Ηλεκτρονικό σακίδιο πλάτης μειώνει το βάρος στους ώμους
Καινοτομία για ξεκούραστο περπάτημα
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Μαθητές, στρατιώτες και εκδρομείς –όλοι τους γνωρίζουν πόσο κουραστικό μπορεί να γίνει ένα σακίδιο πλάτης.
Ένα πειραματικό, ηλεκτρονικό σακίδιο που αναπτύχθηκε στην Κίνα υπόσχεται τώρα να κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη.
Το σακίδιο κάνει το φορτίο να φαίνεται 20% ελαφρύτερο και παράλληλα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος, αναφέρουν οι δημιουργοί του στο ACS Nano, μια επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας.
Το σκαμπανέβασμα του σακιδίου δίνει ηλεκτρικό ρεύμα χάρη σε «τριβοηλεκτρικές νανογεννήτριες», μικρές συσκευές που μετατρέπουν τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική.
Animation που δείχνει τον μηχανισμό του σακιδίου (Ze Yang et al. / ACS Nano)
Για τη μείωση της καταπόνησης, το σακίδιο περιέχει δύο λωρίδες ελαστομερούς υλικού που συρρικνώνεται και τεντώνεται καθώς το σακίδιο ανεβοκατεβαίνει με το περπάτημα.
Οι ελαστομερείς λωρίδες όχι μόνο περιορίζουν κατά 20% τις δυνάμεις που δέχονται οι ώμοι του χρήστη, αλλά επιπλέον μειώνουν κατά 29% την κατακόρυφη ταλάντωση του σακιδίου, κάτι που διευκολύνει ακόμα περισσότερο τον χρήστη σε κανονικό ρυθμό βάδισης.
Χάρη σε ελαστικές λωρίδες που τεντώνονται και συστέλλονται, η κίνηση του φορτίου (πράσινο) αποσυνδέεται από την κίνηση του σακιδίου (Ze Yang et al. / ACS Nano)
Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Τσίνγκουα του Πεκίνου και άλλα κινεζικά ιδρύματα δεν διευκρινίζει αν έχουν κατοχυρώσει το σύστημα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ή αν σκοπεύει να το βγάλει σε παραγωγή.
Αναφέρει πάντως ότι το σακίδιο είναι ιδανικό για χρήση από σωστικά συνεργεία σε δύσβατες περιοχές, και θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για την τροφοδοσία φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν πάντως ότι για να γίνει αυτό η αποδοτικότητα των τριβοηλεκτρικών γεννητριών θα πρέπει να αυξηθεί πάνω από το σημερινό επίπεδο του 14%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις