Νεπάλ : Σε μάστιγα έχουν μετατραπεί οι… πλαστές φωτογραφίες από την κορυφή του Έβερεστ
Οι δύο άνδρες διεκδικούσαν σημαντικά βραβεία στη χώρα καταγωγής τους
Οι φωτογραφίες έδειχναν τους δύο ορειβάτες στην ψηλότερη κορυφή του πλανήτη, εκείνη του όρους Έβερεστ. Οι τουριστικές αρχές του Νεπάλ, επιβεβαίωσαν το κατόρθωμά τους απονέμοντάς τους σχετικά πιστοποιητικά.
Όμως ορισμένοι βετεράνοι της ορειβασίας δεν ήταν εξίσου σίγουροι: Όπως τόνισαν, η φωτογραφία ήταν γεμάτη… λάθη. Η μάσκα οξυγόνου δεν συνδεόταν με αντίστοιχη φιάλη. Στα γυαλιά ηλίου ενός από τους άνδρες, δεν φαινόταν η αντανάκλαση του χιονιού ή των βουνών. Και οι σημαίες ήταν εξαιρετικά ακίνητες για μια τοποθεσία διάσημη για τους άγριους ανέμους της. Οι φωτογραφίες ήταν ψεύτικες, κατέληξαν. Το ίδιο και η αναρρίχηση.
Τώρα, οι αρχές του Νεπάλ επιδιώκουν την απαγόρευση αναρρίχησης στο Έβερεστ, αλλά και σε άλλες κορυφές των Ιμαλαΐων για τους δύο άνδρες, δέκα χρόνια μετά την υποβολή των επίμαχων φωτογραφιών και την απονομή των σχετικών βεβαιώσεων, μετά από κυβερνητική έρευνα που συμπέρανε ότι πράγματι είχαν επεξεργαστεί τις εικόνες.
Οι ορειβάτες, ο Ναρέντερ Σιγκχ Γιαβάντ και ο Σίμα Ρανί Γκοσγουαμί, υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή το 2016, αν και οι τοπικοί οδηγοί και άλλοι εργαζόμενοι της περιοχής αμφισβητούν και αυτό τον ισχυρισμό.
Οι Γιαβάντ και Γκοσγουαμί, που δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστοί πριν από αυτή την υπόθεση, κατάγονται από μια πολιτεία της βόρειας Ινδίας, την Χαργιάνα, που στο παρελθόν επιβράβευε τους ορειβάτες για τις επιτυχίες τους.
«Οι ισχυρισμοί τους ότι έφτασαν στην κορυφή του Έβερεστ δεν αποδεικνύονται από στοιχεία», εξήγησε ο Πραντίπ Κουμάρ Κοϊράλα, ένας νεπαλέζος αξιωματούχος τουρισμού, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα. Ο Κοϊράλα, που ήταν επικεφαλής των σχετικών ερευνών που ξεκίνησαν τον Αύγουστο, πρόσθεσε: «Έχουμε προτείνει να γίνουν κινήσεις εναντίον τους».
Από την πλευρά του, ο Γιαβάντ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι έχει τις αποδείξεις που απαιτούνται για το υποτιθέμενο επίτευγμά του. Έχει υποβάλει μήνυση κατά του οδηγού του στο Νεπάλ, ο οποίος όπως λέει παραπλανά τους ανθρώπους αρνούμενος ότι ο Γιαβάντ έφτασε στην κορυφή. Ο Γκοσγουάμι δεν απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις των Times της Νέας Υόρκης.
Το Νεπάλ, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ασίας και αφετηρία των περισσότερων αποστολών προς την κορυφή του Έβερεστ, προσπαθεί να απαλλαγεί από τους… πλαστούς ορειβάτες. Όμως στη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο αριθμός των ανθρώπων που ψεύδονται γύρω από το ζήτημα έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, εκείνοι που ισχυρίζονταν ψευδώς ότι έφτασαν στην κορυφή ήταν ελάχιστοι. Πλέον, κάθε χρόνο εμφανίζονται δεκάδες τέτοια περιστατικά.
Οι έρευνες σπανίζουν στο Νεπάλ, μια χώρα που διψά για κάθε δολάριο ορειβατών που μπορεί να αποκτήσει. Τα τελευταία χρόνια, εκδίδει όλο και περισσότερες άδειες αναρρίχησης στο Έβερεστ, με αποτέλεσμα ορισμένες φορές οι ορειβάτες να… σπρώχνονται μεταξύ τους μέχρι την κορυφή. Το… μποτιλιάρισμα στο Έβερεστ ακούγεται αστείο, αλλά δεν είναι: Μπορεί να γίνει επικίνδυνο, ακόμη και φονικό.
Οι Ινδοί που φτάνουν στην ψηλότερη κορυφή του πλανήτη, συχνά κερδίζουν εθνικά βραβεία. Αν εργάζονται ήδη για την κυβέρνηση, πολλές φορές αυτό συνδυάζεται με προαγωγές και επιδόματα εφ’ όρου ζωής. Οι διοργανωτές εκδρομών αναφέρουν ότι η ροή των ορειβατών από την Ινδία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, που έχουν γίνει γνωστές αυτές οι… θετικές παρενέργειες της ορειβασίας.
Αυτή η αναγνώριση, όμως, ήταν που οδήγησε στην έρευνα εις βάρος των Γιαβάντ και Γκοσγουαμί.
Τον Αύγουστο, ο Γιαβάντ επελέγη ως ένας από τους παραλήπτες του σημαντικού ινδικού βραβείου ορειβασίας. Όμως ινδοί ορειβάτες και σέρπας (οδηγοί) που υποστηρίζουν ότι είχαν δει τον Γιαβάντ να επιστρέφει άπραγος στους πρόποδες του Έβερεστ, χωρίς να έχει φτάσει ποτέ στην κορυφή του, άρχισαν να αναρτούν σχόλια στο internet αμφισβητώντας το σχέδιο της κυβέρνησης.
Η ινδική κυβέρνηση αποφάσισε να μην απονείμει το βραβείο μέχρι τη λήξη της έρευνας, ενώ το υπουργείο αθλητισμού της χώρας δήλωσε ότι εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο οι φωτογραφίες να αποτελούν προϊόν επεξεργασίας.
Η αυστηρότερη τιμωρία που επιφυλάσσει το Νεπάλ για παραβάσεις αυτής της κατηγορίας είναι ο αποκλεισμός των ορειβατών από όλα τα βουνά της χώρας. Δεν επιβάλλει σχετικά πρόστιμα.
Αυτού του είδους οι ισχυρισμοί, πάντως, έχουν μετατραπεί σε σταθερό πρόβλημα για τη χώρα, επιφέροντας ακόμη και απολύσεις ινδών αξιωματούχων.
Οι νεπαλέζικες αρχές υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση των Γιαβάντ και Γκοσγουαμί, η έρευνά τους κατέληξε ότι έφτασαν μέχρι το ύψος των 8.200 μέτρων, δηλαδή περίπου 600 μέτρα κάτω από την κορυφή. Το συγκεκριμένο υψόμετρο είναι γνωστό ως «ζώνη του θανάτου», καθώς η περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε οξυγόνο είναι τόσο χαμηλή ώστε να προκαλεί την πνευματική και σωματική κατάρρευση των ορειβατών ακόμη και σε περιπτώσεις που διαθέτουν φιάλες οξυγόνου.
Ο οδηγός των δύο ανδρών τους ενημέρωσε ότι δεν είχαν αρκετό οξυγόνο μαζί τους και ότι δεν είχαν την κατάλληλη σωματική κατάσταση για να φτάσουν στην κορυφή, με αποτέλεσμα εντέλει να χρειαστούν διασώστη. Ο άνθρωπος που τους έσωσε και συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι το οξυγόνο και των δύο ανδρών τελείωνε και η κατάστασή τους επιδεινωνόταν ταχύτατα.
Πηγή: New York Times
- Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Στάρμερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι στο περιθώριο της G20
- Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει, οι ευρωπαίοι αγρότες όχι
- Αγορές: H Wall Street έχει «λοκάρει» στην Nvidia – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
- Μπερνάρ Αρνό: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης μήνυσε το X του Μασκ του πλουσιότερου στον κόσμο
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζητάει την βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο
- Αντώνης Σαμαράς: Πώς σχολιάζουν τουρκικά ΜΜΕ τη διαγραφή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη