Κοροναϊός : Πώς εφαρμόζουν την υποχρεωτική καραντίνα των διεθνών αφίξεων 9 χώρες στον κόσμο
Το μέτρο έχει κρατήσει τα κρούσματα κοντά στο μηδέν για πολλές από τις χώρες που το εφαρμόζουν από την αρχή –και με τη δέουσα προσοχή και αυστηρότητα
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Μπορεί οι περισσότεροι εξ ημών να παραμένουμε εγκλωβισμένοι στην πόλη κατοικίας μας, όμως οι ταξιδιώτες δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς από τον πλανήτη. Είτε πρόκειται για επαγγελματίες που πρέπει να μεταβούν στο εξωτερικό για κάποια δουλειά, είτε για τουρίστες που εκμεταλλεύονται τη σχετική χαλαρότητα ορισμένων κρατών, κάποιοι λίγοι άνθρωποι εξακολουθούν να κινούνται.
Καθώς, όμως, οι νέες μεταλλάξεις εξαπλώνονται σαν αστραπή στον πλανήτη, απειλώντας ακόμη και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, οι ειδικοί εξετάζουν προσεκτικά τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία σε αρκετές χώρες του κόσμου, σταματώντας τον ιό με το που θα περάσει τα σύνορα. Ανάμεσά τους, εξαιρετικά αποτελεσματική έχει αποδειχθεί η υποχρεωτική καραντίνα όλων των διεθνών αφίξεων, την οποία εφαρμόζουν ήδη αρκετές χώρες του κόσμου –η καθεμιά με τον δικό της τρόπο.
Καναδάς
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η χώρα του θα αρχίσει να απαιτεί όλες οι διεθνές αφίξεις να απομονώνονται σε ξενοδοχεία, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του υποχρεωτικού τεστ που κάνουν όλοι κατά την άφιξη. Μάλιστα, οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδείξουν αρνητικό τεστ κοροναϊού και κατά την επιβίβαση στο αεροπλάνο προς τον Καναδά.
«Οι ταξιδιώτες θα πρέπει στη συνέχεια να περιμένουν τρεις ημέρες σε εγκεκριμένο ξενοδοχείο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματά του τεστ τους, με δικά τους έξοδα, που αναμένεται να ξεπερνούν τα $2.000», εξήγησε ο Τρουντό.
Βρετανία
Εκτός από τα νέα μέτρα που απαιτούν επίσημη αιτιολόγηση για την αναχώρηση από τη χώρα, οι βρετανοί θα πρέπει επιστρέφοντας στην πατρίδα τους από 30 χώρες που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» να απομονωθούν υποχρεωτικά σε ξενοδοχεία για 10 ημέρες από την άφιξή τους. Το κόστος της διαμονής και της διατροφής θα βαραίνει τους ταξιδιώτες, ενώ οι αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε εκτίμηση του ύψους αυτού του ποσού. Οι αφίξεις από χώρες χαμηλότερου κινδύνου απαιτείται επίσης να μπουν σε καραντίνα –αυτή τη φορά, όμως, στο σπίτι τους.
Νέα Ζηλανδία
Η χώρα του Ειρηνικού όχι μόνο επιτρέπει την είσοδο μόνο σε μόνιμους κατοίκους και πολίτες της, αλλά από την αρχή της πανδημίας απαιτεί οι αφίξεις να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο όπου επαγγελματίες υγείας τους υποβάλλουν σε αλλεπάλληλα τεστ κοροναϊού. Το πρόγραμμα διασφαλίζει ότι οι ενδεχόμενοι φορείς του ιού, που βρίσκονται ακόμη στην περίοδο επώασης, δεν θα κυκλοφορήσουν στη χώρα διασπείροντας την ασθένεια. Το φθινόπωρο, η χώρα βρέθηκε στα διεθνή πρωτοσέλιδα όταν κατάφερε να εντοπίσει πολλαπλά κρούσματα από πτήση μεγάλης απόστασης στο Όκλαντ. Την τελευταία φορά, όμως, που απασχόλησε τη διεθνή επικαιρότητα, ήταν επειδή ενδέχεται να προκάλεσε λοιμώξεις σε τρεις ταξιδιώτες που διέμειναν στο ξενοδοχείο, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό μετά το τέλος της καραντίνας τους.
Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας καλύπτει το κόστος των εγκαταστάσεων, με εξαίρεση την περίπτωση των ταξιδιωτών που σχεδιάζουν να φύγουν και πάλι από τη χώρα σε διάστημα 90 ημερών από την ημέρα χρήσης του προγράμματος καραντίνας.
Ταϊλάνδη
Όλοι οι επισκέπτες της Ταϊλάνδης είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες σε κυβερνητικά εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν πολυτελή θέρετρα και ξενοδοχεία που έχουν προσαρμοστεί και προσφέρουν… πακέτα καραντίνας. Το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα επιτρέπει στους πολίτες κάθε χώρας να μπουν σε καραντίνα προκειμένου να επισκεφθούν την Ταϊλάνδη, ενώ είναι μέρος ενός νέου μακροχρόνιου προγράμματος βίζα που ξεκίνησε η Ταϊλάνδη τους τελευταίους μήνες με σκοπό να αναθερμάνει τον τουρισμό της.
Χονγκ Κονγκ
Έχοντας επιβάλει μια εξαιρετικά μακρόχρονη καραντίνα, το Χονγκ Κονγκ απαιτεί οι ταξιδιώτες να απομονωθούν επί 21 ημέρες σε μια εγκατάσταση κατά την άφιξή τους, αλλά και να βγουν αρνητικοί σε τεστ που πραγματοποιούνται την 11η και την 21η ημέρα της διαμονής τους προκειμένου να αφεθούν να κυκλοφορήσουν στην πόλη. Το κόστος της διαμονής βαραίνει τον επισκέπτη και οι επιλογές περιλαμβάνουν οικονομικά ξενοδοχεία, αλλά και πολυτελείς, πανάκριβες εγκαταστάσεις. Όλες οι επιλογές περιλαμβάνουν φαγητό που σερβίρεται στο δωμάτιο.
Νότια Κορέα
Αν και η Νότια Κορέα επιτρέπει στους ταξιδιώτες από χώρες υψηλού κινδύνου, όπως οι ΗΠΑ, να την επισκεφθούν με τον όρο της επίδειξης αρνητικού τεστ κοροναϊού, όλες οι αφίξεις πρέπει να συμπληρώσουν 14 ημέρες καραντίνας σε εγκεκριμένο από την κυβέρνηση ξενοδοχείο, με δικά τους έξοδα.
«Οι περισσότεροι τουρίστες θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις με δικά τους έξοδα», σύμφωνα με τη νοτιοκορεάτικη πρεσβεία των ΗΠΑ. «Τα μέτρα ελέγχου για τον κοροναϊό υπόκεινται σε αλλαγές που μπορεί να ανακοινωθούν λίγο πριν την εφαρμογή τους».
Αυστραλία
Η αυστραλιανή κυβέρνηση απαιτεί όλες οι αφίξεις –που αφορούν μόνο επαναπατρισθέντες Αυστραλούς- να μπαίνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο ελεγχόμενο από το κράτος επί 14 ημέρες. Το προκαθορισμένο κόστος της διαμονής χρεώνεται στον επισκέπτη, που πρέπει να βγει αρνητικός στα τεστ κοροναϊού που θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα που θα μείνει εκεί. Στο τελικό κόστος, που ανέρχεται στα $2.200, περιλαμβάνονται τα γεύματα για ένα άτομο.
Ταϊβάν
Από τον Ιανουάριο, όταν και ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα, η Ταϊβάν, με τα εξαιρετικά λίγα κρούσματα κοροναϊού, επιτρέπει πλέον την είσοδο μόνο σε μόνιμους κατοίκους και πολίτες της και μόνο αν εκείνοι συναινέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα καραντίνας της χώρας με διάρκεια 14 ημερών. Όσοι φτάνουν στη χώρα, θα πρέπει να παρουσιάσουν στις υγειονομικές αρχές τον χώρο στον οποίο θα περάσουν την καραντίνα τους, καθώς επίσης και τα στοιχεία επικοινωνίας τους προκειμένου εκείνοι να μπορούν να τους εντοπίσουν αν χρειαστεί. Παράλληλα, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί δεδομένα γεωεντοπισμού από τα κινητά τους τηλέφωνα προκειμένου να επιβεβαιώνει την τοποθεσία των ταξιδιωτών που (υποτίθεται ότι) είναι σε καραντίνα. Οι καραντίνες πρέπει να πραγματοποιούνται σε εγκαταστάσεις όπου δεν κατοικούν ήδη άλλα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην χώρα και ζουν με την οικογένειά τους που δεν ταξίδεψε μαζί τους, θα πρέπει να μείνουν σε ξενοδοχείο για όλο το 14ήμερο.
Σιγκαπούρη
Αν και επιτρέπει την είσοδο σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο, η Σιγκαπούρη απαιτεί οι επισκέπτες να τεθούν σε καραντίνα σε προκαθορισμένα ξενοδοχεία για 14 ημέρες, εκτός αν έχουν περάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν την άφιξή τους σε χώρα χαμηλού κινδύνου. Το κόστος διαμονής ανέρχεται στα $2.000 και δεν περιλαμβάνει το κόστος των υποχρεωτικών τεστ κοροναϊού, σύμφωνα με την μεταναστευτική υπηρεσία της χώρας.
Με πληροφορίες από την Washington Post
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις