Εξαδάκτυλος: Κίνδυνος να γίνουμε Πορτογαλία λόγω βρετανικής μετάλλαξης – Να κλείσουν τα σχολεία
«Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό» πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Για κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε Πορτογαλία όσον αφορά την εξάπλωση του κοροναϊού, λόγω και της βρετανικής μετάλλαξης, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ξεκαθαρίζοντας ότι την Παρασκευή πρέπει να αποφασιστεί να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά όχι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, η αγορά.
«Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο ‘να το δούμε’. Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε, να κλείσουν τα σχολεία. Κρατεί μηχανές και ‘όπισθεν ολοταχώς’ για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό» εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Ωστόσο, την άποψη ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα των σχολείων διατυπώνουν και άλλοι επιστήμονες οι οποίοι σημειώνουν ότι το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είχε αντίκτυπο στην αύξηση των κρουσμάτων.
Επανεξέταση της λειτουργίας όλων των βαθμίδων
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει επανεξέταση, χωρίς καθυστέρηση, του θέματος της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων σημειώνοντας ότι από μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων από την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων.
«Σε πρώτη φάση ο περιορισμός της κινητικότητας γύρω από τα σχολεία (σχολικά λεωφορεία, σχολικές αίθουσες, μετακινήσεις γονιών, παππούδων κ.ά.) είναι επιβεβλημένος. Σε δεύτερη φάση, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τη στάση μας και σε άλλα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς και ό,τι άλλο χρειαστεί ώστε να μην έχουμε συγχρωτισμούς.
Οποιαδήποτε επανάληψη των λαθών που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν θα δημιουργήσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα στο καταπονημένο ΕΣΥ και στους ανθρώπους του. Η πρόσφατη εμπειρία του περασμένου Οκτωβρίου, ύστερα και από ένα χρόνο πανδημίας στην Ελλάδα, μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας, για τα επόμενα βήματά μας, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι αργά», επισημαίνει ο κ . Νίτσας.
Η Θεσσαλονίκη δεν είναι σε καλύτερη θέση από ότι η Αθήνα
Παράλληλα αναφέρει ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι σε καλύτερη θέση απ΄ ό,τι η Αθήνα διευκρινίζοντας ότι «τα 126 κρούσματα της περασμένης Τρίτης ισοδυναμούν με 500-600 αν αναγάγουμε τον πληθυσμό της πόλης με τον πληθυσμό της πρωτεύουσας». Σημειώνει, επίσης, ότι είναι ανησυχητικό στοιχείο η ύπαρξη της βρετανικής μετάλλαξης και προσθέτει: «δεν γίνεται σε όλα τα κρούσματα ανάλυση για μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος, όπως έγινε στην περίπτωση εντοπισμού του νοτιοαφρικανικού στελέχους σε κρούσμα της δυτικής Θεσσαλονίκης».
Ο κ. Νίτσας διευκρινίζει ότι «από τα 126 κρούσματα της περασμένης Τρίτης δεν αποκλείεται να υπάρχουν ανάμεσά τους μεταλλαγμένα στελέχη. Αλλά και να μην υπάρχουν, είναι θέμα χρόνου το ισχυρότερο στέλεχος -όπως είναι ένα μεταλλαγμένο- να επικρατήσει του ασθενέστερου».
Ο πρόεδρος του ΙΣΘ επισημαίνει ότι οι κλίνες των ΜΕΘ στην Αθήνα βρίσκονται σε πληρότητα 65% αλλά και στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αγγίζει το 50%, κάτι που δεν συνέβαινε στις αρχές Οκτωβρίου. «Μία ακόμη σοβαρότατη ένδειξη της κρισιμότητας των στιγμών είναι η επιβεβαίωση της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων και από τα λύματα της πόλης κατά 50%, πράγμα που θα αποτυπωθεί σε κρούσματα ύστερα από 7-10 ημέρες. Συνεπώς θα πρέπει άμεσα να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στη διαχείριση της κατάστασης και στην αντίδρασή μας. Προτείνω να επανεξεταστεί χωρίς καθυστέρηση το θέμα της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων», προσθέτει ο κ. Νίτσας.
Τι σκέφτεται η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση πάντως θέλει – εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα – να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, καθώς τόσο οι μαθητές της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας έχουν χάσει αρκετές εβδομάδες της δια ζώσης διδασκαλίας .
Ακόμη δυσκολότερη είναι η κατάσταση σχετικά με τους μαθητές της Γ΄ λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς αρκετοί μαθητές, μεταξύ αυτών και οι μαθητές των σχολείων της Αττικής, συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση από τις 7 Νοεμβρίου.
Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζονται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές της χώρας, προκαλώντας ανησυχία.
Η κατάσταση προφανώς και δεν έχει ξεφύγει, ωστόσο οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για τα σχολεία λόγω της κινητικότητας των ενηλίκων.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας, οι σχολικές μονάδες που έχουν τεθεί σε πλήρη αναστολή λόγω κρουσμάτων ανέρχονται σε 0,4723% ενώ τα τμήματα (μερική αναστολή) σε 0,2586%. Σε αυτά τα στοιχεία, διευκρινίζει το υπουργείο Παιδείας, δεν περιλαμβάνονται σχολεία σε υποχρεωτική αναστολή λόγω lockdown.
SOS από τον Εξαδάκτυλο
«Είναι αμείλικτοι οι αριθμοί, δεν μπορούμε να τους παρερμηνεύσουμε και να μην πάμε στην ομάδα αυτή όπου ανιχνεύουμε τετραψήφιους αριθμούς.
Από 1η Φεβρουαρίου προστίθεται και το λιανεμπόριο που είχε ανοίξει 18 Φεβρουαρίου. Πάμε προηγούμενη εβδομάδα, 25 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου που αντιστοιχεί πρακτικά στην εβδομάδα 11 με 18 Ιανουαρίου οπότε η μόνη δραστηριότητα που είχε απελευθερωθεί ήταν η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όσο και αν είναι θλιβερό και απογοητευτικό το συμπέρασμα, από τους αριθμούς δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να μη το βλέπουμε» τόνισε.
Μέχρι 25 Ιανουαρίου, εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είχαμε καθοδική πορεία, και συνέχιζε να είναι καθοδική, με click away στις 14 Δεκεμβρίου, κυνήγι, ψάρεμα, κομμωτήρια, είχαμε την εορταστική χαλάρωση.
Ανιχνεύουμε διαρκώς αυξημένους αριθμούς βρετανικού στελέχους
«Ανιχνεύουμε διαρκώς αυξημένους αριθμούς του βρετανικού στελέχους που μεταδίδεται κατά 50% ταχυτέρα από το κλασικό, κάτι που σημαίνει ότι σε πολύ μικρό διάστημα θα είναι κυρίαρχο και παντού, η ταχύτητα θα είναι μεγάλη» υπογράμμισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Οι εμβολιασμοί των γιατρών κυμαίνονται στο 80% και περισσότερο διαβεβαίωσε πάντως, και εξήγησε ότι όσο η ενημέρωση γινόταν επαρκέστερη εμβολιάζονταν όλο και περισσότεροι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις