Lockdown: Πέντε επιστήμονες προειδοποιούν πως τα χειρότερα έρχονται – Όλα είναι στο τραπέζι
Οι ειδικοί δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο θα δράσει δραστικά, διακόπτοντας την πορεία του φονικού ιού.
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Κρίσιμο παραμένει το επόμενο 48ωρο για την επιδημιολογική εξέλιξη της πανδημίας μετά την έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων με όλα τα μέτρα να βρίσκονται στην ατζέντα της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας,
Οι ειδικοί πάντως δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο θα δράσει δραστικά, διακόπτοντας την πορεία του φονικού ιού.
Το μόνο σίγουρο είναι αφενός πως η κατάσταση είναι κρίσιμη, αφετέρου πως όλοι οι εμπειρογνώμονες τάσσονται υπέρ κάποιου μέτρου κυρίως για τις κόκκινες περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση και να προετοιμάσουν το έδαφος για τις αυριανές εισηγήσεις.
Μέχρι στιγμής πάντως αυτά που ακούγονται μας προετοιμάζουν από κάθε άποψη για τα δύσκολα…. που τώρα έρχονται.
Δερμιτζάκης: Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης ανέφερε σήμερα πάντως πως τα νέα μέτρα μετά την αυξητική τάση των κρουσμάτων είναι πιθανά.
«Το ερώτημα είναι πια μέτρα θα είναι αυτά. Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά. Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά. Δεν υπάρχει ένδειξη στην Ελλάδα ότι τα σχολεία συμμετέχουν δυσανάλογα περισσότερο στην μετάδοση»» υπογράμμισε.
Και σημείωσε: «Εάν ελέγχαμε την κινητικότητα θα μπορούσαν και τα μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά, και τα σχολεία και κάποιες δραστηριότητες. Όμως επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα κλείνουμε πολύ περισσότερα από ότι χρειάζεται ώστε ο κόσμος να μη βγαίνει έξω».
Πρόσθεσε δε ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν συνεπάγεται μεγαλύτερο συνωστισμό.
«Εάν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε συνδυασμό με την εστίαση να λειτουργούσε σε ανοιχτούς χώρους θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός, γιατί ο κόσμος θα είχε περισσότερες διόδους» είπε.
Ο κ. Δερμιτζάκης έκανε λόγο για «απότομη αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα», η οποία όπως είπε «βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι».
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα. Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευόμενων και να αντέξει το σύστημα υγείας» είπε.
Ο κ. Δερμιτζάκης χαρακτήρισε ως «μεγάλη αδυναμία» στον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού τον έλεγχο της κινητικότητας.
«Στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό. Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο. Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί».
Γώγος για απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 στην Αττική: Υπάρχει περίπτωση να συμβεί οτιδήποτε
Από την πλευρά του ο κ. Γώγος τόνισε πως αυτή τη στιγμή όλα είναι στο τραπέζι.
«Το σκληρό lockdown θα το δούμε. Όλα αυτήν την στιγμή είναι στο τραπέζι» είπε ο κ. Χαράλαμπος Γώγος ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ο κ. Γώγος είπε \χαρακτηριστικά «Υπάρχει περίπτωση οτιδήποτε να συμβεί από την στιγμή που η κατάσταση είναι επιβαρυμένη σε κρίσιμες περιοχές όπως οι αστικές ζώνες».
Σύμφωνα με τον ίδιο το κέντρο της Αθήνας «κοκκινίζει ακόμα παραπάνω» προσθέτοντας ότι «υπάρχει αύξηση της καμπύλης σε πολλές περιοχές της Αθήνας».
«Το σκληρό lockdown θα το δούμε. Όλα αυτήν την στιγμή είναι στο τραπέζι» είπε ο κ. Χαράλαμπος Γώγος ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ο κ. Γώγος είπε ότι χαρακτηριστικά «Υπάρχει περίπτωση οτιδήποτε να συμβεί από την στιγμή που η κατάσταση είναι επιβαρυμένη σε κρίσιμες περιοχές όπως οι αστικές ζώνες».
