεύμα.
Ο υπολογιστής μας κλείνει και το πρώτο που κάνουμε είναι να κοιτάξουμε τις πρίζες, σιχτιρίζοντας που πάλι δεν προλάβαμε να «σώσουμε» ό,τι είχαμε κάνει.
Το πρόβλημα είναι γενικότερο και, σύντομα, η αίθουσα των εργαζομένων πλημμυρίζει από αναστάτωση.
«Καλέστε τους τεχνικούς» λέει μια φωνή, όμως αυτό είναι αδύνατον αφού οι «σταθερές» συσκευές χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν.
Προσπαθούν από κινητό, αλλά επειδή την ίδια σκέψη έχουν ταυτόχρονα εκατομμύρια ακόμα πολίτες, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ έχουν «πέσει».
Το ρεύμα ξανάρχεται για λίγη ώρα, λόγω της γεννήτριας που έχει το κτίριο, μετά από λίγο όμως ξαναπέφτει. Ίσως δεν είχε αρκετό καύσιμο.
Έχει σταματήσει να δουλεύει ο κεντρικός εξαερισμός και τα λιγοστά παράθυρα στη μεγάλη αίθουσα αδυνατούν να αερίσουν, όπως και να φωτίσουν, τον χώρο επαρκώς.
«Γυρίστε στα σπίτια σας». Μια κουβέντα όμως είναι αυτό.
Χάος
Στους δρόμους επικρατεί χάος. Τα περισσότερα φανάρια έχουν κλείσει, ενώ έχουν διακοπεί τα δρομολόγια του τρένου. Εκατοντάδες άνθρωποι επιστρέφουν στο σπίτι τους με τα πόδια.
Συναγερμοί σπιτιών και καταστημάτων χτυπάνε ασταμάτητα. Σε επιφυλακή τίθενται όλα τα νοσοκομεία που προσπαθούν με γεννήτριες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Όσοι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν επίσης γεννήτρια, διακόπτουν την κανονική ροή του προγράμματός τους με έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές για το μπλακ άουτ.
Δεν τους παρακολουθεί όμως κανένας. Οι τηλεοράσεις δεν μπορούν να ανοίξουν και τα smartphone και τα τάμπλετ, ακόμα κι αν βρουν ένα ισχνό δίκτυο, έχουν αρχίσει να ξεφορτίζονται.
Πανικός. Τι έχει συμβεί; Για πόσο θα κρατήσει; Ποιος φταίει; Σε ποιον να παραπονεθείς; Ούτε ένα story στα social δεν μπορείς να κάνεις.
Τι θα φάμε; Τι θα φάνε τα παιδιά; Ουρές σχηματίζονται έξω από όσα εστιατόρια μαγειρεύουν με γκάζι ή έχουν βγάλει στα πεζοδρόμια τις μικρές ψησταριές με κάρβουνο, σαν να είναι Τσικνοπέμπτη. Έχουν ξεχάσει όμως πώς είναι να περιμένεις σε ούρα χωρίς κινητό, ο καυγάς έχει ανάψει.
Οι περισσότεροι πάντως, όσο πεινασμένοι και εξαντλημένοι από τον ποδαρόδρομο και αν είναι, δεν μπορούν να παραγγείλουν. Δεν έχουν πάνω τους ρευστό. Τα POS δεν λειτουργούν. Θα φάνε σπίτι ό,τι βρουν στο ψυγείο και τα ντουλάπια.
Στο σπίτι
Έχει φτάσει βράδυ. Το σαλόνι του σπιτιού φωτίζεται από ρεσό, μισοσπασμένες πασχαλινές λαμπάδες, φακούς και ό,τι άλλο βρέθηκε ξεχασμένο στα συρτάρια της κουζίνας.
Η γκρίνια και η κούραση τούς έχει εξουθενώσει. Ο πανικός έχει υποχωρήσει. Σιγή. Κοιτάζονται, χωρίς ηλεκτρικό και χωρίς συσκευές στα χέρια.
«Έτσι ήταν πάντα η μύτη του; Φταίει το ημίφως ή εγώ έχω καιρό να τον κοιτάξω en face;»
Και πάνω που ξεπερνιέται η αμηχανία αυτής της «πρωτόγονης», για τα δεδομένα του 21ου αιώνα, επαφής…Τσάπ!
Το ηλεκτρικό ρεύμα επανήλθε. Έφταιγε ένα εργοστάσιο στην Κροατία. Επιστροφή στην (τεχνολογική) κανονικότητα, πάνω στην ώρα.
Έχει το ριάλιτι, που υποχρεώνει τους παίχτες να επιβιώσουν χωρίς ρεύμα, χωρίς κινητό, χωρίς delivery.
Τι καλύτερο από το να ξαπλώνεις αναπαυτικά στον καναπέ σου, με το ένα χέρι να τρως μπέργκερ και με το άλλο να σχολιάζεις στα social media τον καυγά που ξέσπασε για λίγο λάδι και μία κούπα ρύζι.
Είμαστε της περιπέτειας.
- Έρευνα: Οι τροφές «ασπίδα» στην κατάθλιψη
- Η μάχης της έδρας στη Θεσσαλονίκη – Κρατά δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο περίμενε ο Κασσελάκης από τους ανεξάρτητους
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες
- Ο Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νατοϊκές «φουρτούνες» στη Μαύρη Θάλασσα
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025
- Το Παλάτι, οι έρωτες και οι εμμονές: Η υπόθεση της Jane Andrews που έκανε άνω κάτω τη βασιλική οικογένεια