Στις 4 Φεβρουαρίου του 1902 γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ ο Τσάρλς Λίντμπεργκ, ο πρώτος άνθρωπος που κατόρθωσε να διασχίσει πετώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό χωρίς να πραγματοποιήση καμία ενδιάμεση προσγείωση.

Η είδηση του υπερφυσικού για την εποχή εκείνη κατορθώματος, που επιτεύχθηκε στις 21 Μαΐου 1927, προκάλεσε φρενίτιδα.

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ», 28.5.1927, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Γράφει το «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ» της 28ης Μαΐου 1927:

«Ο Κάρολος Λίντμπεργκ, ο ατρόμητος, ο πραγματικός τρελλός, ο άνθρωπος μυστήριον, επέρασε με το αεροπλάνον του τον ωκεανόν φθάσας από Νέας Υόρκης εις Παρισίους χωρίς κανένα σταθμόν και προσγειωθείς εις το αεροδρόμιον του Μπουρζέ, μεταξύ ενός πλήθους καταπλήκτου, ενθουσιώδους, συγκινημένου, κατεχομένου από όλα τα αισθήματα που δοκιμάζει η ψυχή του ανθρώπου εμπρός εις μίαν πρωτοφανή πράξιν τόλμης, θελήσεως, ενεργητικότητος.

»Έφθασε την 22.19 νυκτερινήν ώραν του Σαββάτου. Από την Νέαν Υόρκην είχεν αναχωρήση την 7.52 πρωινήν της Παρασκευής. Το να λεχθή ότι η πτήσις του Λίντμπεργκ περνά τα όρια κάθε ανθρώπινης φαντασίας δεν θα είνε υπερβολή, δεδομένου ότι η όλη επιχείρησις έγινε υπό όρους που έχουν κάτι το θαυματουργόν».

Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ

Ελάχιστοι γνώριζαν για τις προθέσεις του Λίντερμπεργκ, και το παράτολμο εγχείρημά του δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την απογείωση του από τη Νέα Υόρκη.

«Μερικοί διστακτικοί είπαν αστειότητες. «Μετά δύο ώρας θα μάς αναγγελθή ότι επέστρεψεν εις το σημείον αναχωρήσεως». Όλοι όμως συμφωνούσαν ότι η πράξις του Λίντμπεργκ ήτο καθαρή τρέλλα. Μα ποιος είνε αυτός ο Λίντμπεργκ;

Ο άγνωστος Λίντμπεργκ

»Οι ίδιοι οι Αμερικανοί δεν ήξεραν τίποτε και τηλεγραφούσαν δεξιά και αριστερά διά να μάθουν δια τον άνθρωπον, διά τα χαρακτηριστικά του αεροπλάνου του. Κανείς όμως δεν εγνώριζε τίποτε. Πώς ανεχώρησε; Αιφνιδίως. Χωρίς καμμίαν διαφημιστικήν προπαρασκευήν. Εν τούτοις το απόγευμα του Σαββάτου αντί της ειδήσεως επανόδου εις την βάσιν του τα γαλλικά τηλεγραφικά πρακτορεία ανήγγελον την σημείωσίν του εις τας ιρλανδικάς ακτάς»

Σύμφωνα με πληροφορίες που βγήκαν αργότερα στο φως ο Λίντμπεργκ είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση μιας ομάδας επιχειρηματιών και για περίπου ένα δεκαπενθήμερο έκανε δοκιμαστικές πτήσεις του νέου αεροσκάφους του.

«Ο Κάρολος Λίντμπεργκ, ένα παιδί εικοσιπέντε χρονών με πρόσωπον γεμάτον από ζωηρότητα και δράσιν, έκαμε μερικές πρόβες με το μηχάνημά του έχοντας ως επιβάτην την μητέρα του διδάκτορα της χημείας, σ’ ένα βιομηχανικόν εργοστάσιον.

Η άφιξη στο Παρίσι

Η πτήση του Λίντμπεργκ από τη Νέα Υόρκη προς το Παρίσι εξελίσσεται ομαλά. Ο αμερικανός πιλότος και η παγκόσμια αεροπλοΐα απέχουν λίγα λεπτά από το θαύμα.

Εν αναμονή του εμβληματικής σημασίας επιτεύγματος ένας από τους κορυφαίους αεροναυπηγούς της Γαλλίας, που δεν κατονομάζεται, σχολιάζει:

«Αν ο Λίντμπεργκ φθάση στο Παρίσι προτείνω να βάλουμε φωτιά σ’ όλες της εγκαταστάσεις κατασκευής αεροπλάνων, γιατί όλαι αι μελέται και όλοι οι υπολογισμοί θα καταρριφθούν από το μηχάνημα του Ράιαν»

(…)

«Περί ώραν 22:16 εις προβολεύες απέχων τέσσαρα χιλιόμετρα από το Παρίσι, έκαμεν ένα ειδικό σύνθημα. Ο Λίντεμπεργκ βρισκόταν πια σε παρισινό έδαφος. Αμέσως όλοι οι προβολείς συνεκέντρωσαν τας ακτίνας των και αναζητούσαν το αεροπλάνον που κατηυθύνετο προς το Παρίσι.

»Αι δομαί φωτός δύο διασταυρουμένων προβολέων έβαλαν στη μέση το αεροπλάνο που φαινόταν σαν μικροσκοπικό μετέωρο και το συνώδευσαν μέσα σε καταρράκτας φωτός μέχρι της προσγειώσεώς του»

Αμέσως μετά την ομαλή προσγείωση του Λίντμπεργκ, χιλιάδες Παριζιάνοι έτρεξαν προς το μέρος του.

«Το τι επηκολούθησεν από εκείνη την στιγμήν είνε κάτι το αφάνταστον και απερίγραπτον.

Από το μικρό μηχάνημα που απήστραπτε κάτω από το φως όλων των προβολέων που συνεκέντρωναν τας δεσμάς των επάνω του, πήδησε ένας νέος στη γη χαρούμενος, ελαφρός σαν παιδάκι. Έβγαλε αμέσως την κάσκα του…Έπειτα ανέσυρε από το αεροπλάνο ένα ψαθάκι και το φόρεσε»

Το πλήθος έτρεξε και περικύκλωσε τον Λίντμπεργκ και το αεροπλάνο του.

«Με μεγάλο κόπο ένα μικρό τμήμα στρατιωτών περιεκύκλωσε τον Λίντμπεργκ και τον επροστάτευσε μέχρι της αφίξεως των γαλλικών αρχών, αι οποίαι με τους παρόντας Αμερικανούς τον εκράτησαν προς στα χέρια και τον έφεραν εν θριάμβω»

Ο κόσμος όμως, μέσα στον ενθουσιασμό του, δεν φάνηκε το ίδιο φιλικός και προς το θρυλικό αεροπλάνο.

«Εν τω μεταξύ το πλήθος ώρμησε κατά του μηχανήματος και με μπαστουνιές με νυχιές, απέσπα διάφορα κομματάκια του αεροπλάνου για ανάμνησι. Μετά ολίγα λεπτά το δοξασμένο μηχάνημα ήτον σ’ αξιοθρήνητη κατάσταση».

Η ημέρα εκείνη της προσγείωσης  του Λίντμπεργκ ήταν μία ημέρα ορόσημο για την εξέλιξη της παγκόσμιας αεροπλοΐας αλλά και για τη ζωή του Λίντμπεργκ ο οποίος όμως αργότερα θα απασχολούσε την κοινή γνώμη για λόγους τραγικούς.

Το 1932, η απαγωγή του 20 μηνών γιού του, που τελικά θα βρεθεί νεκρός, απασχόλησε ολόκληρο τον πλανήτη και χαρακτηρίστηκε λίγο αργότερα ως το «Έγκλημα του αιώνα».

Τέλος, λίγα χρόνια αργότερα, οι εγκωμιαστικές δηλώσεις του για το ναζιστικό καθεστώ του Χίτλερ, από το οποίο παρασημοφορήθηκε, και τα υποτιμητικά σχόλιά του κατά των Εβραίων δημιούργησαν κύμα αντιδράσεων.

Το κείμενο βασίστηκε σε υλικό του Ιστορικού Αρχείου των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ».