Ας σιωπήσουν λίγο οι «τηλεαστέρες» ειδικοί της πανδημίας. Εχουν τρελάνει τον κόσμο
Αυτή η Βαβέλ που έχει δημιουργηθεί με τους επιστήμονες να λένε στα τηλεπαράθυρα εντελώς διαφορετικά πράγματα, προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
Δυστυχώς, μια από τις μεγαλύτερες πληγές στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι οι «ειδικοί». Είναι οι λοιμωξιολόγοι και άλλοι επιστήμονες που συμμετέχουν (ή και όχι) στην επιτροπή η οποία αναλύει τα δεδομένα και προτείνει μέτρα στην κυβέρνηση.
Όχι όλοι βεβαίως. Υπάρχουν και αυτοί που μιλάνε μόνο όταν είναι απαραίτητο ή μιλάνε με τη δουλειά τους.
Κατά κύριο λόγο οι λεγόμενοι και «παραθυράκηδες». Οι τηλεαστέρες που από το πρωί ως το βράδυ έχουν μόνιμο στασίδι στις τηλεοράσεις και τρελαίνουν τον κόσμο.
Ο ένας επιστήμονας βγαίνει και λέει: «Κλείστε όλα τα σχολεία τώρα». Ο άλλος λέει: «Δεν πρέπει να τα κλείσουμε γιατί τώρα τα ανοίξαμε». Ο πρώτος λέει ότι οι μαθητές μεταφέρουν τον ιό, ο δεύτερος ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
Άλλος ειδικός τονίζει ότι πρέπει να επιβληθεί γενική απαγόρευση κυκλοφορίας. Βγαίνει έπειτα από λίγο κι άλλος και λέει «όχι, στη γενική απαγόρευση δεν είναι σωστό, μόνο από τις 6 το απόγευμα και μόνο το Σαββατοκύριακο».
Ερχεται ένας γιατρός και μας τρομάζει λέγοντας ότι θα βγούμε από το σπιράλ θανάτου το… φθινόπωρο. Ο τρίτος λέει ότι θα προλάβουμε το καλοκαίρι και θα πάμε διακοπές.
Καλείται στο τάδε κανάλι ο ένας και λέει «πεθαίνουν άνθρωποι, κλείστε τα όλα, όπως τον Μάρτιο». Μετά από λίγη ώρα στο ανταγωνιστικό κανάλι ο… συνάδελφός του έρχεται να μας πει ότι δεν είναι καλό το γενικό Lockdown.
Ένα απίστευτο γαϊτανάκι δηλώσεων που προκαλεί απίστευτη σύγχυση στους πολίτες και τελικά οδηγεί σε επικοινωνιακό Βατερλό και την κυβέρνηση.
Ηθελα να ήξερα το εξής: Ολοι όσοι συμμετέχουν στην ειδική Επιτροπή και βγαίνουν στα κανάλια κάνοντας εντελώς διαφορετικές τοποθετήσεις, πώς συνεδριάζουν μετά και με ομοφωνία προτείνουν μέτρα;
Και ποιους ακούει τελικά η κυβέρνηση για να πάρει τις αποφάσεις της; Τους ακραίους; Τους σκληρούς; Τους μετριοπαθείς ή εκείνους που είναι πιο χαλαροί;
Δυστυχώς η Βαβέλ των επιστημόνων κάνει μεγάλη ζημιά. Στην ψυχολογία των πολιτών, στην ίδια την κυβέρνηση και φυσικά στους επιστήμονες που χάνουν μέρος από την αξιοπιστία τους.
Πώς να πείσεις τους πολίτες να επιστρέψουν στην ατομική ευθύνη όταν η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θυμίζει χάος;
Πώς να πεις στον κόσμο πως όλα γίνονται για το καλό του, όταν εσύ ο ειδικός δεν μπορείς έχεις μια συγκροτημένη άποψη για το τεράστιο αυτό γεγονός της πανδημίας που μας αγγίζει όλους;
Η τηλεόραση και γενικά η δημοσιότητα «χαλάει» τον άνθρωπο. Και τους ειδικούς που στην αγωνία τους να βρουν να πουν κάτι στα κανάλια τελικά πέφτουν σε ατοπήματα.
Και κυρίως πέφτουν σε αντιφάσεις που δεν οδηγούν παρά μόνο στην άρνηση και την αντίδραση από την πλευρά της πολιτείας.
Ενδεχομένως, η «απόσυρση» του Σωτήρη Τσιόδρα στα μετόπισθεν και στον «σκληρό πυρήνα» της δουλειάς που πρέπει να γίνει, να έχει οδηγήσει σ’ αυτό το χάος.
Αν πρέπει να επιστρέψει ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων ας γίνει, αρκεί να σταματήσει αυτό το εκφυλιστικό φαινόμενο.
Ακούγεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι έντονα δυσαρεστημένο από αυτή την εικόνα που παρουσιάζεται στα κανάλια.
Ακούγεται ότι έχουν γίνει και συστάσεις, ειδικά σε εκείνους τους επιστήμονες που δεν έχουν άλλη δουλειά από το να βγαίνουν στα κανάλια.
Όμως, η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη, ούτε και μπορεί να επιβάλει σιωπητήρια σε υποτίθεται σοβαρούς ανθρώπους που ο κόσμος περιμένει με αγωνία από αυτούς να μάθει για τη ζωή του.
Εδώ έρχεται η ατομική ευθύνη του κάθε ειδικού προκειμένου να προστατέψει το συνολικό καλό. Επιτέλους, ας πάψουν να μιλάνε τόσο πολύ και να γεμίζουν τον τηλεοπτικό χρόνο των καναλιών με αρλούμπες.
Επιτέλους, ας κάνουν τη δουλειά που ορίστηκαν να κάνουν κι όχι να «στήνουν» μελλοντικές καριέρες στην πολιτική, με τις συνεχείς εμφανίσεις τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις