Μητσοτάκης : Σωστή η απόφαση για συλλογική αγορά εμβολίων από την ΕΕ
Ο έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στη σκιά της κριτικής που έχει δεχθεί η Κομισιόν σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, τόνισε πως η στρατηγική που ακολουθήθηκε ήταν η σωστή.
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Οι αλλαγές στη λειτουργία των Airbnb και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Στο θέμα της διαπραγμάτευσης της ΕΕ σχετικά με την αγορά εμβολίων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως οι μικρότερες χώρες της Ενωσης θα είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αν καλούνταν να διαπραγματευτούν μόνες τους.
Ο έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στη σκιά της κριτικής που έχει δεχθεί η Κομισιόν σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, τόνισε πως η στρατηγική που ακολουθήθηκε ήταν η σωστή.
«Μπορώ να σας πω ότι ως μικρή χώρα, δεν θα ήθελα να διαπραγματευτώ κατά μόνας με τις μεγάλες φαρμακευτικές», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας:
«Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε συλλογικά. Ναι, υπήρξαν περιπλοκές και υπήρξαν προβλήματα, αλλά ας μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα».
O κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει κατά πόσον η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να αποκομίσει τον αριθμό των εμβολίων που τώρα έχει εξασφαλίσει αν δεν υφίστατο η κεντρική αγορά και διανομή με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας-μέλους, και το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για τα μικρότερα κράτη της ΕΕ, από την Πορτογαλία έως την Εσθονία, αλλά ακόμη και για μεγαλύτερα μέλη, όπως η Ιταλία.
«Μπορεί κανείς να συζητήσει σχετικά με την παράδοση [των εμβολίων] και εάν έγινε ο σωστός χειρισμός όχι όμως να αμφισβητήσει την κύρια απόφαση,» είπε ο πρωθυπουργός.
Δήλωσε μάλιστα ότι είναι αρκετά ικανοποιημένος με την εν γένει ανταπόκριση της Ελλάδας στην πανδημία, καθώς η χώρα έχει καταγράψει αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θανάτους από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, παρά την πρόσφατη αύξηση και ένα σύστημα υγείας σημαντικά αποδυναμωμένο από την κρίση χρέους που διήρκεσε ολόκληρη δεκαετία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις