Σαρηγιάννης: Από τις 17 Φεβρουαρίου θα έχουμε 2.000 κρούσματα την ημέρα
Η μετάλλαξη θα χτυπήσει την άνοιξη
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
O καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εμμένει στην άποψή του, ότι ένα ολικό lockdown τριών εβδομάδων, θα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο ανάσχεσης του τρίτου κύματος του κοροναϊού στη χώρα μας.
«Το μοντέλο προβλέπει αύξηση που θα είναι φανερή από τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Θα έχουμε μία ύφεση την επόμενη εβδομάδα λόγω καλού καιρού. Όμως δεν πρέπει να μας ξεγελάσει, γιατί από τις 17 Φεβρουαρίου περιμένουμε την αύξηση. Αυτή μπορεί να οδηγήσει στα 2.000 κρούσματα πανελλαδικά» είπε χαρακτηριστικά.
O κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει μοχλό πίεσης στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας της χώρας μας, για αυτό και θεωρεί πολύ σημαντική την προληπτική κίνηση του ολικού lockdown.
Η μετάλλαξη θα χτυπήσει την άνοιξη
«Λόγω της σημερινής κατάστασης θα έχουμε μεγάλη πίεση. Στην Αττική έχουμε 60%-61%, πληρότητα στις ΜΕΘ, όταν είχαμε τα 3.000 κρούσματα, τα νοσοκομεία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση».
Αυτό που προβληματίζει τον καθηγητή είναι η μετάλλαξη του κοροναϊού.
«Δεν έχουμε δει ανάπτυξη του μεταλλαγμένου στελέχους, που θα φανεί στο τέλος της άνοιξης. Οπότε μέσα με 20 Μαρτίου θα πρέπει να λάβουμε πολύ σκληρά μέτρα. Για αυτό λέω να προλάβουμε» σημείωσε, ενώ πρότεινε και μία διαφορετική λύση εκτός του ολικού lockdown σε όλη τη χώρα:
«Θα μπορούσαμε να κάνουμε και διαφοροποιημένα μέτρα ανά περιοχή. Για την Αττική όμως θα ήταν πολύ χρήσιμο ένα ολικό lockdown.Στη Θεσσαλονίκη θα ήταν ένα προληπτικό μέτρο, τα κρούσματα δεν το υποστηρίζουν. Η Θεσσαλονίκη όμως ξέρουμε ότι έχει μία πολύ γρήγορη δυναμική, ενώ υπάρχει η αφρικανική και η βρετανική μετάλλαξη».
Και κατέληξε μιλώντας στο OPEN: «Αυτό που λέω δεν είναι δικιά μου ιδέα είναι ότι κάνει ήδη η Γερμανία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις