Όταν ο Αμπντούλ Καντέρ Τιζίνι πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πολυτεχνείο του Άαχεν, ένα από τα κορυφαία ΑΕΙ της Γερμανίας, πίστευε ότι ήταν θέμα εβδομάδων να βρει την δουλειά των ονείρων του.

Λιγότερο έναν μήνα μετά την αποφοίτησή του, ο κοροναϊός εμφανίστηκε στη Γερμανία και έβαλε τέλος σε μια δεκαετία συνεχούς αύξησης των θέσεων εργασίας.

Έκτοτε ο Ταζίνι έχει στείλει 800 βιογραφικά και έχει δώσει 80 συνεντεύξεις σε υποψήφιους εργοδότες. Ακόμα όμως ο 29χρονος Σύρος παραμένει άνεργος.

Η ξένη υπηκοότητα ήταν εμπόδιο στην εύρεση εργασίας ακόμα και πριν την πανδημία στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Είναι τώρα μεγαλύτερο εμπόδιο καθώς οι διαθέσιμες θέσεις μειώνονται.

«Οι εταιρείες σκέφτονται ‘Με έναν ξένο θα πρέπει να εξηγούμε το ίδιο πράγμα δύο φορές. Με έναν ντόπιο, μια φορά φτάνει’» λέει στο Reuters ο Ταζίνι.

Σε αντίθεση με τους υπηκόους της Γερμανίας ή της ΕΕ, πολλοί ξένοι απόφοιτοι δεν δικαιούνται επίδομα εργασίας και χρηματική βοήθεια λόγω κοροναϊού.

Την τελευταία δεκαετία η Γερμανία προσέλκυσε εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς φοιτητές, χάρη στη σχεδόν δωρεάν εκπαίδευση και τις καλές εργασιακές προοπτικές.

Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίες, ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών αυξήθηκε κατά 70% τη δεκαετία 2009-19.

Ο Ταζίνει δείχνει περήφανος το μεταπτυχιακό δίπλωμα μηχανολόγου-μηχανικού. Είναι απλώς ένα χαρτί (Reuters)

Γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια

Η Άνγια Ρόμπερτ, σύμβουλος καριέρας στο Πολυτεχνείο του Άαχεν, είπε ότι η εύρεση εργασίας είναι πιο εύκολη υπόθεση για τους Γερμανούς αποφοίτους, αν και η ζήτηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες και ψυχολογική στήριξη έχει αυξηθεί μετά το πρώτο lockdown του περασμένου Μαρτίου.

«Σε αυτούς τους επισφαλείς καιρούς, οι εργοδότες προτιμούν τις ασφαλείς επιλογές» είπε.

Μετά την επιβολή του πρώτου lockdown η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε από το 5 στο 6,4 τοις εκατό και υποχώρησε φέτος τον Ιανουάριο στο 6%.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στη γερμανική αγορά εργασίας περιορίστηκαν από το πρόγραμμα «Kurzarbeit» («Σύντομη Εργασία») που επιτρέπει στους εργοδότες να μειώνουν το ωράριο των υπαλλήλων τους.

Από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον φετινό Ιανουάριο, ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας μειώθηκε κατά 26%, ή 430.000 θέσεις, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Γραφείο Εργασίας.

Χωρίς επίδομα

Τον περασμένο Απρίλιο, η γερμανική κυβέρνηση συμπεριέλαβε τους αλλοδαπούς φοιτητές σε πρόγραμμα δανεισμού χωρίς επιτόκιο. Οι απόφοιτοι, όμως, δεν το δικαιούνται.

Το επίδομα ανεργίας, επίσης, περιορίζεται στους αλλοδαπούς αποφοίτους που έχουν ζήσει τουλάχιστον μια πενταετία στη Γερμανία, όρος τον οποίο δεν πληροί ο Τιζίνι.

Έχοντας δαπανήσει πάνω από 10.000 ευρώ για τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Γερμανία, ο 29χρονος αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής του στη Συρία.

Το τελευταίο διάστημα ζει με χρήματα που του στέλνει ο αδελφός του από την πατρίδα.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζήσω πέρα από την βοήθεια των άλλων. Προσπαθώ όσο μπορώ, όλα όμως δείχνουν μάταια».