Επανάσταση του 1821: Ανάρπαστα τα επιτραπέζια παιχνίδια και video games
Το φανταστικό αυτό σενάριο, που καθιστά οποιονδήποτε από εμάς ηγέτη της Ελληνικής Επανάστασης, κάνουν πραγματικότητα τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα video games με θέμα το 1821, που έχουν γίνει περιζήτητα ενόψει της 200ης επετείου από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού.
Είναι Απρίλιος του 1821 και η Επανάσταση έχει, ήδη, κατακτήσει τις πρώτες της νίκες στην Πελοπόννησο. Διάσπαρτοι οι οπλαρχηγοί στις υπόλοιπες εξεγερμένες περιοχές προσπαθούν να συντονίσουν τον Αγώνα, η έκβαση του οποίου βρίσκεται πλέον… στα χέρια σας. Θα ακολουθήσετε τη γραμμή που χάραξε πριν από 200 χρόνια ο στρατηγός Κολοκοτρώνης ή θα καθοδηγήσετε την Επανάσταση με βάση την δική σας στρατηγική ευφυία;
Το φανταστικό αυτό σενάριο, που καθιστά οποιονδήποτε από εμάς ηγέτη της Ελληνικής Επανάστασης, κάνουν πραγματικότητα τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα video games με θέμα το 1821, που έχουν γίνει περιζήτητα ενόψει της 200ης επετείου από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού.
Ερωτήσεις γνώσεων και παιχνίδια στρατηγικής, εκπαιδευτικά και ταυτόχρονα ψυχαγωγικά, που ενσωματώνουν υπαρκτά πρόσωπα και αληθινά γεγονότα της Ιστορίας, αυξάνονται στα ράφια των καταστημάτων. Η ανταπόκριση του κοινού είναι τεράστια. Το γεγονός αποδεικνύει και η απόφαση της ελληνικής εταιρίας Icehole να προχωρήσει τον προσεχή Μάρτιο στην επανέκδοση ενός από τα δημοφιλέστερα videogames της, του «1821, Αγώνας για την Ελευθερία». Το remake του παιχνιδιού θα περιλαμβάνεται στην έκδοση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με τις ενδιαφέρουσες δράσεις για την 200η επέτειο του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα.
Το παιχνίδι δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια και τότε είχε πουλήσει 10.000 κομμάτια. Σήμερα, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αναζήτησης στις ιστοσελίδες που το παρέχουν, δωρεάν πλέον, στο κοινό.
«Αρχικά ο παίκτης βλέπει ένα εισαγωγικό βίντεο το οποίο εξηγεί ότι όλα ξεκίνησαν το 1453, όταν η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Τούρκων και ότι ο χρειάστηκαν σχεδόν 400 χρόνια για να βρει ο ελληνισμός το κουράγιο, τους αρχηγούς και τους οικονομικούς πόρους για να πραγματοποιήσει την Επανάσταση», λέει στο tanea.gr ο Θανάσης Τριανταφύλλου, ένας από τους ιδρυτές της Icehole και συνδημιουργός του “1821- Αγώνας για την Ελευθερία». «Στη συνέχεια ο παίκτης μεταφέρεται στο 1821 ενώ οι γνωστοί οπλαρχηγοί είναι διασκορπισμένοι στη Ρούμελη, στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο και πρέπει να κατευθύνει τις κινήσεις τους.
Η πρώτη λογική πράξη είναι να πάρει την Τριπολιτσά, ώστε να ενώσει ολόκληρη την Πελοπόννησο και να σταματήσει τον Δράμαλη που κατεβαίνει από την Κατερίνη, δηλαδή ό,τι επέλεξε να κάνει και ο Κολοκοτρώνης. Έπειτα πρέπει να βρει χρήματα, τρόφιμα, να στρατολογήσει μαχητές. Στην εξέλιξη του παιχνιδιού, ορισμένοι από τους οπλαρχηγούς λιποτακτούν ενώ κάποιοι στρέφονται ο ένας κατά του άλλου όπως συνέβη και με τον εμφύλιο στην Ελληνική Επανάσταση. Όλα τα γεγονότα του παιχνιδιού είναι αληθινά. Για την δημιουργία του συνεργαστήκαμε με ιστορικό επιστήμονα και πραγματοποιήσαμε μεγάλη έρευνα».
Στο videogame υπάρχει και «Κρυφό Σχολείο στο οποίο οι χρήστες μπορούν να βρουν εκατοντάδες λήμματα με στοιχεία για την Ελληνική Επανάσταση», συμπληρώνει ο κ. Τριανταφύλλου, ο οποίος επισημαίνει πως μπορεί η εταιρία του να δουλεύει πλέον περισσότερο με παιχνίδια άλλου τύπου, όπως το «world basketball manager», όμως το «1821» παραμένει μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές.
Η Ελληνική Επανάσταση, όμως, εκτός από τις οθόνες των υπολογιστών μπαίνει τον τελευταίο καιρό και στα οικογενειακά σαλόνια. Τέσσερα νέα επιτραπέζια παιχνίδια έχουν λανσαριστεί στην Αγορά με αφορμή την 200η επέτειο του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα ενώ άλλα δύο κυκλοφόρησαν πριν από σχεδόν δύο χρόνια- όλα από ελληνικές εταιρίες.
Μέσα από ερωτήσεις γνώσεων και παρατηρητικότητας όπως αυτές που περιλαμβάνονται στο «Κυνήγι Ερωτήσεων: 1821» ή «Τα Ξεφτέρια: 1821» μικροί και μεγάλοι ξαναθυμούνται την ιστορία, συμπληρώνουν όσα δεν γνώριζαν και διασκεδάζουν.
Άλλα παιχνίδια, όπως το κλασικό «Υπερατού», σε έκδοση για την Ελληνική Επανάσταση, περιλαμβάνει τη σύγκριση στατιστικών στοιχείων για Έλληνες, Τούρκους, Φιλέλληνες και ξένες δυνάμεις που ενεπλάκησαν στον Αγώνα και νικητής αναδεικνύεται όποιος διαθέτει την κάρτα με τα καλύτερα στατιστικά ενώ το «1821 Η Μεγάλη Επανάσταση» δίνει την δυνατότητα στους παίκτες να μεταφερθούν νοερά στην εποχή που οι Έλληνες αγωνίζονταν για την ελευθερία τους και να συμμετάσχουν κινώντας τα πιόνια τους.
«Λάβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και κατάκτησε όσο περισσότερες μάχες μπορείς, για να απελευθερώσεις την Ελλάδα και να την κάνεις ανεξάρτητο κράτος. Από την Άλωση της Τριπολιτσάς και τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου έως την Έξοδο του Μεσολογγίου και τη Μάχη στα Δερβενάκια, ο αγώνας θα είναι γεμάτος περιπέτειες και δράση!», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δημιουργοί του παιχνιδιού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις