Lockdown : Δυσοίωνες προβλέψεις για 2.000 κρούσματα – Με το… δάχτυλο στη σκανδάλη για νέα μέτρα
Οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την αυστηρότητα των μέτρων που πρέπει να επιβληθούν. Τα σχολεία είναι το κύριο πεδίο διαφωνίας τους, με κάποιους από αυτούς να ζητούν άμεσο κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων - σενάριο που δεν φαίνεται να προκρίνεται πάντως - Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Κομβικής σημασίας θεωρούνται οι επόμενες ώρες για την επιβολή νέων μέτρων στην Αττική, καθώς και σε άλλες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας του κοροναϊού.
Βλέποντας τα κρούσματα να κυμαίνονται σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα -μάλιστα για δεύτερη συνεχή ημέρα ο αριθμός τους ήταν τετραψήφιος– και τις μεταλλάξεις να εξαπλώνονται, οι λοιμωξιολόγοι βρίσκονται σε επαγρύπνηση, παρουσιάζοντας την Πέμπτη και την Παρασκευή την εισήγησή τους προς την κυβέρνηση, η οποία θα έχει τον τελευταίο λόγο, για έκτακτα μέτρα, τα οποία δεν αποκλείεται να θυμίζουν… εποχές Μαρτίου.
Οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την αυστηρότητα των μέτρων που πρέπει να επιβληθούν. Τα σχολεία είναι το κύριο πεδίο διαφωνίας τους, με κάποιους από αυτούς να ζητούν άμεσο κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων – σενάριο που δεν φαίνεται να προκρίνεται πάντως.
Αρκετοί είναι αυτοί, δε, που ζητούν ολικό lockdown στη χώρα για δύο με τρεις εβδομάδες ώστε να μειωθεί το ιικό φορτίο και να μην πιεστεί το Σύστημα Υγείας.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00
Στο τραπέζι των συζητήσεων των ειδικών περιλαμβάνεται και η αυστηροποίηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας -να μετατεθεί δηλαδή στις 18:00 και για την Αττική, με τα καταστήματα να κλείνουν στις 5 μ.μ. σε αυτή την περίπτωση.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η κυβέρνηση δεν προκρίνει το σενάριο αυτό για την Αττική. Εκτιμάται πως, με τα δεδομένα που υπάρχουν, είμαστε ακόμη μακριά από ένα τόσο δραστικό μέτρο. Αν χρειαστεί, υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, τότε δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ένα γενικότερο lockdown.
Πάντως, όπως φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου, δεν αποκλείεται τα κρούσματα να ξεπεράσουν τις 2.000 μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, εξέλιξη η οποία, εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να χτυπήσει ηχηρό καμπανάκι για τη συνέχεια.
Σε επαγρύπνηση για Αττική, μεταλλάξεις καλεί ο Τσιόδρας
Την ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική περιέγραψε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής για την εξέλιξη της πανδημίας.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη» ανέφερε o καθηγητής, εκφράζοντας την άποψη πως τελικά θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική, όπου -όπως είπε – τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες.
Όπως εξάλλου είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά. Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις» είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.
Σύψας: Να λάβουμε ακαριαία αυστηρά μέτρα
Την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας στην Ελλάδα, προκρίνει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας.
Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής επεσήμανε πως ο κοροναϊός επελαύνει, καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνει απαραίτητη την άμεση και ακαριαία λήψη «έντονων μέτρων».
Τόνισε εκ νέου πως Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ ειδικά σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα είναι ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. Ειδικότερα, περιοχές της Αττικής όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων, σημαίνοντας «συναγερμό».
Παράλληλα, επανέλαβε πως όλα τα μέτρα παραμένουν πάνω στο τραπέζι των ειδικών, καθώς ακόμα και στα σχολεία παρουσιάζονται κρούσματα, γεγονός που δεν τα καθιστά άνοσα, ενώ θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να κλείσει κάποια δραστηριότητα.
Εξαδάκτυλος: Να κλείσουν σχολεία
Υπέρ του κλεισίματος των σχολείων τάχθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού».
Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τόνισε μιλώντας στο MEGA.
Μάλιστα, όπως είπε, είναι σαφές ότι οι δραστηριότητες που ξεκίνησαν από τις 11/1 και μετά άφησαν αποτύπωμα που δεν φέρουν αμφισβήτηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις