Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βαρύ και το οικονομικό κόστος της καθυστέρησης των εμβολιασμών για την ΕΕ

Βαρύ και το οικονομικό κόστος της καθυστέρησης των εμβολιασμών για την ΕΕ

Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς θα στοιχίσουν σχεδόν 90 δισ. ευρώ στην ΕΕ.

Η αργή και χαοτική διάθεση των εμβολίων κατά του κοροναϊού έχει φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Είναι γεγονός πως οι εμβολιασμοί στις χώρες της ΕΕ βαδίζουν αργά και έχουν μείνει πίσω σε σύγκριση με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Τα lockdown σημαίνουν ότι η οικονομία του μπλοκ λειτουργεί στο 95% περίπου του επιπέδου της πριν την πανδημία, που ισοδυναμεί με περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα χαμένης παραγωγής, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Εάν δεν μπορέσει να βρει τρόπο να διαχειριστεί την πανδημία, η ΕΕ θα αναγκαστεί να διατηρήσει τα lockdown ή μέρος των περιορισμών ακόμη και όταν άλλες μεγάλες οικονομίες απελευθερωθούν πλήρως από τα μέτρα. Μια καθυστέρηση 1-2 μηνών θα ισοδυναμούσε με κόστος 50-100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Χάνει λεφτά η ΕΕ όσο δεν εμβολιάζει

Οι αριθμοί μπορούν να εξηγήσουν την μεγάλη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ανακοίνωση της AstraZeneca πως δεν θα καταφέρει να παραδώσει εγκαίρως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους τις συμφωνημένες δόσεις του εμβολίου της. Υπενθυμίζεται ότι ως απάντηση η Κομισιόν γνωστοποίησε την πρόθεσή της να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων κατά του Covid-19 που παράγονται σε ευρωπαϊκά εδάφη που οδήγησε στην αναδίπλωσή της για το «μπλόκο» στα ιρλανδικά σύνορα.

«Για κάθε εβδομάδα όπου ανανεώνεται το lockdown επειδή ο πληθυσμός δεν είναι εμβολιασμένος, και άρα είναι ευάλωτος (στον ιό), δημιουργείται σημαντικό οικονομικό κόστος», δήλωσε ο Γκάντραμ Γουλφ, διευθυντής του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες. «Το κόστος αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος των ίδιων των εμβολιασμών», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει χορηγήσει κατά μέσο όρο μόλις 3 δόσεις ανά 100 άτομα, πολύ πίσω από τις 15 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 10 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg Vaccine Tracker. Εν τω μεταξύ, εξαπλώνονται τα περισσότερο μεταδοτικά στελέχη του κοροναϊού, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να επεκτείνουν τα μέτρα.

«Η σημαντική πρόοδος του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνει ότι αναμένουμε μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη νωρίτερα από ό, τι αυτή θα έρθει στην ηπειρωτική Ευρώπη», δήλωσε ο Τζέιμι Ρας, επικεφαλής οικονομολόγος στο Bloomberg Economics.

«Η υψηλότερη μεταδοτικότητα των νέων στελεχών Covid-19 προκαλεί αυστηρότερα μέτρα περιορισμού σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αυξάνοντας το κόστος των καθυστερήσεων των εμβολίων», εξήγησε.

Η ΕΕ προβλέπει αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων εμβολίων το δεύτερο τρίμηνο και εξακολουθεί να θέτει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού έως το καλοκαίρι. Αυτό το ποσοστό θεωρείται ότι θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να άρουν πολλούς από τους ισχύοντες περιορισμούς που έχουν κλείσει καταστήματα, εστιατόρια και ταξίδια.

Απώλειες 90 δισ. ευρώ για την ΕΕ – Μεγάλες χαμένες οι χώρε του Νότου

Παρόλα αυτά, η Allianz εκτιμά ότι οι χώρες είναι πέντε εβδομάδες πίσω όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου και ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να πραγματοποιηθούν με έξι φορές τον τρέχοντα ρυθμό για να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο. Σύμφωνα με έρευνά της μάλιστα οι απώλειες θα διαμορφωθούν στα 90 δισ. ευρώ στις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός του 2021.

«Στην οικονομία των εμβολίων υπάρχει μόνο άσπρο ή μαύρο. Οι οικονομίες που τερματίζουν πρώτες τον αγώνα θα ανταμειφθούν με ισχυρά θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην κατανάλωση και την επενδυτική δραστηριότητα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 », ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

Οι χώρες του Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία που έχουν ήδη πληγεί περισσότερο από την πανδημία, θα υποφέρουν περισσότερο από τις καθυστερήσεις  εφόσον επηρεάσουν τον διεθνή τουρισμό. Ακόμα και ένα μερικό άνοιγμα κατά την περίοδο του Πάσχα, στις αρχές Απριλίου, θα αποφέρει τα πολύ απαραίτητα έσοδα, σύμφωνα με τον Ράινχαρντ Κλουζ, οικονομολόγο της UBS Group AG.

«Με την αργή πρόοδο των εμβολιασμών, δεν είναι σαφές ότι θα έχουμε μια καλή περίοδο του Πάσχα», είπε, προσθέτοντας ότι το καλοκαίρι απειλείται επίσης, καθώς πολλοί ταξιδιώτες κάνουν κράτηση για τις διακοπές τους την άνοιξη και μπορεί να επιλέξουν να μείνουν πιο κοντά στο σπίτι για ένα ακόμη έτος.

Κάθε επιπλέον εβδομάδα που η οικονομία υποβάλλεται σε περιορισμούς αυξάνει το ρίσκο οι εταιρείες που «έφαγαν» τα αποθέματά τους από πέρσι να βρεθούν στο χείλος του γκρεμού και να χρεοκοπήσουν. Αυτό θα αυξήσει την ανεργία και θα επιδεινώσει τις πιθανότητες να υπάρξει γρήγορη ανάπτυξη.

Η ΕΕ θα μπορούσε να προλάβει τις άλλες χώρες ή όλος ο κόσμος θα μπορούσε να βυθιστούν σε μια ακόμα κρίση, για παράδειγμα αν οι μεταλλάξεις του κοροναϊού αποδειχθούν ανεκτικές στα εμβόλια.

Αυτή τη στιγμή όμως, η Γηραιά Ήπειρος φαίνεται να οδηγείται στο χάος.

Must in

Ο «δανεικός» Λεβαδειακός και ο παίκτης που χάνει δύο ματς με… τρεις κίτρινες κάρτες!

Η αδερφική, «οικογενειακή» σχέση που έχει ο Λεβαδειακός με τον Παναθηναϊκό, περιλαμβάνει δανεισμούς, ανταλλαγές προπονητών, μεταγραφές, αλλά και μια τρελή τιμωρία του Ζίνι! Τα γεγονότα είναι εντυπωσιακά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο