Το κορίτσι που κρύβεται επειδή έβρισε το Ισλάμ
Πέρσι, στα 16 της βλαστήμησε το Κοράνι στο Instagram. Εως σήμερα έχει δεχτεί περισσότερες από 50.000 απειλές κατά της ζωής της και φοβάται ακόμη και να βγει στον δρόμο
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Είναι μόλις 17 χρόνων αλλά έχει δεχθεί περισσότερες από 50.000 απειλές κατά της ζωής της με αποτέλεσμα να ζει εδώ και έναν χρόνο υπό συνεχή αστυνομική προστασία, κρυμμένη ουσιαστικά στο σπίτι της, λαμβάνοντας κατ’ οίκον εκπαίδευση, και όχι λόγω της πανδημίας. Ολα αυτά, επειδή ξεστόμισε, μέσω Instagram, βαριές βλαστήμιες κατά του Ισλάμ. Ολα αυτά, στην πατρίδα του διαφωτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Λίγες υποθέσεις συμπυκνώνουν τόσο μεστά τη μεγάλη συζήτηση γύρω από την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στη βλασφημία και τα όριά τους στη Γαλλία όσο η «υπόθεση Μιλά» – και οι περισσότερες άλλες είχαν κακή κατάληξη.
Πριν από έξι χρόνια, δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo σφαγιάστηκαν επειδή είχαν δημοσιεύσει καρικατούρες του Μωάμεθ. Το περασμένο φθινόπωρο, ένας καθηγητής Ιστορίας – Γεωγραφίας αποκεφαλίστηκε επειδή έδειξε τις καρικατούρες αυτές στους μαθητές του, στο πλαίσιο ενός μαθήματος γύρω από την ελευθερία της έκφρασης. «Μισώ τη θρησκεία (…) Μόνο μίσος υπάρχει μέσα στο Κοράνι, το Ισλάμ είναι μια σκατούλα (…) Η θρησκεία σας, είναι σκατά, του Θεού σας, του βάζω ένα δάχτυλο μέσα στην κωλ***». Αυτά και άλλα πολλά έλεγε η Μιλά σε ένα «story» που ανέβασε στις 18 Ιανουαρίου του 2020 στο Instagram. Ετσι ξεκίνησε το κακό.
Ηθελε να γίνει τραγουδίστρια
Η Μιλά ήταν τότε μία 16χρονη που ονειρευόταν να γίνει τραγουδίστρια, ιδιαίτερα ενεργή στο Instagram. Την ημέρα εκείνη, μιλούσε με τους ακολούθους της για «ένα σωρό πράγματα», μεταξύ άλλων και για την ομοφυλοφιλία της, τις ερωτικές της προτιμήσεις. Μία ακόλουθός της, επίσης λεσβία, σχολίασε πως δεν την ελκύουν οι Αράβισσες. «Ούτε εμένα, δεν είναι του στυλ μου», της απάντησε η Μιλά. Μετά το σχόλιο αυτό, δέχθηκε ένα αρκετά επιθετικό φλερτ από κάποιον άλλο ακόλουθό της.
Οταν τον απέρριψε, εκείνος την περιέλουσε με ομοφοβικές με μισογυνικές ύβρεις. Η «συζήτηση» πέρασε στη θρησκεία, με τη Μιλά να δηλώνει πως «απεχθάνεται όλες τις θρησκείες» και ότι δεν είναι «καθόλου ρατσίστρια, αφού δεν μπορεί κανείς να είναι ρατσιστής με μία θρησκεία». Λίγη ώρα μετά, επανήλθε με το επίμαχο «story» της, ένα βιντεάκι που έπρεπε κανονικά να μείνει ορατό μόλις 24 ώρες, έγινε όμως viral. Και η Μιλά άρχισε να βομβαρδίζεται από απειλές – για βασανιστήρια, βιασμούς και θάνατο. Δυο φορές αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο, ακόμα και από το στρατιωτικό λύκειο όπου την έστειλαν για μεγαλύτερη ασφάλεια οι γαλλικές αρχές υποχρεώθηκε να φύγει. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης στη Γαλλία για απειλές κατά της ζωής της.
«Αυτό το κορίτσι δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να ασκήσει το δικαίωμά του να κάνει κριτική στη θρησκεία. Ποτέ δεν χρησιμοποίησε ρατσιστικές εκφράσεις. Μόνο λίγο χυδαίες εκφράσεις, ως έφηβη», λέει ο δικηγόρος της (και δικηγόρος του Charlie Hebdo), Ρισάρ Μαλκά, χαρακτηρίζοντας τη Μιλά «μία 17χρονη Σαλμάν Ρουσντί». Οπως, ακριβώς, συνέβη και με το Charlie, ωστόσο, δεν υιοθετούν όλοι το σύνθημα «Je suis Mila», στη Γαλλία.
Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ για παράδειγμα, πρώην υποψήφια των Σοσιαλιστών για τη γαλλική προεδρία: «Μία νέα κοπέλα που ενδεχομένως να βρίσκεται ακόμα στην κρίση της εφηβείας, αν είχε πει το ίδιο για τους καθηγητές της, για τους γονείς της, για τον γείτονά της, για τον φίλο της, τι θα είχαμε πει;», αναρωτήθηκε. «Θα είχαμε πει, «Λίγος σεβασμός!»». Η συζήτηση συνεχίζεται, η Μιλά εξακολουθεί να κρύβεται. «Είναι 18 Ιανουαρίου του 2021 σήμερα και με παρενοχλούν στο Ιντερνετ εδώ και έναν χρόνο και κινδυνεύω να μου κόψουν τον λαιμό κάθε μέρα στον πραγματικό κόσμο», έγραψε στο Τwitter ακριβώς έναν χρόνο απ’ όταν ξεκίνησε η απομόνωσή της. «Αλλά φέρτε τη βότκα, πρέπει να γιορτάσουμε».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις