Βενιζέλος στο MEGA : Δεν φτάνουν οι διερευνητικές με την Τουρκία – Να μη φοβόμαστε τη Χάγη
«Το βασικό θέμα για την Τουρκία είναι αν η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η διοίκηση Μπάιντεν, θελήσει να ξανασυγκροτήσει τη Δύση ως πολιτική οντότητα και επαναφέρει μια ευρω-ατλαντική στρατηγική», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
- Diddy: Τα sex tapes τον δείχνουν με 8 σταρ, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 2 παιδιών σύμφωνα με μάρτυρα
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Η Μπιγιονσέ ποζάρει πάνω σε μοτοσικλέτα σαν άλλη Μπέτι Ντέιβις
- Πιερ Πάολο Παζολίνι - Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του πιο εμπρηστικού σκηνοθέτη της Ιταλίας
Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, την προσφυγή στη Χάγη, αλλά και για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και στην Παιδεία, μίλησε στην εκπομπή «ΒΑΒΕΛ» και το Νίκο Φιλιππίδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο πρώην υπουργός, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία δεν θα έπρεπε να έχουν διακοπεί το 2016. «Είχαμε μια μακρά διαδικασία, δεν είχαμε απτά αποτελέσματα, αλλά και η διαδικασία αυτή καθ’ εαυτή έχει κάποια αποτελέσματα. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι από το 2002 έως το 2016, έως την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν δημιούργησε μείζονα προβλήματα σε σχέση με την Ελλάδα» σημείωσε και πρόσθεσε πως «αυτές οι δύο δεκαετίες πέρασαν χωρίς να έχουμε κάποιο μείζον επεισόδιο ή κάποια μείζονα διολίσθηση στην υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων. Στις προηγούμενες δεκαετίες της μεταπολίτευσης είχαμε επεισόδια και διολισθήσεις, πήγαμε προς τα πίσω».
Σημαντική η επανάληψη των διερευνητικών επαφών
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως έχει μεγάλη σημασία η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, γιατί «ότι και να συμβεί στην Τουρκία, ακόμα και να γίνει η Τουρκία γίνει μια καθαρά ισλαμική και αντιδυτική χώρα, αν γίνει μια χώρα – παρίας στη διεθνή κοινότητα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε μαζί της για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και είτε να υπογράψουμε συμφωνία, είτε να συμφωνήσουμε την παραπομπή της υπόθεσης στη διεθνή δικαιοσύνη».
«Αν δεν γίνει αυτό, θα συζητάμε για τα δικαιώματά μας, για τον ορυκτό πλούτο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά δεν θα έχουμε πλήρη τίτλο και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και όπως πέρασαν 46 χρόνια από το 1974 χωρίς απτά αποτελέσματα στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων που διαθέτουμε εν δυνάμει, έτσι μπορεί να περάσουν και άλλα 46 χρόνια χωρίς να έχουμε κανένα αποτέλεσμα» υπογράμμισε.
Για τους κινδύνους που έχει η χώρα στις επαφές αυτές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως «μέσω των διερευνητικών επαφών διατρέχουμε τον μικρότερο κίνδυνο να βρεθούμε αντιμέτωποι με μονομερείς τουρκικούς ισχυρισμούς και διεκδικήσεις. Εάν δεν έχουμε μια διαδικασία διερευνητικών επαφών, είναι πιθανό η Τουρκία να προβάλει τέτοιους ισχυρισμούς, και αυτό είναι μια εμπειρία που είχαμε όλα τα χρόνια που δεν είχαμε διερευνητικές επαφές».
«Τα ερευνητικά σκάφη έρχονται και φεύγουν, οι έρευνες είναι πολιτικού χαρακτήρα έρευνες, δεν είναι έρευνες πραγματικά για τους φυσικούς πόρους. Αυτό το έχουμε ζήσει καταρχάς, στην κυπριακή ΑΟΖ στις αρχές του 2014» σημείωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Βασικό θέμα για την Τουρκία οι επιλογές Μπάιντεν
«Έτσι και στη σχέση Ελλάδος – Τουρκίας, δεν θα φτάσουμε σε λύση αν δεν κάνουμε και παράλληλες κινήσεις. Δεν φτάνουν οι διερευνητικές, πρέπει να έχουμε ένα νέο μομέντουμ για το Κυπριακό, να αποκτήσουμε μια σαφή θέση γύρω από τα θέματα αυτά, να ξέρουμε με ποια γραμμή πηγαίνουμε στις συνομιλίες» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας πως «η στρατηγική μας είναι η αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Παράλληλα, σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζοντας ότι «ο κ. Σαμαράς έχει τις δικές του απόψεις και δικαιούται να τις λέει», ενώ σημείωσε πως στην συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου η χώρα εφάρμοζε τη δεδομένη εθνική στρατηγική, όπου πάγια θέση μας ήταν η προσφυγή στη Χάγη σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
«Όταν έχουμε ως πυλώνα της πολιτικής μας το σεβασμό του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να φοβόμαστε τη διεθνή δικαιοσύνη» πρόσθεσε και υπογράμμισε πως το βασικό θέμα για την Τουρκία είναι αν η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η διοίκηση Μπάιντεν, θελήσει να ξανασυγκροτήσει τη Δύση ως πολιτική οντότητα και επαναφέρει μια ευρω-ατλαντική στρατηγική, τότε η Τουρκία θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν στα θεμελιώδη ζητήματα είναι μια δυτική χώρα, μια χώρα του ΝΑΤΟ.