Σύμφωνα με τον ίδιο το κέντρο της Αθήνας «κοκκινίζει ακόμα παραπάνω» προσθέτοντας ότι «υπάρχει αύξηση της καμπύλης σε πολλές περιοχές της Αθήνας».
Σύψας: Καταστροφικά τα στοιχεία στην Αττική, το μόνο μέτρο που δούλεψε είναι το καθολικό lockdown
«Προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, η οικονομία ξαναφτιάχνεται», είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχετικά με την λήψη αποφάσεων της Επιτροπής για την πανδημία.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις κόκκινες περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με τη «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».
«Τα στοιχεία είναι καταστροφικά στην Αττική όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα», είπε αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας, διαβεβαιώνοντας πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής « θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».
Ο καθηγητής ανέφερε πως «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».
«Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν», ανέφερε ερωτηθείς αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων.
Ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, ο Ν.Σύψας είπε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».
Βατόπουλος: Δύσκολη η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 – Όλα είναι στο τραπέζι
Στόχος πλέον είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Όπως διευκρίνισε για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων «εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα», εξηγώντας ότι εάν προκριθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, τότε αυτό πρέπει και να γίνει.
«Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς» είπε, εκτιμώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται.
Ο κ. Βατόπουλος σχολίασε και τη σκέψη που υπάρχει για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, τρεις ώρες δηλαδή νωρίτερα από αυτό που επικρατεί τώρα. Ο καθηγητής είπε ότι η εφαρμογή είναι στο τραπέζι ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα.
Επισήμανε πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές εκρηκτική, επομένως πρέπει να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πριν από τις εξελίξεις.
Παραδέχτηκε ότι ένα ενδεχόμενο αυστηρότερο κλείσιμο δημιουργεί σκέψεις καθώς έχει μεγάλο κόστος, τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
«Να εκτιμηθεί το κατά πόσο το άνοιγμα των Γυμνασίων επηρεάζει την κινητικότητα, με την έννοια του ότι τα παιδιά του Γυμνασίου πάνε μόνα τους στο σχολείο» δήλωσε ο καθηγητής. Ανέφερε πως θα μελετηθούν τα στοιχεία για το αν το άνοιγμα των Γυμνασίων επηρέασε όντως την επιδημιολογική εικόνα.
Ο καθηγητής εκτίμησε πάντως πως το άνοιγμα των δημοτικών δεν πρέπει να έχει επηρεάσει ιδιαίτερα όσον αφορά την έξαρση του ιού.
«Και τα παιδιά κολλάνε» είπε, αναφέροντας πως δεν έχουμε σαφή εικόνα για το τι ισχύει για την μετάλλαξη.
Πλατανησιώτης: Μονόδρομος το σκληρό lockdown τριών εβδομάδων
Από την πλευρά του μονόδρομο χαρακτήρισε τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης, κάνοντας λόγο για σκληρό απαγορευτικό τριών εβδομάδων «που θα μας βγάλει από τη στενωπό».
«Είναι καιρός, όσο καθυστερούμε τόσο εξαπλώνεται ο ιός» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο κ. Πλατανησιώτης.
«Με τα δημοτικά νομίζω ότι δεν είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα, τα γυμναστικά και τα λύκεια μάλλον βιαζόμασταν να τα ανοίξουμε» εκτίμησε δε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.
«Είναι μονόδρομος (το σκληρό lockdown) όλοι μαζί μας να σφίξουμε την ψυχή μας και το σώμα μας να πάμε σε σκληρό λοκντάουν τριών εβδομάδων και να κάνουμε μια επανεκκίνηση της ζωής μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι εκθετική ακόμα η αύξηση των κρουσμάτων, θα είναι εκθετική αρχές – μέσα Μαρτίου αν δεν κάνουμε τίποτα. Υπήρξε σταθεροποίηση λόγω καλοκαιρίας την προηγούμενη εβδομάδα, και αυτή την έβδομα θα έχουμε και μικρή μείωση» δήλωσε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Χρειάζεται η εφαρμογή μέτρων όπως η τηλεργασία τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις