Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Lockdown: Όλο και πιο κοντά το ολικό lockdown – Τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί για να μπει «φρένο» στο 3ο κύμα

Lockdown: Όλο και πιο κοντά το ολικό lockdown – Τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί για να μπει «φρένο» στο 3ο κύμα

Στο τραπέζι των αρμοδίων βρίσκονται και ημίμετρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν από τις 21:00 στην Αττική, τα οποία σε περίπτωση που ληφθούν, θα έχουν ως στόχο την σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης και την αποφυγή ενός τρίτου κύματος.

Όλο και πληθαίνουν οι φωνές για ένα νέο ολικό lockdown, την ώρα που φαίνεται πως η κατάσταση στην Αττική αλλά και την Θεσσαλονίκη χειροτερεύει.

Το ολικό lockdown είναι το δραστικότερο (και το τελευταίο) μέτρο της κυβέρνησης προκειμένου να ανακόψει την πορεία του ιού.

Ωστόσο την ίδια ώρα στελέχη της κυβέρνησης διαμηνύουν πως τα στοιχεία δεν είναι τόσο ανησυχητικά ώστε να φτάσουμε σε αυτό το μέτρο.

Πάντως όπως έχουν τονίσει πολλές φορές η κατάσταση με τον κοροναϊό είναι δυναμική και πλέον κυβέρνηση και ειδικοί είναι σε κατάσταση ετοιμότητας ώστε να μην επαναληφθεί ξανά αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα στο τραπέζι των αρμοδίων βρίσκονται και ημίμετρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν από τις 21:00 στην Αττική, τα οποία σε περίπτωση που ληφθούν, θα έχουν ως στόχο την σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης και την αποφυγή ενός τρίτου κύματος.

Άλλωστε οι ειδικοί τονίζουν πως είμαστε με «το ένα πόδι» στο τρίτο κύμα και πως αν η ανοδική πορεία συνεχιστεί, τότε δεν αποκλείεται τελικά να «ενδώσουμε» στο μένος του κοροναϊού.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί αναφέρουν πως ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων είναι το αποτέλεσμα του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων και του λιανεμπορίου κι έτσι μία αύξηση στους κρίσιμους δείκτες είναι φυσιολογική. Αν όμως οι αριθμοί συνεχίσουν να αυξάνονται σε διασωληνωμένους και νοσηλευομένους, τότε πλέον θα μιλάμε για μεγάλη διασπορά του ιού.

Την ίδια ώρα και τα στοιχεία από τα λύματα της Θεσσαλονίκης δεν είναι θετικά, καθώς είναι αυξημένο κατά 50% το ιικό φορτίο.

Στο ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα κατέληξε η  διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ μετά από την έρευνα που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.

Κατακόρυφη αύξηση δείχνουν τα λύματα της Θεσσαλονίκης

«Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί.

Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Όπως εξήγησε, «η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αντανακλά την περίοδο από το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικές δομές και καταστήματα λιανικού εμπορίου», ενώ «προφανώς έχουμε και τις επιπτώσεις από φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους, και συναθροίσεων που έγιναν το προηγούμενο δεκαήμερο».

Ερωτηθείς αν με βάση την εικόνα που υπάρχει από τις τελευταίες μετρήσεις στα λύματα μπορεί να εκτιμηθεί ενδεχόμενο επανάληψης ενός μοτίβου εκθετικής διασποράς του ιού στην κοινότητα, όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Βρισκόμαστε ακριβώς στο κρίσιμο εκείνο σημείο, όπου θα φανεί αν ως υπεύθυνοι πολίτες διδαχθήκαμε κάτι από τα όσα τραγικά βιώσαμε το φθινόπωρο.

Εξαδάκτυλος : Σαφές ότι το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα

Το άνοιγμα των σχολείων «βλέπει» ως το βασικότερο παράγοντα για την αύξηση των κρουσμάτων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιων Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως «δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν συμβαίνει κάτι που συμβαίνει».

Ως ασθενής στην ανάρρωση ο ίδιος, είπε ότι «και ο διάκος με τη μετάλλαξη πίστευε πως ‘καθάρισε’ αλλά ο ιός είναι εδώ», αναφερόμενος στην κληρικό που διαγνώστηκε με την αφρικανική μετάλλαξη, λίγο καιρό αφού είχε νοσήσει από τον κοροναϊό.

Δεν είναι μόνο η Αττική στο κόκκινο

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων ο Α.Εξαδάκτυλος επεσήμανε πως «δεν είναι μόνο η Αττική στο ‘κόκκινο’, αλλά χθες είχαμε μεγάλη αύξηση στη Θεσσαλονίκη», εξηγώντας ότι, στην ουσία η εξάπλωση στη Θεσσαλονίκη είναι ίδια αναλογικά με αυτήν της Αθήνας.

«Εφόσον η βρετανική μετάλλαξη έχει διασπορά, θα κυριαρχήσει. Εφόσον μεταδίδεται πιο εύκολα και γρήγορα, θα έχουμε να κάνουμε με τον νέο ιό», εξέφρασε τη ανησυχία, τονίζοντας πως πλέον «τα βήματα θα πηγαίνουν πιο γρήγορα μπρος και πίσω» και διευκρίνισε πως «δεν θα έχουμε το περιθώριο ημερών για να δούμε πώς θα εξελίσσονται τα πράγματα, αλλά θα πρέπει να τα προλαβαίνουμε».

Αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα θα εισηγηθούμε νέα μέτρα
Ο καθηγητής επιβεβαίωσε πως αν οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται, η Επιτροπή θα εισηγηθεί νέα μέτρα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως αναφέρεται σε «δραστηριότητες που έχουν πρόσφατα επανεκκινήσει, θα πρέπει να γυρίσουν πίσω». Ειδική αναφορά έκανε και στα σχολεία, αφού όπως είπε, «στις 11 Ιανουαρίου άνοιξαν τα σχολεία, στις 25 βλέπουμε αύξηση και την 1η  Φεβρουαρίου προστίθεται και η κινητικότητα του εμπορίου».

Είναι «σαφές ότι το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το σενάριο σκληρού lockdown για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα για τρεις εβδομάδες, όπως προτείνει μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, εξέφρασε την άποψη πως «δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι αν κάνουμε κάτι πολύ σκληρό μετά δε θα έχουμε πρόβλημα» και τόνισε πως «όσο  διαρκεί η πανδημία και δεν είμαστε εμβολιασμένοι, θα έχουμε πρόβλημα» και είπε πως στη λήψη αποφάσεων παίζουν πολλά ρόλο από την απώλεια εισοδήματος μέχρι τις απώλειες ζωών.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αν οι καθυστερήσεις στα εμβόλια ενδέχεται να μην «προλάβουν» τις μεταλλάξεις του είπε πως «για την ώρα, τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις» και αναδεικνύοντας τη θετική πλευρά, είπε πως «μπορεί όμως από τις μεταλλάξεις του ιού, να τον δούμε να εξαφανίζονται. Έτσι εξαφανίζονται οι ιοί, από τις μεταλλάξεις».

Σουρβίνος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα άφησε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος. «Πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο της Θεσσαλονίκης» επισήμανε, δηλαδή την «εκτίναξη» των κρουσμάτων.

«Υπάρχει καθημερινά αυξητική τάση στα κρούσματα σε περιοχές που είναι στην κόκκινη ζώνη είτε έχουν δυναμική από πορτοκαλί να μπουν σε κόκκινη. Αύξηση κρουσμάτων οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ» σημείωσε.

«Μέχρι στιγμής τα στοιχεία σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη και τις λοιμώξεις σε παιδιά προέρχονται από τη Βρετάνια οπού επικράτησε η συγκεκριμένη μετάλλαξη, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αξιολόγηση των στοιχειών καθώς την εποχή που συνέβαιναν οι λοιμώξεις σε παιδιά με το συγκεκριμένο βρετανικό στέλεχος τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα» σημείωσε.

Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τρίτο κύμα

«Για το συγκεκριμένο κοροναϊό έχουν εντοπιστεί πάνω από 2000 μεταλλάξεις η πλειονότητα δεν είχαν κλινική σημασία και εξασθενούσαν τον ίο» διευκρίνισε. «Ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλες μεταλλάξεις, δίνουν το πλεονέκτημα στον ιό να αυξήσει τη μεταδοτικότητά του» εκτίμησε.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τρίτο κύμα, είμαστε σε προσπάθειες σταθεροποίησης του δεύτερου κύματος» διευκρίνισε ο κ. Σουρβίνος.

«Ήδη από την εποχή των εμβολιασμών της γρίπης η κάλυψη σε εμβόλια ήταν πολύ μικρή στο υγειονομικό προσωπικό και υπήρχε το ερώτημα της υποχρεωτικότητας» επισήμανε από πλευράς του στον σταθμό μας ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης.

«Τα εμβόλια καλύπτουν και τις μεταλλάξεις. Πέραν των εμβολίων όμως, υπάρχουν και τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζουμε» πρόσθεσε ο κ. Σκουτέλης.

Must in

Εκτός μάχης και ο Μιλουτίνοφ στον Ολυμπιακό – Στην αποστολή για Μιλάνο ο Μενσά

Την αποστολή του για τα ματς κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο ανακοίνωσε ο Ολυμπιακός. Εκτός έμειναν οι Λαρεντζάκης και Νίκολα Μιλουτίνοφ, ενώ μέσα είναι ο Νέιθαν Μενσά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο