«Καίγονται» τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών
Η έξαρση της πανδημίας, οι χαμηλοί ρυθμοί εμβολιασμού και το γεγονός ότι θα χάσουμε και αυτό το καλοκαίρι για τον τουρισμό, βάζουν φρένο στην εκλογολογία
- Νέα καταγγελία για πλαστά χαρτονομίσματα - «Επέμεναν ότι στη δική τους τράπεζα αποκλείεται»
- Ο καιρός μέχρι την Κυριακή - Πότε έρχονται βροχές, καταιγίδες και «μπόλικα» χιόνια
- Κώστας Χαρδαβέλλας: Η σύζυγός του αποκαλύπτει ότι δεν έφυγε από τη ζωή από καρκίνο
- Νεκροί από σφαίρες οι γονείς και τρία παιδιά μέσα στο σπίτι τους, τραυματισμένο το τέταρτο
Ταφόπλακα στην όποια σκέψη για εκλογές από το φθινόπωρο βάζει η ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας, που κινείται πλέον εκτός προβλέψεων, και κατά τα φαινόμενα θα συνεχίσει να τρώει σαν σαράκι την οικονομία και την κυβερνητική ατζέντα διαγράφοντας επομένως και την παραμικρή εναπομείνασα υποψία για πρόωρες κάλπες. Ούτως ή άλλως, παρά την έντονη σεναριολογία που πυροδότησε καταρχάς ο ανασχηματισμός, και στη συνέχεια η ελπίδα των εμβολίων και η περί εξόδου προσδοκία από την κρίση από τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη έχουν απορρίψει προ πολλού το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Εξάλλου, είναι ένα ζήτημα αυτή τη στιγμή, λόγω του σφυροκοπήματος από την πανδημία, που ούτε κατά το ελάχιστο μπορεί να απασχολήσει την κοινωνία και τους πολίτες, ακόμα και αν το πολιτικό σύστημα με την παραμικρή σπίθα μπορεί να δηλώνει ετοιμοπόλεμο. Ακόμα και οι φωνές που μιλούσαν για ενδεχόμενο πειρασμού από το φθινόπωρο, λόγω των θετικών για την κυβέρνηση γκάλοπ και των πόρων που θα πέσουν στην οικονομία το 2021, φαίνεται να σωπαίνουν αφού η κατάσταση δείχνει να τραβάει σε χρόνο και η εποχή μετά την υγειονομική κρίση απαιτεί σοβαρότητα και υπεύθυνη στάση από τα κόμματα.
Οι ελπίδες του εμβολίου
Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από την είδηση πως υπάρχει ορίζοντας ελπίδας λόγω εμβολίου, το οποίο πυροδότησε πάλι την εκλογολογία, προερχόμενη κυρίως από την αντιπολίτευσ. Μια εκλογολογία η οποία όμως καταρρέει μετά το θρίλερ που στοιχειώνει την Ευρώπη ο εκτός τόπου και χρόνου ρυθμός εμβολιασμού. Με την κατάσταση αυτή ξυπνούν φόβοι πως το κουβάρι με τα εμβόλια δίνει σήμα ότι ο δρόμος προς την “ελευθερία” αργεί πολύ και πιθανότητα να “φάει” και το 2021. Πάντως, στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού διαψεύδουν εδώ και μήνες πως υπάρχει εκλογικός σχεδιασμός πόσο μάλλον να έχει οριστεί και συγκεκριμένος χρόνος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείχνει προς ολοκλήρωση της θητείας, μην επαληθεύοντας όσους θέλουν σενάρια να καεί προ του 2023 η απλή αναλογική.
Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν μεγάλο ποσοστό των πολιτών να επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, αν και φαίνεται πως από την άλλη να πιστεύει ότι θα διεξαχθούν εκλογές πριν από τη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας. Ο εκτροχιασμός της πανδημίας και η αβεβαιότητα των επόμενων μηνών δεν μπορεί ρεαλιστικά εξάλλου να βάλει στο τραπέζι τέτοια ζητήματα και να ληφθούν τέτοιου είδους πολιτικές αποφάσεις. Το κινούμενο έδαφος που έχει δημιουργήσει η πανδημία φέρνει, επίσης, συνεχώς αναθεωρήσεις για το σχεδιασμό των επόμενων τριμήνων σε όλα τα επίπεδα.
Το στοίχημα
Το μεγάλο στοίχημα για το επόμενο εξάμηνο είναι ο εμβολιασμός, την ίδια ώρα που το στρατηγείο της Ε.Ε. δέχεται κριτική για αργοπορία στην έναρξη των εμβολιασμών με τους επικριτές να επισημαίνουν την πρόοδο που έγινε στη Βρετανία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ως ένδειξη αποτυχίας του σχεδιασμού στις Βρυξέλλες. Αυτό σε αριθμούς σημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πιθανό πλήγμα 90 δισεκ. ευρώ στην οικονομία εαν δεν φτάσει τον ρυθμό εμβολιασμού κατά της COVID-19 που έχουν άλλες περιοχές, σύμφωνα με σημερινή μελέτη.
Για να πετύχει τον στόχο για ανοσία του 70% των ενηλίκων ως το καλοκαίρι, η ΕΕ θα χρειαστεί να αυξήσει στο εξαπλάσιο τον ρυθμό των εμβολιασμών κατά της COVID-19, σύμφωνα με τη μελέτη, που έκανε ο ασφαλιστικός όμιλος Allianz και η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters πριν από την δημοσίευσή της. Με τον τρέχοντα ρυθμό, η ανοσία της αγέλης δεν θα έχει επιτευχθεί πριν από το 2022, σύμφωνα με την έρευνα, οι συντάκτες της οποίας επισημαίνουν επίσης ότι όσο περισσότερος καιρός χρειαστεί για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός της Ευρώπης, τόσο περισσότερο καιρό η οικονομία θα παρεμποδίζεται από περιοριστικά μέτρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις