Κοροναϊός : Γιατί οι υγειονομικοί αρνούνται να εμβολιαστούν;
«Σε πολλές περιπτώσεις, η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια δεν οφείλεται σε έλλειψη πληροφόρησης αλλά σε έλλειψη εμπιστοσύνης»
Θορυβώδεις διαστάσεις λαμβάνει στις ΗΠΑ η διστακτικότητα του υγειονομικού προσωπικού να λάβει το εμβόλιο κατά της Covid-19, διστακτικότητα που αναδεικνύεται σε σημαντικό ζήτημα και στην Ελλάδα.
Πρόσφατη δημοσκόπηση στις ΗΠΑ έδειξε ότι περίπου το ένα τρίτο του υγειονομικού προσωπικού είναι απρόθυμο να εμβολιαστεί, ποσοστό που αυξάνεται μεταξύ των μαύρων εργαζομένων.
Διαφορετική έρευνα μεταξύ των φροντιστών στα αμερικανικά γηροκομεία διαπιστώνει ότι τα τρία τέταρτα διστάζουν να εμβολιαστούν.
Πώς γίνεται άνθρωποι που θα έπρεπε να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα οφέλη των εμβολίων να αρνούνται να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους;
«Σε πολλές περιπτώσεις, η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια δεν οφείλεται σε έλλειψη πληροφόρησης αλλά σε έλλειψη εμπιστοσύνης» λέει στον New Yorker ο Ντέιβιντ Γκραμόφσκι, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
«Το προσωπικό δεν εμπιστεύεται την ηγεσία. Αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την κυβέρνηση. Δεν έχει λάβει αποζημίωση για επικίνδυνη εργασία. Δεν έχει λάβει εξοπλισμό προσωπικής προστασίας. Δεν έχει λάβει σεβασμό».
«Πώς λοιπόν μας προκαλεί έκπληξη ότι είναι δύσπιστοι απέναντι σε κάτι που νιώθουν ότι τους επιβάλλεται;» διερωτάται ο καθηγητής.
Ασαφής η κατάσταση στην Ελλάδα
Το σκεπτικό του Γκραμπόφσκι, σύμφωνα με το οποίο η καχυποψία απέναντι στα εμβόλια μεγεθύνεται λόγω των αδικιών του συστήματος, ίσως εξηγεί την διαφαινόμενη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εντάξει τους εργαζομένους των νοσοκομείων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, απορρίπτοντας τις σκέψεις να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών.
Παραμένει ακόμα ασαφές ποιο ποσοστό των υγειονομικών αρνούνται τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει νούμερα και οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι η γραφειοκρατία επηρεάζει τη συμμετοχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), εκτιμάται ότι έχει εμβολιαστεί περίπου το 50% του προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης. Εντούτοις, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στα ποσοστά ανταπόκρισης: ειδικότερα, το ποσοστό των δημόσιων γιατρών που ήταν πιστό στο ραντεβού του με τη… βελόνα ξεπερνά το 60%, όμως το αντίστοιχο ποσοστό για τους νοσηλευτές πέφτει στο 40%.
Επιπρόσθετα, η εικόνα αλλάζει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο: ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Νοσοκομείο Σωτηρία, που σημειωτέον είναι νοσοκομείο αναφοράς και έχει απορροφήσει τους πανδημικούς… κραδασμούς, το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 82%. Αντίστοιχα, στον Ευαγγελισμό το ποσοστό του ιατρικού προσωπικού που έχει υποβληθεί σε εμβολιασμό φτάνει το 90%, όμως εκτιμάται ότι τέσσερις στους δέκα νοσηλευτές αρνήθηκαν να ενταχθούν στη λίστα.
Ο πρόεδρος της ένωσης των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος κλήθηκε την Τετάρτη να σχολιάσει στο Open την είδηση ότι το μόλις το 44% των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», όπου καταγράφονται κρούσματα κοροναϊού μεταξύ του προσωπικού, έχει κάνει την πρώτη δόση των εμβολίων.
Ο κ. Γιαννάκος κατήγγειλε ότι η πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας έδωσε στους εργαζομένους μόνο μία ημέρα περιθώριο να δηλώσουν ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν.
Υποστήριξε δε ότι οι συνάδελφοί του που αρνούνταν τα εμβόλια έχουν πλέον «αλλάξει γνώμη», πλέον όμως δεν μπορούν να λάβουν την πρώτη δόση επειδή δεν το είχαν δηλώσει έγκαιρα.
Κάλεσε πάντως όλους τους υγειονομικούς να ανταποκριθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εμβολιαστούν.
Πίσω στις ΗΠΑ, ο καθηγητής Γκραμπόφσκι συμφωνεί ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν δίνει λύση στο πρόβλημα.
«Πέρα από τα ηθικά ζητήματα, αυτοί που υποστηρίζουν τα υποχρεωτικά μέτρα δεν κατανοούν την αγορά εργασίας […] Πολλοί εργαζόμενοι θα έλεγαν ‘όχι ευχαριστώ’ και τα γηροκομεία θα έμεναν με ακόμα λιγότερους υπαλλήλους από ό,τι σήμερα».
«Τα γηροκομεία θα γίνονταν πολύ επικίνδυνα μέρη» προειδοποίησε.
- Έτρεξε επτά μαραθώνιους σε επτά ημέρες σε επτά ηπείρους
- Γιορτές με κορονοϊό και γρίπη – Αύξηση των κρουσμάτων είδε ο ΕΟΔΥ
- Σάλαχ: «Αυτή είναι η τελευταία μου χρόνια στη Λίβερπουλ» (vid)
- Καφετέρια είχε μετραπεί σε παράνομο καζίνο με ρουλέτες, φρουτάκια και blackjack – Πέντε συλλήψεις
- Πώς η Βραζιλία μείωσε τα κρούσματα φυματίωσης μοιράζοντας μετρητά
- Άσαντ: Στο φως το μυστικό εργαστήριο χημικών του στη Συρία – Βίντεο μέσα από τις δαιδαλώδεις εγκαταστάσεις