Για την Κεντροαριστερά
Μιλώντας για τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε πως «πρέπει ο καθένας, είτε είναι πρόσωπο, είτε συλλογική οντότητα, να εκφράζεται αυτοτελώς με βάση αυτά που πιστεύει. Δεν μπορεί να κινείσαι με το άγχος να κρατάω ίσες αποστάσεις με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, μην θέλω να με χαρακτηρίσουν ουρά του ενός ή πιθανό εταίρο του άλλου, τότε δεν οδηγούν πουθενά. Άρα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να έχεις την πρωτοβουλία την προγραμματική, να έχεις να πεις πράγματα επί της ουσίας. Έτσι παίζεις ένα ρόλο στη διεύθυνση της δημόσιας συζήτησης, την εθνικής πολιτικής.
«Νομίζω αυτή είναι η υπόθεση του Κέντρου, είναι η εθνική υπευθυνότητα, η μετριοπάθεια, το γεγονός ότι προτάσσει κανείς την υπευθυνότητα και όχι το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Αυτό έχει κόστος και το πληρώνεις αυτό» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και εκτίμησε πως δεν υπάρχει δικομματισμός στο πολιτικό τοπίο της χώρας. Έχουμε μια κυβέρνηση άνευ αντιπάλου, που έχει την ατυχία να διαχειρίζεται μια μεγάλη κρίση, αλλά δεν υπάρχει αντίπαλο δέος, δεν υπάρχει αφήγημα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και ελπίδα ανάκαμψης σοβαρή. Άρα δεν έχουμε ένα ισορροπημένο δικομματικό σύστημα μέσα στο οποίο συνθλίβεται το τρίτο κόμμα ή είναι αδιάφορα τα υπόλοιπα. Και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Δημοκρατία μας και τον τρόπο που εκφράζονται και αντιπροσωπεύονται οι πολίτες».
«Το Κέντρο ανήκει στη γεωμετρία ως έννοια. Στην πολιτική, το να δηλώνεις κέντρο ή αριστερά στις μέρες μας σημαίνει λίγα πράγματα. Σημασία έχει να είσαι πραγματικά προοδευτικός, να μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει και να μπορείς να ενώσεις την κοινωνία, να μπορείς να εκφραστείς με ένα όραμα, αλλά και να μπορείς να διοικήσεις. Η αιχμαλωσία σε σχήματα που έρχονται βαθιά από το παρελθόν δεν μας βοηθά αυτή τη στιγμή. Πρέπει να είμαστε λίγο πιο “ελεύθεροι” για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Για την Παιδεία
Σχολιάζοντας τις αλλαγές στην Παιδεία ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως ένα νομοσχέδιο και ένας νόμος δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Παιδείας. «Χρειάζεται ένα γενικότερο κλίμα μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η ανώτατη εκπαίδευση» τόνισε, σημειώνοντας πως θα πρέπει να βοηθήσουν τα κόμματα, με τον τρόπο που χειρίζονται τις φοιτητικές παρατάξεις, στην αναβάθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου με τα πρότυπα του εξωτερικού. «Στη συνέχεια, πρέπει να προωθηθεί η απογραφειοκρατικοποιηθεί η διοίκηση του πανεπιστημίου και το κράτος να περιοριστεί σε έναν εποπτικό και νομοθετικό ρόλο» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως «το πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργεί χωρίς να υπάρχει βία, να υπάρχει ελευθερία λόγου και κίνησης».
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που νοιώθουν ότι απειλούνται μέσα στα πανεπιστήμια» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι δεν θα χρειαστεί η αυστηρή αστυνόμευση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις του, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Ωστόσο υπογράμμισε πως «όποιος σε χρειάζεται, σε βρίσκει», διευκρινίζοντας πως θα πρέπει να αφορά τον τόπο, όχι για τα κόμματα ή την κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις