Πλημμύρες, τριξίματα και σκουπίδια που «ακούγονται σαν βόμβες»: Η ζωή σε έναν ουρανοξύστη $3,1 δισ.
Οι ένοικοι, που έχουν καταβάλει εκατομμύρια δολάρια για τα διαμερίσματά τους, είναι αντιμέτωποι με προβλήματα των… καθημερινών ανθρώπων
Με ύψος που ξεπερνά τα 400 μέτρα, στον αριθμό 432 της Παρκ Άβενιου, ο πύργος ήταν κάποτε το ψηλότερο οικιστικό κτίριο στον πλανήτη –και η κορύφωση της ανόδου των πολυτελών διαμερισμάτων στη Νέα Υόρκη στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, που πυροδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από ξένους αγοραστές, που έψαχναν για διακριτικότητα και μεγάλες φοροαπαλλαγές.
Έξι χρόνια μετά, οι κάτοικοι αυτού του πολυτελούς πύργου βρίσκονται σε κόντρα με τους κατασκευαστές, αλλά και μεταξύ τους, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμη και αν το διαμέρισμά σου κοστίζει πολλά εκατομμύρια δολάρια, δεν σημαίνει ότι δεν θα σου προκαλέσει και προβλήματα.
Οι καταγγελίες των κατοίκων αφορούν ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων από υδραυλικά και μηχανικά προβλήματα, συχνές βλάβες των ανελκυστήρων και τοίχους που… τρίζουν σαν αμπάρια πλοίων. Όλες τους συνδέονται άμεσα με το κυριότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του κτιρίου: Το τεράστιο ύψος του. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν μιλώντας στους Times της Νέας Υόρκης ορισμένοι ιδιοκτήτες και μηχανικοί, ενώ υπάρχουν και επίσημα έγγραφα που τους επιβεβαιώνουν.
Λιγότερα από δέκα χρόνια αφού ο πύργος έσπασε το μέχρι τότε ρεκόρ για το ψηλότερο οικιστικό κτίριο, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα παράπονα, εγείροντας ανησυχίες πως ίσως οι κατασκευαστικές μέθοδοι –αλλά και τα δομικά υλικά- δεν ανταποκρίνονταν στις σύγχρονες προόδους της μηχανικής. Ειδικοί που γνωρίζουν καλά τη συγκεκριμένη διαμάχη, εξηγούν στους Times ότι αντίστοιχα προβλήματα έχουν παρουσιαστεί και σε άλλους τέτοιους πύργους, παραμένοντας όμως προς το παρόν στην αφάνεια.
Οι συγκρούσεις για το κτίριο της Παρκ Άβενιου φέρνουν στο προσκήνιο και μια συνήθως αθέατη πλευρά της λεγόμενης Σειράς των Δισεκατομμυριούχων. Πρόκειται για μια σειρά από διαδοχικούς πανύψηλους πύργους κοντά στο Σέντραλ Παρκ, που μεταμόρφωσαν την κορυφογραμμή των κτιρίων της πόλης, οι ταυτότητες των ιδιοκτητών των οποίων είναι σχεδόν στο σύνολό τους κρυμμένες πίσω από εταιρείες-βιτρίνες.
Το κτίριο, ένας λεπτός πύργος που οι επικριτές του έχουν παρομοιάσει με… μεσαίο δάχτυλο, δεν διαθέτει πολλά ελεύθερα διαμερίσματα, ενώ εκτιμάται ότι ο μέσος όρος η αξία του κυμαίνεται περίπου στα $3,1 δισ. Το ρετιρέ του 96ου ορόφου πωλήθηκε το 2016 σχεδόν για $88 εκατ. σε μια εταιρεία που εκπροσωπεί τον Σαουδάραβα μεγιστάνα Φαγουάζ Αλχοκάιρ. Η Τζένιφερ Λόπεζ και ο Άλεξ Ροντρίγκεζ αγόρασαν διαμέρισμα σχεδόν 400 τ.μ. το 2018 έναντι $15,3 εκατ., το οποίο μεταπώλησαν έναν χρόνο αργότερα.
Τώρα, η αλληλογραφία μεταξύ των κατοίκων, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται μερικοί από τους πιο πλούσιους και επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο, αποκαλύπτει σκληρές διαφωνίες, καθώς προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα του κτιρίου χωρίς να υποτιμηθεί η αξία των πανάκριβων ιδιοκτησιών τους.
«Ήμουν σίγουρη ότι θα ήταν το καλύτερο κτίριο στη Νέα Υόρκη», δηλώνει στους Times η Σαρίνα Αμπράμοβιτς, μια από τις πρώτες κατοίκους του κτιρίου. «Το χρεώνουν ακόμη λες και είναι κανένα δώρο του Θεού προς τον κόσμο –και πραγματικά, δεν είναι».
Το CIM Group, μια από τις κατασκευαστικές εταιρείες, έγραψε σε ανακοίνωσή του ότι το κτίριο «είναι ένα επιτυχώς σχεδιασμένο και κατασκευασμένο project που ουσιαστικά έχει γίνει sold-out» και ότι «εργάζονται από κοινού» με την επιτροπή των διαμερισμάτων, η οποία μέχρι τον Ιανουάριο βρισκόταν υπό την ηγεσία των κατασκευαστών –πλέον, σε αυτή έχουν εκλεγεί οι κάτοικοι. (Συνήθως οι κατασκευαστές ελέγχουν αυτού του είδους τις επιτροπές κατά τα πρώτα χρόνια μετά την ανέγερση τέτοιων κτιρίων). «Όπως και σε κάθε άλλο καινούργιο κτίριο, σε αυτή την περίοδο έγιναν εργασίες συντήρησης και ολοκλήρωσης», υποστηρίζουν. Η Macklowe Properties, η άλλη κατασκευαστική εταιρεία, αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.
Η Αμπράμοβιτς και ο σύζυγός της, ο Μικαΐλ, είναι συνταξιούχοι επιχειρηματίες που εργάστηκαν στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αγόρασαν διαμέρισμα πάνω από 300 τ.μ. σε έναν από τους ψηλότερους ορόφους έναντι σχεδόν $17 εκατ. το 2016, ως δεύτερη κατοικία κοντά στα σπίτια των ενήλικων παιδιών τους.
Η ίδια δηλώνει στους Times ότι η αγορά τους την απογοήτευσε από την πρώτη μέρα, όταν εγκατέλειψε το σπίτι τους στο Λονδίνο το 2016 προκειμένου να μετακομίσει εκεί. Αν και, όπως λέει, περίμενε να βρει ένα ετοιμοπαράδοτο διαμέρισμα, διαπίστωσε ότι τόσο η δική της ιδιοκτησία όσο και το υπόλοιπο κτίριο, βρισκόταν ακόμη υπό κατασκευή.
«Με έβαλαν σε έναν ετοιμόρροπο ανελκυστήρα που περιτριγυριζόταν από ατσάλινες πλάκες και σανίδες, μαζί με έναν εργάτη που φορούσε καπέλο εργοταξίου», θυμάται. «Έτσι ανέβηκα στο καταπληκτικό διαμέρισμά μου».
Έκτοτε τα προβλήματα κλιμακώνονται διαρκώς, υποστηρίζει. Στο κτίριο έχει σημειωθεί σειρά από πλημμύρες. Ανάμεσά τους και δυο διαρροές μέσα στον Νοέμβριο του 2018, όπως παραδέχτηκε ο διαχειριστής του κτιρίου, Λεν Τσαρνέκι, σε e-mail προς τους ενοίκους.
Και τα δύο συμβάντα συνέβησαν σε μηχανικούς ορόφους που έχουν επικριθεί για το υπερβολικό ύψος τους –ένα στοιχείο που επέτρεψε στους κατασκευαστές να χτίσουν ένα κτίριο ψηλότερο από το επιτρεπτό, καθώς οι μηχανικοί όροφοι δεν προσμετρούνται στο συνολικό επιτρεπτό ύψος του κτιρίου.
Σε κλήση με τους Times ο Τσαρνέκι δήλωσε ότι «δεν είναι εξουσιοδοτημένος να σχολιάσει την υπόθεση».
Μετά το πρώτο περιστατικό, το νερό έφτασε στο διαμέρισμα της Αμπράμοβιτς που βρίσκεται αρκετούς ορόφους κάτω από τη διαρροή, προκαλώντας ζημιές αξίας περίπου $500.000 όπως λέει.
Αντίστοιχες καταγγελίες έχουν κάνει και άλλοι ένοικοι, ενώ ένας αγοραστής που είχε υπογράψει συμβόλαιο $46,25 εκατ. έκανε λόγο για «καταστροφική πλημμύρα».
Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και σε άλλα αντίστοιχα κτίρια σύμφωνα με μηχανικούς που εργάζονται σε αυτά. Όλα τα κτίρια, για παράδειγμα, κινούνται από τους ισχυρούς ανέμους, όμως σε τόσο μεγάλα ύψη, η δύναμη που ασκείται είναι ισχυρότερη. Έτσι προκαλούνται προβλήματα; Στους ανεμιστήρες, καθώς ο άνεμος κάνει τα καλώδιά τους να κινούνται ανεξέλεγκτα.
Άλλο ένα συνηθισμένο παράπονο των ενοίκων αφορά τον θόρυβο, σύμφωνα με τον Λουκ Λιουνγκ, διευθυντή της αρχιτεκτονικής εταιρείας Skidmore Owings and Merill. Ο ίδιος έχει ακούσει το μούγκρισμα των μεταλλικών θωρακίσεων μέσα στους τοίχους καθώς τα κτίρια λικνίζονται στον άνεμο, αλλά και το στοιχειωμένο ουρλιαχτό του ανέμου που περνά από τους διαδρόμους και το φρεάτιο του ασανσέρ.
Άλλοι ισχυροί θόρυβοι; Τα σκουπίδια που πέφτουν στον σκουπιδοφάγο και ακούγονται σαν… βόμβες, σύμφωνα με τα πρακτικά συνέλευσης του κτιρίου το 2019.
- Πολυτεχνείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το τριήμερο των εκδηλώσεων – Πότε κλείνουν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας
- ΠΑΣΟΚ σε Μαξίμου: Δεν θέλουν να στηρίξουν τη δημόσια υγεία λόγω της ιδεοληψίας τους
- Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία μπορεί να είναι χειρότερος από τον αναμενόμενο
- Social Media: Κορυφαίες ενημερωτικές ιστοσελίδες βάζουν Χ στο Twitter
- Η Superleague θέλει 65 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της επόμενης σεζόν
- Τραμπ και Μπάιντεν τρώνε, ταξιδεύουν και διασκεδάζουν μαζί χάρη στο AI [Βίντεο]