Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Σε οριακό σημείο η χώρα λόγω έκρηξης κρουσμάτων και μεταλλάξεων – «Ώρα μηδέν» για τα νέα μέτρα

Κοροναϊός : Σε οριακό σημείο η χώρα λόγω έκρηξης κρουσμάτων και μεταλλάξεων – «Ώρα μηδέν» για τα νέα μέτρα

Το απόγευμα θα τεθούν επί τάπητος όλες οι προτάσεις και τα όποια μέτρα θα κλειδώσουν στη σύσκεψη της Παρασκευής.

Σε οριακό σημείο έχει φέρει ο κοροναϊός την χώρα, με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, να τρομάζει ειδικούς και κυβέρνηση, ενώ συναγερμός έχει σημάνει και σε Θεσσαλονίκη – Αχαΐα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη εξίσωση, καθώς μέχρι αύριο πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στη λήψη αυστηρών μέτρων, που θα έχουν περαιτέρω οικονομικές συνέπειες, ή αν θα παρατείνει την κατάσταση εγρήγορσης, ευελπιστώντας ότι το επόμενο διάστημα δεν θα επιβεβαιωθούν οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις αρκετών λοιμωξιολόγων – περιλαμβανομένου του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα – ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και τείνει να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα ενδέχεται τα ενεργά κρούσματα να αγγίξουν τα 7.000 με 8.000 πανελλαδικά σε εβδομαδιαία βάση, εάν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει, ενώ προειδοποίησε πως ο ιός θα μας ταλαιπωρήσει κι άλλο γιατί μπορεί να έχουμε πρόβλημα με τις μεταλλάξεις.

Το απόγευμα θα τεθούν επί τάπητος όλες οι προτάσεις και τα όποια μέτρα θα κλειδώσουν στη σύσκεψη της Παρασκευής, όταν ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του την εισήγηση της Επιτροπής. Καθοριστικό ρόλο για τις σχετικές αποφάσεις θα έχουν τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία καθώς και το αν θα υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα δεν πρέπει να ξεχνάμε την κόπωση των πολιτών από τα συνεχόμενα μέτρα καραντίνας, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά σε ότι αφορά στην τήρηση των μέτρων. Ως εκ τούτου, αναζητούνται μέτρα πιο ευέλικτα, όπου και για όποιο χρονικό διάστημα είναι εφικτό.

Η κυβέρνηση, διαμηνύει εξάλλου, πως ακόμη δεν έχει σημάνει συναγερμός που να μας οδηγεί σε ολικό lockdown.

Παρόλα αυτά θεωρείται πως υπάχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο για σκληρά μέτρα, με στόχο να μην γίνει αφόρητη η πίεση στο σύστημα υγείας.

Τα σενάρια

Η επιστροφή εξάλλου σε τετραψήφια ημερήσια κρούσματα έχει θορυβήσει τις Αρχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφτηκαν 1.151 νέα κρούσματα. 246 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 27 κατέληξαν.

Οι ειδικοί, θεωρούν αυτονόητο ότι η αύξηση κινητικότητας θα επέφερε αύξηση κρουσμάτων. Το θέμα είναι να υπάρξει η κατάλληλη διαχείριση της αύξησης ωστε να μην έχουμε μεγάλους αριθμούς νοσηλευμένων και να αντέξει το σύστημα υγείας.

Εμφανίζονται δε, διχασμένοι ως προς την αυστηρότητα των μέτρων που πρέπει να επιβληθούν. Τα σχολεία είναι το κύριο πεδίο διαφωνίας τους, με κάποιους από αυτούς να ζητούν άμεσο κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων – σενάριο που δεν φαίνεται να προκρίνεται πάντως. Η κυβέρνηση άλλωστε, το έχει διαμηνύσει με όλους τους τρόπους ότι σε περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων, τα σχολεία θα είναι αυτά που θα κλείσουν τελευταία.

Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 6:00 το απόγευμα και στο λεκανοπέδιο, ενώ εξετάζεται αν διατηρηθεί μόνο το click away και ανακληθεί η μέθοδος του click in shop.

Όλα αυτά σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση δεν παρουσιάσει δραματική επιδείνωση. Αν αρχίσει να επιβαρύνεται, τότε, όλα – ακόμη και η επιβολή ολικού lockdown-  θα τεθούν ξανά στο τραπέζι.

«Όλα στο τραπέζι»

«Τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα», είπε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψαας, αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Σύψας, σημείωσε πως στην σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα», ενώ πρόσθεσε ότι «προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, η οικονομία ξαναφτιάχνεται».

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις κόκκινες περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με τη «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».

Ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».

«Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν», ανέφερε ερωτηθείς αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων.

«Αν κλείσουμε στις 6 θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό»

Ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, ο Ν. Σύψας είπε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία  από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».

Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η Επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι, «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια» και συμπλήρωσε πως «είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά».

Ενώ σχετικά με τη λογική του «ακορντεόν», ξεκαθάρισε πως «το έχουμε εξηγήσει: όλο το χειμώνα θα είμαστε με το «ακορντεόν», γιατί αυτό υπαγορεύει ο ιός.

Προβληματισμός για την κόπωση των πολιτών

Ο προβληματισμός της κυβέρνησης εστιάζεται και στην υιοθέτηση των όποιων μέτρων, από  τους πολίτες, οι οποίοι αισθάνονται μεγάλη κόπωση και απροθυμία να τα εφαρμόσουν.

Η κόπωση των πολιτών, εξάλλου, είναι ένας από τους λόγους στους οποίους οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων.

Κάτι που σημείωσε μιλώντας στο MEGA,  ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης,  κάνοντας λόγο για «απότομη αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα», η οποία όπως είπε «βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα. Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευόμενων και να αντέξει το σύστημα υγείας».

Ο κ. Δερμιτζάκης χαρακτήρισε ως «μεγάλη αδυναμία» στον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού τον έλεγχο της κινητικότητας. «Στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό. Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο. Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί».

«Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά»

Επιπλέον, εκτίμησε ότι βάσει της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα. «Το ερώτημα είναι ποια μέτρα θα είναι αυτά. Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά. Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά» υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά στα τελευταία δε, τόνισε πως «δεν υπάρχει ένδειξη στην Ελλάδα ότι τα σχολεία συμμετέχουν δυσανάλογα περισσότερο στην μετάδοση».

«Εάν ελέγχαμε την κινητικότητα θα μπορούσαν και τα μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά, και τα σχολεία και κάποιες δραστηριότητες. Όμως επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα κλείνουμε πολύ περισσότερα από ότι χρειάζεται ώστε ο κόσμος να μη βγαίνει έξω» σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα δραστηριότητων δεν συνεπάγεται μεγαλύτερο συνωστισμό. «Εάν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε συνδυασμό με την εστίαση να λειτουργούσε σε ανοιχτούς χώρους θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός, γιατί ο κόσμος θα είχε περισσότερες διόδους».

«Εάν είναι να γίνει κάτι, να γίνει άμεσα»

«Εάν είναι να γίνει κάτι, πρέπει να γίνει άμεσα» τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον Σκάι. Όπως εξήγησε, εάν προκριθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, τότε αυτό πρέπει και να γίνει. «Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς» είπε, εκτιμώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν τις 9 το βράδυ είναι στο τραπέζι ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα. «Είναι σαφές ότι το υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών», σημείωσε.

«Όχι σε αυστηρό lockdown»

«Όχι σε αυστηρότερο lockdown ο κόσμος δεν μπορεί», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, λέγοντας ότι υπάρχει κόπωση ύστερα από έναν χρόνο. Κατά τη γνώμη της πρέπει να υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος των μετακινήσεων, αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και περισσότερα τεστ για τον έλεγχο της διασποράς και των ασυμπτωματικών. Παράλληλα, πρέπει αν γίνεται καλύτερη ιχνηλάτηση των επαφών.

Μιλώντας για την αύξηση των κρουσμάτων, επιβεβαίωσε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση και επισήμανε ότι χρειάζεται ψυχραιμία αλλά και προσοχή. Όπως είπε, υπάρχει μια σταδιακή αύξηση στα κρούσματα αλλά και στις νοσηλείες. Εξήγησε παράλληλα, ότι στα νοσοκομεία της Αττικής οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 67%, ενώ στο 56% είναι στην υπόλοιπη χώρα. «Προς το παρόν είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση», υπογράμμισε.

«Καμπανάκι» Τσιόδρα

Την ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική περιέγραψε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη» ανέφερε o καθηγητής, εκφράζοντας την άποψη πως τελικά θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική, όπου -όπως είπε – τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες.

Όπως εξάλλου είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά. Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις» είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.

 Ανησυχία για Θεσσαλονίκη – Αχαΐα

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι για τα επιδημιολογικά στοιχεία που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη, η οποία μαζί με την Αττική και την Αχαΐα, θεωρούνται οι «καυτές ζώνες» της πανδημίας. Από τα 1.1.51 νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, τα 82 εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, και τα 83 στη Θεσσαλονίκη, όπου εκτός των άλλων πρωτοεμφανίστηκε και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Εξάλλου, τα 126 κρούσματα που κατέγραψε η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, την Τρίτη, ήρθαν να διαψεύσουν τις προσδοκίες όσων εφησύχασαν με την πορεία αποκλιμάκωσης της επιδημιολογικής εικόνας της Θεσσαλονίκης εδώ και ένα μήνα. Μάλιστα, η ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα της συμπρωτεύουσας επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις των λυμάτων, αφού σύμφωνα με αυτές το ιικό φορτίο είναι αυξημένο κατά 50%.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σπεύσαν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να πραγματοποιήσουν έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τον κοροναϊό, με τη συμμετοχή φορέων της πόλης.

Only in

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 3,5 πράξεις ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου

Εξίσωση με πολλές μεταβλητές για πολύ δυνατούς λύτες η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και άπαντες στα μαθηματικά φαίνεται να παίρνουν κάτω από τη βάση, με το αδιέξοδο να φαντάζει μονόδρομος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2024