«Οχι πια μόνοι»: Πρόγραμμα για τη στήριξη ηλικιωμένων στην Κρήτη
Η περιφέρεια Κρήτης ένωσε τις δυνάμεις της με το ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο για μια ψηφιακή πρακτική καινοτομία για τις ζωές των ηλικιωμένων και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
- Βίλες «διαμάντια» και ιστορικές επιχειρήσεις στα αζήτητα των πλειστηριασμών
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
- Η Μαρίν Λεπέν απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση – Επικαλείται ανησυχίες για το κόστος ζωής
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
Προγραμματική σύμβαση λοιπόν υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ) για την υλοποίηση του προγράμματος «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής και τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής των Ηλικιωμένων, «ΟΧΙ ΠΙΑ ΜΟΝΟΙ». Πρόκειται για βέλτιστη ψηφιακή πρακτική που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην χώρα μας από την Περιφέρεια Κρήτης.
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο των υπερτοπικών δράσεων του Κοινωνικού της Προγράμματος, συνεργάζεται με το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής (QoLab) και το Εργαστήριο Φυσικών Διαδραστικών Εκπαιδευτικών Παιχνιδιών και Περιβάλλοντων (NILE) για την πραγματοποίηση της δράσης. Το Πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί μέσω της εκπαιδευτικής ψηφιακής πλατφόρμας που έχει αναπτυχθεί στις συσκευές tablets που έχουν ήδη διατεθεί στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) του νησιού από την Περιφέρεια Κρήτης. Μέσω της πλατφόρμας αυτής, θα υποστηρίζεται με διαδραστικά και μη εργαλεία, η ψυχολογική, κοινωνική, και νοητική ενδυνάμωση των ηλικιωμένων, καθώς και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των φροντιστών τους.
Στην υπογραφή της προγραμματική σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ Νίκο Κατσαράκης, παρόντες ήταν επίσης: ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς, ο αν. γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Σπύρος Επιτροπάκης, η Αργυρούλα Καλαϊτζάκη, επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής (QoL Lab), ερευνήτρια στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο «Ινστιτούτο Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής» και επιστημονική υπεύθυνη του Έργου, ο Μιχάλης Ροβίθης, επίκουρος καθηγητής Νοσηλευτικής, αναπληρωτής διευθυντής του Εργαστηρίου Διεπιστημονικής, Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής (QoL Lab), αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και ο Νίκος Βιδάκης αναπληρωτής καθηγητής Πληροφορικής.
Το έργο
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την έναρξη-υλοποίηση του έργου ανέφερε: «Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνέχεια της παράδοσης των ηλεκτρονικών συσκευών στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο προχωρά σε μια ακόμα ολοκληρωμένη παρέμβαση, με στόχο τη στήριξη των συνανθρώπων μας που φιλοξενούνται σε μονάδες φροντίδας. Υλοποιώντας τη Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη, επικεντρώνουμε τις πρωτοβουλίες μας και στην πολιτική για την ενεργό γήρανση μέσα από μια συνεργασία, η οποία αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας για την ψυχολογική και κοινωνική ενδυνάμωση των ηλικιωμένων. Με πυξίδα μας την αλληλεγγύη συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, τους ανθρώπους που αξίζουν το σεβασμό και έμπρακτο ενδιαφέρον μας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς, από την πλευρά του τόνισε ότι: «Η Περιφέρεια Κρήτης διαχρονικά σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα για την προώθηση των στόχων της «Ενεργούς και Υγιούς Γήρανσης». Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης που υπογράφηκε σήμερα με το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. προκρίνονται ως μια «βέλτιστη ψηφιακή πρακτική» για την άμβλυνση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης που βιώνουν τα άτομα που διαβιούν στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, για την ανάπτυξη των ψυχο-κοινωνικών και νοητικών τους ικανοτήτων, αλλά και για την ενίσχυση και την προαγωγή των γνώσεων και των δεξιοτήτων των φροντιστών τους».
Ο Πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Νίκος Κατσαράκης επεσήμανε: «Δεδομένης της σημαντικής αύξησης των ηλικιωμένων στην Ελλάδα, σύγχρονες πολιτικές και προγράμματα που στοχεύουν στην «Ενεργό Γήρανση» κρίνονται απαραίτητα. Το πρόγραμμα «ΟΧΙ ΠΙΑ ΜΟΝΟΙ» έρχεται να απαντήσει στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, στοχεύοντας τόσο στην ψυχοκοινωνική και νοητική ενδυνάμωσή τους, όσο και στον εκσυγχρονισμό των γνώσεων των φροντιστών τους ώστε να παρέχουν ποιοτικότερη φροντίδα. Η εμπειρία των δύο εργαστηρίων του ΕΛΜΕΠΑ που συμμετέχουν αποτελεί εχέγγυο για την υλοποίηση δράσεων υψηλού επιπέδου».
Η επίκουρα καθηγήτρια Αργυρούλα Καλαιτζάκη, δήλωσε: «Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης για την τιμή να μας εμπιστευτεί την υλοποίηση του προγράμματος «ΟΧΙ ΠΙΑ ΜΟΝΟΙ». Η πανδημία COVID-19 αύξησε την κοινωνική απομόνωση και την μοναξιά στους ηλικιωμένους με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Μέσω της ενίσχυσης της πρόσβασης των ηλικιωμένων στην τεχνολογία, το πρόγραμμα στοχεύει στην προαγωγή των κοινωνικών δεσμών, την ψυχολογική και νοητική ενδυνάμωσή τους και ταυτόχρονα στη διασφάλιση ποιοτικής φροντίδας μέσω της επικαιροποίησης των γνώσεων των φροντιστών τους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις