Σε απόγνωση η αγορά – Τεταμένες οι σχέσεις εμπόρων και κυβέρνησης
Σε απόγνωση βρίσκεται η αγορά εκφράζοντας δυσφορία για τα μέτρα «ακορντεόν» και φόβους για επερχόμενα μαζικά λουκέτα στα μαγαζιά.
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- «Διαταραγμένη» χαρακτήρισε η κυβέρνηση τη νεαρή Ιρανή φοιτήτρια που γδύθηκε δημοσίως
- Κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων και εκρηκτικών υλών – Συνελήφθησαν 5 άτομα
- Τσουνάμι εκλογικής παραπληροφόρησης στα social media - Ανησυχία για «ξένο δάκτυλο»
Σε απόγνωση βρίσκεται η αγορά εκφράζοντας δυσφορία για τα μέτρα «ακορντεόν» και φόβους για επερχόμενα μαζικά λουκέτα στα μαγαζιά.
Διαμαρτυρίες και αβεβαιότητα
Ο αιφνιδιασμός από τις αποφάσεις των νέων περιοριστικών μέτρων αυτού του Σαββατοκύριακου οδήγησε και σε έντονες διαμαρτυρίες για την απόσυρση της πρόβλεψης για το click inside στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.
Το καθεστώς αβεβαιότητας δε έχει επανέλθει δριμύτερο κάτω από την απειλή ενός ακόμα σκληρότερου lockdown τύπου Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις που γίνονται από τους ίδιους τους καταστηματάρχες και τους εκπροσώπους ιδίως των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι μία στις δύο επιχειρήσεις του λιανεμπορίου δεν θα καταφέρει να ξανανοίξει.
Πολύ δε περισσότερο οι συνεχείς εναλλαγές στους όρους λειτουργίας της αγοράς δεν επιτρέπει την ανάλογη προσαρμογή των καταστημάτων στις ιδιόμορφες συνθήκες που δημιουργούν στην κατανάλωση τα περιοριστικά μέτρα.
Κίνδυνος το τρίτο κύμα να μας πνίξει οικονομικά
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Σταύρος Καφούνης χαρακτηρίζει καταστροφικά τα μέτρα για κλάδους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με το click away.
O πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, θεωρεί ότι η αυστηροποίηση των μέτρων για τη λιανική, εξανέμισε τις πενιχρές ελπίδες για ανάκτηση μέρους του εκπτωτικού τζίρου από τις επιχειρήσεις ένδυσης – υπόδησης.
«Σίγουρα η διαφύλαξη της υγείας του κοινού πρέπει να είναι το πρόταγμα, αλλά η οικονομία δέχεται πλέον τις τελευταίες σταγόνες ενός «ορού» επιβίωσης της. Θα έλεγα, πως αυτή τη φορά, ακόμα και η επιστήμη «σήκωσε τα χέρια» μπροστά στους πολλούς αγνώστους της δύσκολης εξίσωσης μεταξύ πανδημίας και οικονομίας. Έχοντας όμως διαχειριστεί σωστά και αντέξει με θυσίες τα δύο πρώτα κύματα της πανδημίας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο τελευταίο «τρίτο κύμα» να μας «πνίξει» οικονομικά» επισημαίνει ο κ. Κορκίδης.
Πονάει δόντι κόβει κεφάλι
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ζητάει ειλικρινή διάλογο μεταξύ κυβέρνησης, λοιμωξιολόγων και επιχειρηματιών χαρακτηρίζοντας εσφαλμένες τις αποφάσεις που συρρικνώνουν τη δραστηριότητα στο λιανεμπόριο.
Μάλιστα ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζητάει πραγματικά μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων καθώς όπως αναφέρει τότε θα είναι βέβαιη η επερχόμενη οικονομική καταστροφή.
«Ίσως ένα μείγμα μέτρων που θα επιτρέπουν – υπό αυστηρές προϋποθέσεις – τη λειτουργία του επιχειρείν, να είναι μία λύση. Δεν είναι λογικό όμως να συνεχιστεί αυτή η τακτική. Η λύση «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι» όχι μόνο δεν φέρνει αποτελέσματα, αλλά επιβαρύνει επιχειρηματικότητα και οικονομία και αυτό είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.
Ζητούμενο η ενισχυμένη βοήθεια
Σημειώνεται δε, ότι στα νέα περιοριστικά μέτρα αντιδρά και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών λόγω της αναστολής της λειτουργίας των λαϊκών αγορών τα Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική.
Σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας, χαρακτηρίζεται ότι ήταν λάθος η απόφαση καθώς «σε ανοικτούς χώρους η μετάδοση είναι πολύ μικρότερη από ότι σε κλειστούς χώρους» ενώ προστίθεται ότι η απόφαση στέλνει το καταναλωτικό κοινό σε χώρους που η μετάδοση είναι μεγαλύτερη.
Τα ως τώρα μέτρα στήριξης (επιστρεπτέες προκαταβολές, στην αναστολή πληρωμών των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, αναστολή συμβάσεων) έχουν δώσει κάποιες ανάσες και έχουν αποτρέψει την έκρηξη λουκέτων στην αγορά επισημαίνει από τη δική του πλευρά ο Κώστας Μίχαλος τονίζοντας ωστόσο ότι «το μεγάλο ζητούμενο πάντως είναι να υπάρξει ακόμη πιο ενισχυμένη βοήθεια προς τις επιχειρήσεις».
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του ΕΒΕΑ υπογραμμίζει ότι χρειάζεται περισσότερο ενισχυμένη βοήθεια προς τις επιχειρήσεις.
Παραδίδουν τα κλειδιά
Σε νευρική κρίση βρίσκονται και οι έμποροι της Θεσσαλονίκης που επίσης πριν προλάβουν να συνέλθουν από το σοκ των περασμένων μηνών βρέθηκαν ξανά κάτω από τη μέγγενη των σκληρών περιοριστικών μέτρων επειδή «κοκκίνισε» ξανά η περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Φεβρουαρίου οι επιχειρηματίες της εστίασης ετοιμάζουν συμβολικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας παραδίδοντας τα «κλειδιά» των καταστημάτων τους στην κυβέρνηση προκειμένου να δείξουν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις